2022. október 13., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 13 - CSÜTÖRTÖK - 2 Sámuel 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Dávid vágyott Isten közelségére. A frigyláda Isten jelenlétének és uralmának szimbóluma és megtestesítője volt. Dávid, aki annyira szerette Istent (zsoltáraiból ez kiviláglik), vágyott arra, hogy Isten közelségében és jelenlétében éljen, ezért döntötte el, hogy Jeruzsálembe viszi a szövetség ládáját.   

2.    Istennek meg kell adni a tiszteletet, de nem kell félni Tőle. Ezt még Dávidnak is meg kellett tanulni. Vágyott Isten közelségére, de az Uzzával történtek után félni kezdett Tőle. Amikor azt tapasztalta, hogy Isten megáldotta Obed-Edom házát, mert befogadta a frigyládát, rájött arra, hogy Isten közelsége nem veszélyes, hanem áldás, de kellő tisztelettel kell Hozzá viszonyulni. Ebben a tudatban dönti el, hogy tervét befejezi és Isten ládáját Jeruzsálembe viszi.

3.    Isten méltó az ünneplésre. Dávid és Izrael népe tudatában voltak annak, hogy Isten méltó arra, hogy megünnepeljék. Ezért tervezték meg oly pazar módon a frigyláda Jeruzsálembe szállítását.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki elfogadja az önfeledt ünneplést

b.    aki jelzi, hogy Ő szent. Bár közel engedi magához az embert, de jelzi, hogy Hozzá nem lehet meggondolatlanul viszonyulni

c.    aki elfogadja és jó szívvel veszik Dávid megalázkodását

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 18. fejezet

18. fejezet – (5. rész)

Az engedelmességet Krisztus igazsága teszi lehetővé

A bűnös számára lehetetlen volt megtartani Isten törvényét, mely szent, igaz és jó, de a lehetőség megnyílt előtte az által, hogy ha megtér és hisz, akkor Krisztus neki tulajdonítja saját igazságát. Krisztus azért élt és halt meg a bűnös emberért, hogy az újra visszakerülhessen Isten kegyelmébe azáltal, hogy az Atya neki tulajdonítja azt az igazságot, mely megfelel a törvény követelményeinek, és elfogadásra talál Nála.

Sátán célja azonban mindig az, hogy érvénytelenítse Isten törvényét, és eltorzítsa a megváltási terv valódi jelentőségét. Ezért találta ki azt a hazugságot, hogy Krisztus golgotai kereszthalálának az volt a célja, hogy felmentse az embert Isten parancsolatai megtartásának a kötelezettsége alól. Azzal csapta be a világot, hogy Isten érvénytelenítette Alkotmányát, eldobta erkölcsi mércéjét, és eltörölte szent és tökéletes törvényét. Ha Isten valóban megtette volna ezt, micsoda szörnyű árat fizetett volna ezért a menny! Ahelyett, hogy a törvény eltörlését hirdette volna, a Golgota keresztje mennydörgő hangon jelenti ki annak változhatatlan és örök voltát! Ha a törvényt eltörölték volna, és a menny, a föld, és az Isten által teremtett megszámlálhatatlan világok kormányzatai ezt támogatták volna, akkor Krisztusnak nem kellett volna meghalnia! Krisztus halála örökre eldöntötte a Jahve törvényének érvényességéről szóló vitát. Mivel Krisztus elszenvedte a bűnös világ összes vétkének büntetését, ezért Ő lett a Közbenjáró Isten és ember között, hogy visszavezesse Isten kegyelmébe a megtérő bűnöst azáltal, hogy kegyelmesen segít neki megtartani a Magasságos törvényét. Krisztus nem azért jött, hogy lerontsa a törvényt, vagy a próféták szavait, hanem hogy az utolsó betűig betöltse azokat. A golgotai áldozat igazolta azt, hogy Isten törvénye szent, igaz, és jó; s nem csak a bukott világ előtt, hanem a menny, és az el nem bukott világok előtt is. Krisztus azért jött, hogy naggyá és dicsőségessé tegye e törvényt.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

1 megjegyzés: