2022. október 30., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 30 - VASÁRNAP - 2 Sámuel 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten, akit a szíve szerint való ember dicsőít. Dávid nagyon közel volt Istenhez, ezért a szívéből páratlan hála és dicsőítés fakadt, ahányszor alkalma adódott erre. Ez a fejezet is egy ilyen alkalom, amelyben azt olvassuk, hogy ezek voltak Dávid utolsó szavai. Dávid szemüvegén keresztül mi is csodálatosnak látjuk Istent. Ismét kősziklának nevezi Őt és elismeri, hogy mindent tőle kapott.   

2.    Az Isten szíve szerinti ember, Isten eszköze. Dávid elismeri, hogy Isten hívta el őt, Ő emelte uralomra, és az Úr Lelke szól belőle. Vezetni csak így lehet gazán.  

3.    Akit az Úr vezet tud igazán vezetni. Dávid hűséges volt mennyei vezetőjéhez, odaadóan követte, szolgálta és csodálta Őt. Ennek az lett a következménye, hogy Dávid vitézei is hasonlóan viszonyultak hozzá: szerették, csodálták, tisztelték és készek voltak a legnagyobb áldozatra is érte. Dávid vitézei ezért voltak képesek ilyen különleges hőstettekre. Szinte hihetetlenek a róluk szóló történetek. Valamit megtapasztaltak Dávidnak Istennel való közösségéből és ezt a példát követték a Dávidhoz való viszonyulásukban. Az igazi hívő embernek vannak igazán nagyszerű beosztottjai.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki földi segítőket is küld – Dávidnak csodálatos segítői voltak

b.    aki óriási győzelmeket tud adni akár egy ember által is

c.    akinek nem kellenek nagy tömegek a győzelemhez

d.    aki igazi bajtársi közösséget tud alkotni. Ilyenek voltak Dávid emberei, mert ilyenekké tette őket Isten

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 3. fejezet

3. fejezet – MIKOR LESZNEK MEG MINDEZEK?  (1. rész)

Krisztus visszajövetele

„Bizony mondom néktek: nem marad itt kő kövön, mely le nem romboltatik” (Mt 24:2). Krisztus sok ember füle hallatára mondta el szavait. Amikor azonban a Megváltó egyedül ült az Olajfák hegyén, akkor Péter, János, Jakab és András odament hozzá, és így szólt: „Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? És micsoda jele lesz a te eljövetelednek és a világ végének?” (Mt 24:3).

Tanítványainak adott válaszában Jézus nem választotta el Jeruzsálem pusztulását eljövetelének nagy napjától. E két esemény leírását összevegyítette. Igen, ha úgy tárja fel előttük az eljövendő eseményeket, ahogy azokat Ő látta, akkor a tanítványai nem tudták volna elhordozni a látványt. Irántuk érzett irgalomból a két nagy válságos időszak leírását egybeolvasztotta, és hagyta, hogy a tanítványok maguk fejtsék meg az értelmét (DA, 1898, 628. o.).

A pontos idő ismeretlen előttünk

A magukat adventistának nevezők közül sokan időmeghatározásokkal foglalkoztak. Egyik dátumot a másik után adták meg Jézus eljövetelével kapcsolatban, de sorozatosan tévedésbe estek. Urunk jöttének pontos ideje a halandók látóhatárán kívülre esik. Még az üdvösség örököseinek szolgáló angyalok előtt sincs kinyilatkoztatva. „Erről a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya” (Mk 13:32) (4T, 1879, 307. o.).

Sem a Szentlélek kitöltésének, sem Krisztus eljövetelének a pontos idejét nem tudhatjuk… Miért nem hozta Isten ezt a tudomásunkra? Ha ezt megtette volna, nem élnénk vele helyesen. E dátum ismerete csak olyan helyzetet eredményezne, amely nagyban hátráltatná Isten művét egy az eljövendő nagy napon megállni képes nép előkészítésében. Nem építhetjük életünket arra, hogy állandóan egyegy kitűzött időpont miatt izgulunk… {LDE 33.1}  

Nem mondhatod, hogy egy, kettő vagy öt év múlva jön el, de nem is késleltetheted Jézus Krisztus jövetelét mondván, csekély a valószínűsége, hogy mindez tíz vagy húsz éven belül bekövetkezik (RH, 1892. márc. 22.).

Közeledünk Isten nagy napjához. A jelek fokozatosan beteljesednek, mégsem kaptunk egy olyan üzenetet sem, amely Krisztus megjelenésének napját és óráját tudatná velünk. Az Úr ezt bölcsen elrejtette előlünk, hogy mindig a várakozás és az előkészület állapotában legyünk, várva a mi Urunk, Jézus Krisztus második eljövetelére a menny felhőiből (Letter, 1897, 28.).

Az Emberfia második eljövetelének pontos ideje egyedül Isten titka (DA, 1898, 633. o.).    

2 megjegyzés: