2022. október 3., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 3 - HÉTFŐ - 1 Sámuel 27

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 27 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2027&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2027&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Dávid királyságán dolgozik, miközben Dávid lelkesedése alábbhagy. Dávid erkölcsileg győztesen kerül ki a Saullal való találkozásból, de ezt a győzelmet csüggedés követi, amilyenről még olvasunk a Bibliában, mint például Illés, aki győzelme után elcsügged. Isten azonban nem hagyja magára elcsüggedt gyermekeit, még akkor sem, ha azok téves vagy logikátlan döntéseket hoznak. Csüggedt állapotukban nem keresték Istent és nem kérték ki tanácsát, hanem téves emberi megoldásokhoz folyamodtak, Isten azonban nem neheztelt rájuk, hanem az Ő végtelen türelmével és szeretetével átsegítette őket nehéz életszakaszukon. 

2.    Isten ébren tartja Dávid lelkiismeretét. Bár pogány, bálványimádó nép között keres menedéket, a lelkiismerete bizonyos területeken éber marad. Nem akar közöttük lakni, hanem külön várost kér népének, hogy a bálványimádástól távol tartsák magukat. Más területeken azonban kompromisszumot köt, mert nem riad vissza a csalástól és hazugságtól, és ez bűn még akkor is, ha a pogányoknak és az ellenségnek hazudik. Isten nem mentegeti Dávid bűnét, de nem is korholja ezért, hanem kitartóan dolgozik jellemén, hogy méltán Isten szíve szerint való emberré váljon.      

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki tudja milyen idegen nép között keresni menedéket

b.    akit a körülmények nem gátolnak és nem akadályoznak

c.    aki bármilyen körülmények között biztonságot tud biztosítani az övéinek

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 16. fejezet

16. fejezet – Krisztus elfogad (2. rész)

Ez a megszentelődés

A megtérő bűnöst Krisztus igazsága teszi elfogadhatóvá Isten előtt, és az munkálja megigazulását is. Bármilyen bűnös is volt addigi életében, ha hisz Jézusban, mint személyes Megváltójában, akkor Krisztus neki tulajdonított igazságának hófehér ruhájában állhat meg Isten előtt.

A bűnös, aki addig halott volt vétkeiben és bűneiben, most a Krisztusba vetett hite által megelevenedik. Hitszemeivel látja, hogy Jézus az Ő Megváltója, Aki örökké él, és “üdvözíteni tudja örökre azokat, akik általa járulnak Istenhez”. Az érte végzett engesztelésben a bűnös olyannyira látja e cselekmény hatékonyságának szélességét, hosszúságát, magasságát és mélységét, olyannyira felismeri a megváltás teljességét, melyet oly végtelen áron vásároltak meg számára, hogy lelke csordultig telik dicsérettel és hálával. Úgy érzi, mintha tükörben szemlélné az Úr dicsőségét, és elváltozik az Ő képmására az Úr Lelkétől. Látja Krisztus igazságának – mennyei szövőszéken szőtt és engedelmességével kidolgozott – ruháját, melyet a bűnös lélek elnyerhet az Ő nevében való hit által. Amikor a bűnös látja Jézus páratlan szépségét, a bűn nem tűnik többé vonzónak számára; mert Őt szemléli, aki tízezer közül is kitűnik, és rajta minden oly kívánatos. Személyes tapasztalatból ismeri meg az evangélium hatalmát, melynek végtelen szándékával csak céljának drága volta ér fel.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: