2022. október 16., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 16 - VASÁRNAP - 2 Sámuel 9

ÚJ ELLEN WHITE KÖNYVET KEZDÜNK EL OLVASNI

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 9 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%209&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten a semmiből felemel. Jonatánnak megmaradt egy fia, aki Lódebárban élt. A település neve azt jelenti, hogy „nincs legelő”, „nincs kapcsolat”, „nincs kommunikáció.” Egy szörnyű hely lehetett, de Dávid innen elhívta őt Jeruzsálembe. Egy olyan helyről, ahol legelő sincs, a király asztalához került, a „némaság, a kapcsolatnélküliség helyéről” Jeruzsálembe, a „béke városába”. Micsoda különbség, micsoda változás! Dávid meg is énekli Istennek ezt a csodáját, amikor azt mondja Róla, hogy „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért.”

2.    Isten igazságot szolgáltat. Méfibóset visszakapja édesapja és nagyapja minden vagyonát, amelyet a háborúban és a királyváltás folyamán elveszített.

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki még az ellenségeivel is kegyesen bánik

b.    aki jó cselekedetekre indítja szolgáját

c.    aki helyet készít nekünk az Ő asztalánál

d.    aki irgalmas gyermekeivel szemben annak ellenére, hogy semmi jót nem tesznek

Zarkáné teremi Kriszta gondolatai:

Barátjára emlékezve azon tűnődött, majd kérdezősködött is Dávid, hogy él-e még valaki Jonatán családjából, akinek a sorsát jobbra fordíthatná. „…hogy cselekedjem vele az Isten irgalmasságát” – ez a gondolat sarkallta tettekre. Jonatán bátor, hűséges, nagylelkű, önzetlen hős volt, és a halála után a családja szörnyű időket élt meg. Dávid helyzete viszont megszilárdult, és hosszú évek múlva is emlékezett arra, amit életveszélyes helyzetben fogadott meg barátjának.

A király megtudta, hogy Jonatán fia, Méfibóset az apja halálakor, még kisgyerekként balesetet szenvedett és megrokkant. Dávid azonnal kijelentette, hogy visszaadja neki Saul birtokait, vagyonát, sőt Jeruzsálembe hívta, hogy a királyi család közelségében éljen, ami Dávid részéről jelentős áldozat volt. Háromszor is szerepel a részben, hogy a Mefibóset király asztalánál eszik, ami jelzi a megtiszteltetés mértékét.

Ebben a történetben kidomborodik, hogy Isten elvei mutatkoztak meg Dávid szándékában: megfigyelhető a hűség, az adott szó ereje és az irgalmasság is, ami szintén Isten egyik jellemzője. Az irgalmasság nem passzív, hanem aktív, az Istenhez tartozó ember jellemének részévé válik, a lelkiismeretét formáló erő lesz, az készteti cselekvésre. A Károli fordításban nagyon szépen kitűnik, hogy az irgalmasság Isten tulajdonsága, míg a cselekvője Dávid lesz. 

Amikor Mefibóset a király elé érkezett, Dávid azonnal megnyugtatta: „Ne félj!” Mefibóset pedig szerényen és hálával fogadta az életét jobbra fordító ajándékot.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 1. fejezet

1. fejezet – A FÖLD VÉGSŐ VÁLSÁGA (1. rész)

Félelem a jövőtől

Rendkívül nagy jelentőségű időben élünk. Uralkodók és politikusok, bizalmi állást és vezető pozíciót betöltő emberek, az összes társadalmi osztályból származó gondolkodó férfi és nő tekintete a körülöttük zajló eseményekre irányul. Figyelik a nemzetek egymás közötti viszonyát. Látják, hogy milyen feszültség uralkodik minden területen. Ráébrednek arra, hogy súlyos és döntő esemény készülődik, és a világ rettenetes válság előtt áll (PK, 1914, 537. o.).

A szárazföldön és vízen bekövetkező szerencsétlenségek, a társadalom megrendült állapota, a háborúk vészjelei rémületet keltenek. Mindezek óriási méretű eseményeket vetítenek előre. A gonoszság képviselői egyesített erővel készülnek az utolsó nagy válságra. Világunkban hamarosan fontos változások történnek, és a végső események gyorsan követik egymást (9T, 1909, 11, o.).  


2 megjegyzés: