2022. október 18., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 18 - KEDD - 2 Sámuel 11

ÚJ ELLEN WHITE KÖNYVET KEZDÜNK EL OLVASNI

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten hűséges gyermekei sem védettek a botlástól és bukástól.  Az Úrnak szíve szerint való ember számára is, aki szorosan együtt járt az Úrral, rengeteg üldöztetés ellenére csak Istenében bízott, mindenben az Úr tanácsát kérte, kétszer is ellenállt a jogos bosszú lehetőségének s folyamatosan állta a kísértéseket, eljött az a pillanat, amikor az erősebbnek bizonyult nála. Amilyen nagy formátumú volt Dávid, a bűn ereje is oly hatalmas erővel támadt rá. Dávid sorsa példázza az egész emberiség kiszolgáltatottságát a bűn uralmának.  

2.    Isten számára nem egy bűnös tett a legnagyobb probléma, hanem a tőle való elszakadás és az ellene való lázadás. Ez a fejezet a Biblia egyik legtragikusabb fejezete az erkölcsi bukással, az alattomos eltusolás kísérletével és a kitervelt gyilkossággal, de ennek ellenére mégis volt visszaút Dávid számára, mert Isten mellett maradt, aki kihozta őt a legnagyobb mélységből és helyreállította őt, még akkor is, ha bűne súlyos következményekkel járt.

3.    Istennek van megoldása a bűnre. Van megoldás a bűnre, de a bűnt egyáltalán nem vehetjük könnyedén, akármennyire a bűn világában élünk. Dávid nagyformátumú bűne példázza a bűn természetét. Mindannyiunk esetében igaz: a bűn az ajtó előtt leselkedik. Ahogyan bűnt követünk el, ugyanaz a mechanizmus indul el.  Nem mentegetőzhetünk, nem hozhatunk kifogásokat: elkövettük, s a bűn pusztítása beindul. Hiába „kisebb” a mi bűnünk, a mi esetünkben éppen elég ahhoz, hogy roncsolja életünket, eltávolítson Istentől.  Kitéve a bűn csapdájának két fontos dolgot kell megtanulnunk Dávidtól: az őszinte bűnbánatot és ennek  elengedhetetlen feltételét az Úrral való szoros együttjárás szükségességét.

4.    Isten megengedte, hogy Dávid éljen szabadakaratával. Isten megakadályozhatta volna Dávidot súlyos bűnében, de Ő inkább meghal, mintsem akadályozzon valakit szabadságának gyakorlásában. Dávid szabadakaratának gyakorlása közben óriásit bukott, miközben a hettita (pogány származású) Uriás példaértékű lelkiismereti döntést hozott. Nem akarta otthonában, a feleségével tölteni az éjszakát, mert Isten ládája a harctéren volt, miközben Dávid estefele kelt fel kényelmes ágyából és kész volt egy másik ember feleségével ágyba bújni, miközben Izrael seregei a harcmezőn szenvedtek és Isten ládája is ott volt velük.  

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki megengedi, hogy az ember megtapasztalja tettei következményét, de aki nem hagyja magára a vétkezőt

b.    aki nem szereti a semmittevést, mert a semmittevés a bűn melegágya

c.    akinek egyáltalán nem tetszett, amit Dávid Betsabéval és Uriással művelt

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 1. fejezet

1. fejezet – A FÖLD VÉGSŐ VÁLSÁGA (3. rész)

Isten előre figyelmeztet

Isten mindig is figyelmeztette az emberiséget az eljövendő ítéletekre. Akik bíztak az Úr koruknak szóló üzenetében, és hitüket a gyakorlatban is megélték, mikor parancsolatainak engedelmeskedtek, azok megmenekültek az engedetleneket és a hitetleneket sújtó ítélettől.

Noé a következő üzenetet kapta Istentől: „Menj be te és egész házad népe a bárkába, mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben” (1Móz 7:1). A pátriárka engedelmeskedett, és Isten megmentette őt. Lóthoz ez az üzenet érkezett: „Keljetek fel, menjetek ki e helyről, mert elveszti az Úr e várost” (1Móz 19:14). Lót a mennyei hírnökök vezetése alá helyezte magát, és Isten megőrizte őt. Ugyanígy Krisztus tanítványai is megkapták a figyelmeztetést Jeruzsálem lerombolásáról. Akik felfigyeltek az eljövendő pusztulás jeleire, és elmenekültek a városból, elkerülték a megsemmisülést. Hasonlóképpen Isten most minket is figyelmeztet Krisztus második eljövetelére és arra a megsemmisítő pusztulásra, amely a világot sújtani fogja. De, akik figyelembe veszik intéseit, megmenekülnek (DA, 1898, 634. o.).   

1 megjegyzés: