2022. október 14., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 14 - PÉNTEK - 2 Sámuel 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten, akinek nincsenek nagy igényei. Amikor Dávid felajánlja, hogy templomot épít Istennek, Isten azt válaszolja, hogy eddig is sátorban lakott és sosem kérte, hogy neki házat építsenek. Isten igazi nagysága a leereszkedésében van. Bár Ő a világegyetem alkotója és királya, akié minden, megelégszik egy egyszerű sátorral. Jézus nagysága is abban volt, hogy le tudott ereszkedni, meg tudta magát alázni és engedelmes volt halálig.   

2.    Istennek lett volna mit felróni Dávidnak, de nem tette. Miután Isten békességet adott neki minden felől, miután saját palotáját felépítette, eszébe jutott Isten, és az a szerény sátor, amelyben Isten lakik. Isten felróhatta volna neki, hogy csak azután jutott eszébe, miután neki már mindene megvolt. Felróhatta volna neki, hogy nem Őt, hanem önmagát tette az első helyre, de ehelyett Isten hatalmas ígéreteket tett neki és leszármazottainak.

3.    Isten úgy tesz ígéretet Dávid leszármazottainak, mintha nem tudná, hogy hűtlenek lesznek majd hozzá. Isten örök uralmat ígér Dávidnak és fiainak, pedig egy nemzedék után Istennek már el kell venni Dávid utódaitól 10 törzset, később pedig meg kellett engednie, hogy királyaik babiloni fogságba menjenek 70 évre, utána pedig különböző nagyhatalmak alattvalói lettek. Vajon Isten nem tudta ezt? Akkor miért ígért ilyen bátran és ilyen hosszútávra? Valószínűleg azért, mert Istent nem befolyásolja a jövő. Isten nem akarta, hogy Dávid, majd Salamon a sötét jövő árnyékában éljenek. Isten azt szerette volna, ha mindentől szabadon úgy élnek és szolgálnak, mintha örökre az övék lenne az uralom. Isten nem tévedett, mert Dávid Fiai, Jézus Krisztus megvalósította azt, amibe Dávid utódai belebuktak.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki békét és nyugalmat ad az ellenségtől

b.    aki nem úgy gondolkodik, mint az ember és még úgy sem, ahogy egy próféta. A próféta jónak látta Dávid tervét, Istennek pedig ki kellett javítani őt

c.    aki az alacsony sorból is magasra tud emelni embereket. Dávidot a nyáj mellől a királyiszékbe emelte

d.    aki saját fiává adoptálja Izrael királyát

e.    akinek a jóságáról csak áradozni tud Dávid

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 19. fejezet

19. fejezet – Véleményünket és szokásainkat Isten Szavához kell igazítanunk (1. rész)

Válogatás a Review and Herald, 1902. március 25-i számának cikkéből.

Sokan azt állítják, hogy már megszentelődtek Isten előtt, ám amikor az igazság nagy mércéjét eléjük tárjuk, nagyon izgatottak lesznek, és olyan lelkületről tesznek bizonyságot, mely azt igazolja, hogy semmit sem tudnak a megszentelődésről. Nem bírnak Krisztus lelkületével; pedig azok, akik valóban megigazultak, tisztelik Isten Igéjét, és engedelmeskednek annak, amikor megnyitják előttük; és kifejezik azon erőteljes vágyukat, hogy a tantételek minden részletéről szeretnék tudni, mi az igazság. Az ujjongó érzés nem bizonyítja a megszentelődést. Annak bizonygatása, hogy “Enyém az üdvösség, enyém az üdvösség!” még nem bizonyíték arra, hogy valaki tényleg elnyerte az üdvösséget, vagy a megszentelődött.

Sokan vannak olyanok, akik izgatottan ismételgetik, hogy megszentelődtek, de egyáltalán nincs komoly fogalmuk arról, hogy mit jelent ez a kifejezés, mert nem ismerik a Szentírást, vagy Istennek hatalmát. Azzal áltatják magukat, hogy összhangban vannak Isten akaratával, mert boldogok; ám amikor megpróbáltatnak, amikor Isten Igéjével vetjük össze tapasztalataikat, akkor elfordítják fülüket, hogy ne hallják az igazságot, és így szólnak: “Én már megszentelődtem”, és pontot tesznek a vita végére. Nem akarják kutatni a Szentírást, hogy megtudják, mi az igazság, és bizonyítékot nyerjenek arra nézve, hogy félelmetes önámításnak estek áldozatul. A megszentelődés sokkal többet jelent a szárnyaló érzéseknél.

Az izgatott állapot nem megszentelődés. A valódi megszentelődés tökéletes igazodást jelent mennyei Atyánk akaratához, mely az Ő szent törvényében jut kifejezésre. A megszentelődés azt jelenti, hogy megtartjuk Isten minden parancsolatát, és bizonyítjuk, hogy Isten gyermekei vagyunk, mert engedelmeskedünk az Ő szavának. Isten Igéje legyen vezetőnk, ne emberek véleménye, vagy elgondolásai után menjünk! Akik valóban meg akarnak szentelődni, azok türelmesen, imádkozva, és alázatos lélekkel kutassák az Ő Igéjét! Emlékezzenek arra, hogy Jézus így imádkozott: “Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság” (Jn 17,17).

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

1 megjegyzés: