2022. október 22., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 22 - SZOMBAT - 2 Sámuel 15

ÚJ ELLEN WHITE KÖNYVET KEZDÜNK EL OLVASNI

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 15 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2015&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    A megtámadott Isten. Ez a fejezet a jó és rossz közötti küzdelmet mutatja be Dávid történetén keresztül. A hasonlóságok száma teljesen meglepő a mennyben történt lázadással és Isten jellemével kapcsolatosan. Nézzünk egy néhányat ezek közül:

a.    Absolon apja hírnevét próbálja aláásni, mint Lucifer is a mennyben egykoron

b.    a királynak egy fia lázadt fel – Istennek egyik legelőkelőbb teremtménye

c.    a lázadó szép termetű, tökéletes kinézetű (Absolon és Lucifer is)

d.    a lázadó lejáratja a királyt – azt mondja az embereknek, hogy a királyt nem érdekli az ő problémájuk

e.    magát ajánlja (ha ő lenne a király, minden másként lenne) – ezt tette Lucifer is

f.      meg akarja fosztani a királyt a trónjától (Lucifer is Isten trónját akarta

g.    sokan a lázadó mellé állnak – a mennyben az angyalok egyharmada

h.    a királynak is vannak hűségesei, akik jóban-rosszban kitartanak a király mellett

i.       a király nem vesztegeti meg azokat, akik vele tartanak

j.       a lázadó megtéveszti követőit – sokan nem is tudták, hogy Absolon mire készül

k.    a király hűségesei üldöztetést szenvednek és menekülniük kell

2.    Isten vállalja a megmérettetést. Dávidot sokan félreértik, sokan az ellenségnek adnak igazat, de Dávid (ahogy Isten is), kész egy hosszú és nehéz folyamat vállalásával a megmérettetésre. Bár a helyzet nagyon súlyosnak tűnik, de ott van a remény, hogy a jó, az igaz, a szép, a szeretet győzni fog.

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek egy alattomos ellenséggel kell megküzdenie

b.    aki mennyei Barát, de igazi és hűséges földi barátokkal is megajándékoz

c.    aki az igazi barátság mintaképe és forrása

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 1. fejezet

1. fejezet –A FÖLD VÉGSŐ VÁLSÁGA (7. rész)

A téma feltárása

Sokan nem értik a napjainkra vonatkozó próféciákat, ezért tanítani kell őket. A lelkészeknek és a tagoknak egyaránt kötelességük, hogy a trombitát határozott hangon szólaltassák meg (Ev, 1875, 194–195. o.).

Az őrök emeljék fel szavukat, és mondják el a korunknak szóló igazság üzenetét! Mutassuk meg az embereknek, hogy hol tartunk a profetikus történelemben! (5T, 1889, 716. o.).

Isten kijelölt egy napot a földi történelem befejezésére. „És Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek, és akkor jön el a vég” (Mt 24:14). A prófécia már majdnem beteljesedett. Többet, sokkal többet kell beszélni erről a roppant fontos témáról! Közel a nap, amikor emberek sorsa örökre eldől…

Komoly gondot kell fordítani arra, hogy ezt a témát mindenkor elevenen tartsuk az emberek tudatában. Azt az ünnepélyes tényt, hogy az Úr napja hirtelen és váratlanul jön el, nemcsak a világ népei előtt szükséges feltárni, hanem saját egyházunk előtt is. A prófécia félelmet ébresztő figyelmeztetése minden embernek szól. Senki ne érezze, hogy biztonságban van és nem érheti meglepetés. Egy ember próféciamagyarázata sem tántoríthat el attól az Igéből nyert meggyőződésünktől, hogy e nagy esemény az ajtó előtt áll (FE, 1895, 335–336. o.).

A jövő valósága

Képtelenek vagyunk most azon események pontos leírására, amelyeknek a jövőben kell bekövetkezniük, azt azonban tudjuk, hogy ez az az idő, amikor vigyáznunk és imádkoznunk kell, mert az Úr nagy napja közel van (2SM, 1901, 35. o.).

A fenevad bélyege pontosan az, aminek kijelentették. E témát nem értjük, és nem látjuk át teljes egészében a „tekercs” felnyitásáig (6T, 1900, 17. o.).

Sokan majd elfordulnak a jelen kötelességeitől, vigaszától és áldásaitól, és előre aggodalmaskodnak az eljövendő válság miatt. Magatartásukkal mintha a nyomorúságot hoznák előre, viszont az ilyen idő előtti, önmaguk által előidézett nyomorult állapotért senki nem nyer kegyelmet (3SM, 1884, 383–384. o.).

A végső válság órája eljön Isten népére, de nekünk nem szabad ezt állandóan eléjük is tárni, és belehajszolni őket egyfajta korai nyomorúságba. Lesz rostálás a választott nép között, de ez nem az a jelenvaló igazság, amit a gyülekezetek elé kell tárni (1SM, 1890, 180. o.).

2 megjegyzés: