2022. október 28., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 28 - PÉNTEK - 2 Sámuel 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2021&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten előtt a bűn éppúgy magán jellegű dolog, mint közösségi. Talán nehezen értjük, hogy Saul bűneiért miért Izraelt sújtja átok, és miért kell valakinek bűnhődnie azért, hogy a közösség felszabaduljon az átok alól? Ezzel a súlyos esettel Isten meg akarta tanítani a népet arra, hogy a bűneink nemcsak bennünket érintenek, hanem másokra is hatással vannak. Meg akarta értetni, amit a mai ember még nehezebben ért meg, mint az akkori, hogy a közösségnek nagyobb szerepe van a hitéletben, mint gondolnánk. Isten a közösség fontosságát akarta kihangsúlyozni az egyén felelősségéhez mérten.   

2.    Isten, akit nem mindig értünk meg, de akiben mégis feltétel nélkül megbízunk. Ha csak ez az egy fejezet lenne a Bibliában, nagyon félreérthetnénk Istent. Ha lesz egy kérdésem a mennyben Isten felé, biztosan ezzel a fejezettel lesz kapcsolatos, de addig is, a Biblia többi részére és saját tapasztalataimra alapozva, meg vagyok győződve arról, hogy Isten nem egy bosszúálló Isten, hogy Isten a végtelen jóság és szeretet, hogy mindennel a javamat és üdvösségemet szolgálja még akkor is, ha vannak bizonyos dolgok, amit nem értek. Azonban van egy ígértetünk, hogy egyszer mindent meg fogunk érteni. Addig is bízzunk benne és szeressük őt, mert nincs ennél jobb dolog a világon.  

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki komolyan veszi az ígéreteket

b.    aki értékeli, ha tisztelettel bánunk a megholtakkal

c.    aki az átoktól megszabadult népnek óriási győzelmeket ad

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 2. fejezet

2. fejezet – KRISZTUS KÖZELI VISSZAJÖVETELÉNEK JELEI (6. rész)

Isten célja a szerencsétlenségekben

Mit jelentenek a félelmetes tengeri szerencsétlenségek, amikor pillanatok alatt sodródnak a hajók végső pusztulásukba? Mire utalnak a szárazföldi balesetek, a tűzesetek, amelyek megemésztik a szegények elnyomása árán felhalmozott gazdagságot? Az Úr nem akar beavatkozni, hogy megvédje azok javait, akik áthágják törvényét, megtörik szövetségét és megtapodják szombatját, és helyette a hamis nyugalomnapot fogadják el.

Isten csapásai már hullanak a földre, és mennyből jövő tüzes leheletként sodorják el a legdrágább épületet is. Talán ezek az ítéletek sem ébresztik fel a hitvalló keresztényeket?! Isten azért engedi megtörténni ezeket az eseményeket, hogy a világot figyelmeztesse, a bűnösök féljék őt és reszkessenek előtte (3MR, 1902, 311. o.).

A Teremtő céllal engedi meg a szerencsétlenségeket. Ezek az eszközök az emberek figyelmeztetését szolgálják. A természet szokatlan megnyilvánulásai által, Isten mint világos kinyilatkoztatásokkal szólítja meg a kétkedő emberiséget (19MR, 1902, 279. o.).

Milyen gyakran hallunk földrengésekről és tornádókról, a tűz és az árvíz pusztításairól, amelyek emberéletben és anyagiakban nagy áldozatokat követelnek! Az elemi csapások látszólag a természet megzavart, rendellenes erőinek szeszélyes kitörései, melyeket az ember képtelen befolyásolni. Ezek az eszközök Isten szándékait mutatják be, ezekkel akarja ráébreszteni az emberiséget, hogy milyen veszélyben forog (PK, 1914, 277. o.).

Az Úr kezében a jövő

A világ nem létezik uralkodó és irányítás nélkül. Az eljövendő események rendje az Úr kezében van. A menny fejedelme maga felügyeli a nemzetek sorsát és egyházának ügyét (5T, 1889, 753. o.).

A pusztai tüzes kígyók jelképe kettős célt szolgált. Isten népe megtanulhatja, hogy nemcsak a föld fizikai erői állnak a Teremtő ellenőrzése alatt, hanem a nemzetek vallási mozgalmai is. Ez különösképpen igaz a vasárnap megünneplésének kötelezővé tételére nézve (19MR, 1902, 281. o.).

A végső befejező munkában olyan bonyolult helyzetekkel találkozunk majd, amelyek esetleg meghaladják erőnket és képességeinket. De ne feledjük, a menny három nagy hatalma dolgozik, az isteni kéz a kormányon nyugszik, és az Úr sikerre viszi tervét (Ev, 1902, 65. o.).  

Miként a kerékszerű szerkezet a kérubok szárnyaival beborított kéz alatt helyezkedett el, az emberi események bonyolult játéka is Isten ellenőrzése alatt áll. Aki az angyalok fölött áll, a nemzetek küzdelme és kavargása közepette is irányítja földünk ügyeit [Lásd: Ezék 1:7, 26; 10:8; Dán 4:17, 25, 32.] (ED, 1903, 178. o.).

A világtörténelmet megörökítő krónikák úgy tüntetik fel, hogy a nemzetek fejlődése, birodalmak emelkedése és bukása az emberi akarat és vitézség függvénye, és az események alakulását nagymértékben emberek hatalma, becsvágya és szeszélye határozza meg. Az Úr Igéje azonban félrehúzza a függönyt; és a földi érdekek, hatalmak, indulatok, minden pro és kontra ténykedés fölött, mögött és által meglátjuk a végtelen irgalmú Isten munkáját, aki csendben és türelmesen viszi véghez a maga szándékát (PK, 1914, 499–500. o.).   

2 megjegyzés: