2022. október 27., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 27 - CSÜTÖRTÖK - 2 Sámuel 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2020&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten támogatja a királyt, de mások szabadakaratát tiszteletben tartja. Ezért történhetett meg az, hogy Séba fellázad Dávid ellen még mielőtt visszatért volna trónjára. Bár Isten védte a királyt és készítette a trónhoz való visszatérése útját, nem akadályozta meg Sébát és Izrael törzseit a Dávid elleni lázadásban, mert ők szabadakaratukban így döntöttek.

2.    Isten nem szereti az irigységet. Az irigység vezetett oda, hogy Séba és Izrael törzsei fellázadtak Dávid ellen. Izrael törzsei nem tudták elviselni azt, hogy Júda törzse vitte haza Dávidot és ők kimaradtak ebből. Séba ezt a helyzetet használta ki arra, hogy saját ambícióját megvalósítsa. Ezért óv Isten az irigységtől, mert ilyen és hasonló következményei lehetnek. Régen a mennyben is az irigység okozta Isten egyik legelőkelőbb gyermekének és az angyalok egyharmadának bukását.

3.    Isten terve megvalósul a körülmények ellenére is. Dávid emberei legyőzték a lázadást, de nem mindig jártak el tisztán és becsületesen. Egy ártatlan ember, Amása halála is ennek számlájára írható. Ez nem jelenti azt, hogy Isten szemet huny a helytelen dolgok fölött, hanem azt, hogy még ezek az estek sem akadályozzák meg Őt abban, hogy célját elérje.  

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek maradnak húséges követői, még akkor is, amikor sokan elhagyják Őt

b.    akinek sok elégedetlenséget és lázadást kell eltűrnie népe között

c.    akinek egy egyszerű asszony is eszköze lehet sokak szabadulására

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 2. fejezet

2. fejezet – KRISZTUS KÖZELI VISSZAJÖVETELÉNEK JELEI (5. rész)

Földrengések és árvizek

Az ellenség nemcsak a múltban volt tevékeny, hanem most is az. Lejött nagy hatalommal, miközben a Szentlélek folyamatosan visszavonul a földről. Isten visszavonja óvó kezét. Tekintsünk csak Johnstownra (Pennsylvania állam). Nem akadályozta meg a gonoszt, így az egész város megsemmisült. [1889. május 31-én mintegy 2200 ember veszítette életét a johnstowni árvízben, melyet a több napos heves esőzés nyomán bekövetkezett gátszakadás okozott.] Ezek a jelenségek egyre gyakoribbá válnak egészen a világ történelmének lezárásáig (1SAT, 1889, 109. o.).

A bolygónk belsejében rejlő elemek felszínre törése miatt a földkéreg meghasad. Ha egyszer ezek kitörnek, elsöprik azok kincseit, akik éveken át csak növelték hatalmas vagyonukat, amit az alkalmazásukban állók kizsákmányolása által harácsoltak össze. A vallásos világ szintén megrendül majd, mert mindennek a vége közel van (3RH, 1891, 208. o.).

Eljött az idő, amikor egyik pillanatban még nyugodt világban élhetünk, a másikban pedig ez a bolygó esetleg megmozdul a lábunk alatt. Akkor rendül meg a föld, amikor ezt a legkevésbé várjuk (TM, 1896, 421. o.).

A tüzek, az árvizek, a földrengések, a nagy mélység dühöngései, a tengeri és szárazföldi szerencsétlenségek mind arra figyelmeztetnek, hogy Isten Lelke nem küzd örökké az emberrel (3MR, 1897, 315. o.).

Mielőtt az Emberfia megjelenik az ég felhőiben, a természetben minden felborul. Az ég villámai a föld tüzével egyesülve lángra lobbantják mint kemencéket a hegyeket, amelyek hatalmas lávafolyamokat ontanak a falvakra és városokra. A rejtett erőktől felfakadó megolvadt sziklatömbök a tengerbe zuhannak, ami a vizet forrásba hozva köveket és földet röpít szerteszét. Hatalmas földrengések lesznek, és az emberéletben nagy pusztítást okoznak (7BC, 1907, 946. o.).

Bűncselekmények, éhínség, járványok

Miközben Sátán a levegőt mérgezi, a jelenlegi és az örök életünk Isten kezében van. Helyzetünknek tökéletesen a tudatában kell lennünk! Váljunk tehát hűséges, megtért és Istennek szentelt életű munkássá! Ezzel ellentétben látszólag úgy ülünk, mintha megbénultunk volna. Menny Istene, ébressz fel bennünket! (2SM, 1890, 52. o.).

Az Úr nem fékezi a sötétség hatalmait, hogy véghez vigyék a levegő – amely életünk és táplálásunk egyik forrása – megrontásának halálos munkáját. Nemcsak a növényvilág, hanem az ember is fertőzésektől szenved… Ezek Isten haragja poharának cseppjei [Isten felelősséget vállal azért, amit megenged vagy amit nem akadályoz meg (lásd: 2Móz 7:3, 8:32; 1Krón 10:4, 13-14)], amelyek a földre hullanak, és csupán gyenge képviselői annak, amelyek ezután a közeljövőben játszódnak le (3SM, 1891, 391. o.).

Az éhínség fokozódik. A járvány ezreket ragad el. Veszély vesz körül bennünket. Kívülbelül sátáni erők tevékenykednek, de Isten most még féken tartja őket (19MR, 1897, 382. o.).

Láttam, hogy az Úr fokozatosan visszavonja Szentlelkét a földről. Isten a megtartó hatalmát nemsokára megvonja mindazoktól, akik parancsolatait továbbra is semmibe veszik. A tisztességtelen üzletek, gyilkosságok és bűncselekmények minden fajtájáról szóló híreket naponta halljuk. A gonoszság olyan általánossá válik, hogy az már nem rázza meg az embereket, mint ahogyan egykor tapasztaltuk (Letter, 1907, 258.).  

2 megjegyzés: