2022. október 19., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 19 - SZERDA - 2 Sámuel 12

ÚJ ELLEN WHITE KÖNYVET KEZDÜNK EL OLVASNI

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten meg akarja gyógyítani Dávidot.  Istennek nem tetszett, amit Dávid tett, de a kegyelmes Isten azonnal segítségére sietett: Nátán próféta, hogy szembesítse Dávidot bűnével, egy példázatba kezdett   egy gazdagról, aki galád módon teljesen nincstelenné tett egy szegény embert. Dávid a történetre régi önmagához méltóan reagált: Dávid saját magára mond ítéletet, s a kor szokásainak megfelelően hangzik el az ítélet: a bűnért négyannyival kell fizetni. Nem kevésbé meglepő Nátán reakciója sem, a király szemébe mondja: „Te vagy az az ember!”  

2.    Az Úr szemtől szembe szól Dáviddal. Nátán után az Úr szólal meg, felnyitja Dávid szemét és elmondja, mit   tett valójában, s nem hallgatja el azt sem, hogy ezért büntetést kell elszenvednie.

3.    Az Úr az őszinte Dávidot véghetetlen kegyelmével veszi körül. Dávidról az Úr lefejtette a bűnt, s már a régi Dávid szólal meg. Felismerte bűne igazi valóságát, és a lehetséges egyetlen igaz kijelentést mondta ki, amit érdemes egybevetni Jézus másik előképének, Józsefnek a mondatával. A két mondat különbsége emblematikusan utal az emberiség folyamatos bűnbe való süllyedésére. József azt kérdezte, hogy „hogyan követhetném el ezt a gonoszságot?” Dávid pedig azt mondta: „Vétkeztem.”  Az alázatos Dávid Isten hatalmas kegyelmében részesül. Isten hatalmas jót hoz ki a rosszból.

4.    Isten áldásban részesíti Dávidot. Bár Dávid és Betshabé szörnyű gyászon ment keresztül elő gyermekük elvesztése következtében, mégis áldásként élhették meg második gyermekük érkezését, akiről azt mondja a Biblia, hogy az Úr kedvére volt az újszülött. Üzenetet hordozott az újszülött neve is: Dávid sok-sok harci cselekménye után Salamon, ahogy neve is mutatja, a békesség megtestesítője lesz. Nagyon szép a Jedidja jelentése is: Az Úr szeretettje. Milyen nagy irgalom Istentől, hogy az elveszett gyermekért megajándékozza Betshabét és Dávidot egy új gyermekkel, akit majd hatalmas feladatra hív el. Szavakkal aligha megfogható az Úr nagy kegyelme! 

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki nem tusolja el a bűnt

b.    aki szembesíti gyermekeit tetteikkel

c.    aki kivezető utat talál a bűn mélyéről

d.    aki gyönyörködik az irgalomban és megbocsátásban

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 1. fejezet

1. fejezet – A FÖLD VÉGSŐ VÁLSÁGA (4. rész)

Tudhatjuk, mire számítsunk napjainkban

Keresztre feszítetése előtt Megváltónk elmondta, hogy meg fogják ölni, de feltámad. Angyalok is jelen voltak ennél a beszélgetésnél, hogy Jézus szavait bevéssék a tanítványok elméjébe és szívébe. [Lásd: Mk 8:31-32; 9:31; 10:32-34.] Ők azonban a földi szabadságot várták, menekülést Róma igája alól, és nem tudták elviselni azt a gondolatot, hogy akiben minden reményük összpontosul, megalázó halált szenvedjen el. Emlékezniük kellett volna Jézus szavaira, mégis elfelejtették, és a próba felkészületlenül érte őket. Jézus halála minden reményüket romba döntötte, mintha a Megváltó nem is figyelmeztette volna rá őket.

A próféciák nekünk is éppolyan világosan mutatják a jövőt, miként Krisztus szavai szóltak a tanítványoknak. Az Ige világosan feltárja a kegyelemidő lezárulásához fűződő eseményeket, és hogy miként kell a nyomorúság idejére felkészülnünk. Azonban az embertömegeknek oly mértékben nincs fogalmuk ezekről a fontos igazságokról, mintha Isten ki sem nyilatkoztatta volna őket (GC, 1911, 594. o.).   


1 megjegyzés: