2022. október 23., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 23 - VASÁRNAP - 2 Sámuel 16

ÚJ ELLEN WHITE KÖNYVET KEZDÜNK EL OLVASNI

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2016&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten, akit sokan megfontolásból és önérdekből szolgálnak. Siba ajándékot hozott Dávodnak, de csak azért, hogy hízelgésével anyagi előnyhöz jusson. Istent is sokan képmutató módon tisztelik, csak azért, hogy kapjanak Tőle valamit, hogy Isten áldásban részesítse őket. Dávidot meg lehetett téveszteni ilyen eszközzel, de Istent nem.

2.    Isten, akit sokan önzetlenül szolgálnak, körülményeiktől függetlenül. Dávidhoz sokan csatlakoztak, abban a tudatban, hogy mindent elveszíthetnek még az életüket is. Ebben a helyzetben nem volt előnyös Dávid barátjának lenni, de azok az emberek, akik vele maradtak Dávidot önmagáért szerették és követték, nem a pozícióért, a jólétért és előnyökért. Miközben Istent sokan érdekből szolgálják, sokan vannak azok is, akik Őt önmagáért szeretik és szolgálják, és kitartanak mellette a legnehezebb körülmények között is.

3.    Isten nem bosszúálló. Dávid Istentől tanulta meg azt, hogy ne legyen bosszúálló, hogy elviselje a gúnyt és megvetést. Dávidnak hatalmában lett volna megbüntetni Simeit, de nem tette. Istennek is hatalmában van egy szempillantásban megsemmisíteni azokat, akik gúnyolják Őt, de nem teszi, mert az Ő jelleme tiszta, Ő a megtestesült szeretet.

4.    Isten, akit meg szeretnének fosztani hatalmától. Lucifer célja kezdettől fogva Isten uralmának megszerzése volt. Absolon tettével, hogy magáénak tulajdonította a király feleségeit, a kor szokása szerint azt üzente a népnek, hogy igényt tart Dávid trónjára. Ez nemcsak egy erkölcstelen és undorító tett volt, hanem egy üzenet is Dávidnak, hogy elvette tőle a trónt.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek ezer útja van az övéi megsegítésére, de sajnos az ördögnek is ezer útja van, hogy ártson Isten gyermekeinek

b.    akinek nem mindig értjük az útjait, de Dávidhoz hasonlóan rábízhatjuk magunkat

c.    akinek sok ingatag gyermeke van, akik hol vele tartanak, hol az Ő ellenségével

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 2. fejezet

2. fejezet – KRISZTUS KÖZELI VISSZAJÖVETELÉNEK JELEI (1. rész)

Urunk nagy próféciája

Krisztus előre figyelmeztette tanítványait Jeruzsálem pusztulására és az Emberfia eljövetelét hirdető jelekre. Máté evangéliuma 24. fejezete egészében a második adventet megelőző történések próféciája, és Jeruzsálem elpusztulásával a világ tűz általi végső nagy megsemmisülését szimbolizálja (MS, 1899, 77. o.).

Az Olajfák hegyén Jézus Krisztus elmondta a második eljövetelét megelőző rémületes történéseket: „Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről… Mert nemzet támad nemzet ellen és ország ország ellen; és lesz éhség és döghalál és földindulás mindenfelé. Mindez pedig a sok nyomorúságnak kezdete” (Mt 24:6-8). Bár ezek a próféciák Jeruzsálem ostromakor részben beteljesedtek, nagyobb részük mégis közvetlenül az utolsó napokra vonatkozik (5T, 1899, 753. o.).

Jelek az égen

Krisztus kijelentette, hogy a nagy középkori üldöztetés végén a nap elsötétedik és a hold nem fénylik. Ezt követően a csillagok lehullanak az égről. Jézus ehhez még hozzáfűzte: „A fügefáról vegyétek pedig a példát: amikor az ága már zsendül, és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Azonképpen ti is, mikor mindezeket látjátok, tudjátok meg, hogy közel van, az ajtó előtt” (Mt 24:32-33).

A Megváltó közölte eljövetelének jeleit. Kijelentéseiből tudhatjuk meg, mikor van már közel, az ajtó előtt. Így szólt azokról, akik látják ezeket a jeleket: „Bizony mondom néktek, el nem múlik ez a nemzedék, mígnem mindezek meglesznek” (Mt 24:34). Ezek pedig bekövetkeztek. [Lásd: GC, 1911, 306–308, 333–334. o.] Most már teljes bizonyossággal tudjuk, hogy az Úr eljövetele itt van (DA, 1898, 632. o.).

Jelek a földön

Jézus Krisztus kijelenti: „Lesznek jelek a napban, holdban és a csillagokban, és a földön pogányok szorongása” (Lk 21:25; Mt 24:29; Mk 13:24-26; Jel 6:12-17). Akik figyelemmel követik eljövetelének hírnökeit, tudni fogják, „hogy közel van, az ajtó előtt” (Mt 24:33) (GC, 1911, 37–38. o.). {LDE 19.3}  

A nemzeteket nyugtalanság fogja el. Zavaros idők állnak előttünk. Az emberek szíve elhal a földre zúduló események félelmétől. De akik hisznek Istenben, meghallják hangját a viharban: „Én vagyok, ne féljetek!” (ST, 1901. október 9.).

Súlyos és mozgalmas történelmet jegyeznek fel a menny könyveiben: ezek a kinyilatkoztatott események Isten nagy napját csak röviddel előzik meg. A világon minden nyugtalanná lesz (3MR, 1908, 313. o.).

1 megjegyzés: