2023. február 2., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 2 - CSÜTÖRTÖK - 2 Krónikák 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2018&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten a lelkiismereten keresztül is figyelmeztet. Jósaját nehéz helyzetbe hozta magát, amikor sógorságra lépett Akhábbal, amikor közösségre lépett vele és a hadseregét is felajánlotta Akháb támogatására. A lelkiismerete azonban megszólalt és feltette a kérdést, hogy vajon Isten akarja-e ezt a háborút? Érezte, hogy valami nincs rendben, de nem mert nyíltan állást foglalni. Arra gondolt, hogy sokkal könnyebb, ha egy próféta mondja ki azt, amit a lelkében érzett és nem kell magyarázkodnia egy másik király előtt. Lelkiismeretét még az a 400 próféta sem tudta megnyugtatni, akik egyfajta üzenettel álltak elő. Bízott abban, hogy egyetlen próféta a 400 ellenében meg fogja változtatni a helyzetet, de nem így történt.         

2.    Isten megszabadítja a szorult helyzetbe került Jósafátot. Ha valaki nem hallgat a lelkiismeret szavára, fél kiállni a jó mellett, szégyelli kihátrálni a rosszból, szorult helyzetbe kerül. Jósafát szükségtelenül és saját hibájából kerül nagyon komoly veszélybe, amikor egy egész hadsereg, csak egy személyt akart megölni, a királyt és csak ő van egyedül királyi öltözetben. Végső kétségbeesésében az Úrhoz kiált, aki óriási csodát tett és az ellenséges katonákat elterelte a közeléből.

3.    Istent könnyen szem elől téveszthetjük. Az előző fejezetben Jósafát Istennek tetsző dolgokat tesz. Nem mindennapi reformokat hajt végre. Bölcs és istenfélő vezetésének köszönhetően Izrael gazdasági és erkölcsi megújuláson megy át. Izrael békében él és minden tekintetben megerősödik. Ebben a fejezetben viszont azt látjuk, hogy egy istentelen királlyal lép szövetségre, vele barátkozik, segíti őt hadjáratában és most az ellenséges katonáktól körülvéve látjuk őt, aki kétségbeesetten kéri Isten segítségét, hogy ne haljon meg. Hová jut az ember, ha csak egy pillanatra is leveszi tekintetét Istenről?

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 16. fejezet

16. fejezet – A KEGYELEMIDŐ LEZÁRULÁSA (5. rész)

Az üzlet áll a figyelem középpontjában

Lót figyelmeztette családtagjait Sodoma pusztulására, de ők nem hallgattak szavára, hanem fanatikus rajongóként tekintettek rá. Az ezután bekövetkezett pusztulás készületlenül találta őket. Így lesz majd, amikor Krisztus is eljön – a földművelőket, kereskedőket, jogászokat és iparosokat teljesen le fogja kötni az üzlet, és az Úr napja tőrként csap el rájuk (RH, 1904. március 10.).

A lelkészek, földművelők, kereskedők, ügyvédek, nagy és látszólag jó emberek azt kiáltják majd: „béke és biztonság”, és hirtelen következik be a pusztulás. Lukács közvetíti Krisztus szavait, hogy az Isten napja tőrként érkezik meg – mint amikor egy portyázó állat zsákmányt keres az erdőben, és íme, egyszer csak ő esik bele a madarász rejtett tőrébe (10MR, 1876, 266. o.).

Amikor az emberek nyugodtan élnek, szórakoznak, és figyelmüket teljesen leköti az adásvétel, akkor a tolvaj lopakodó léptekkel közeledik. Így lesz ez az ember Fiának visszajövetelekor is (Letter, 1897, 21.).

Nagyon derűlátóak a vallási vezetők

Amikor a filozófia okoskodása elűzi az Isten büntetésétől való félelmet; amikor a vallási tanítók hosszú, békés és virágzó korszakot ígérnek, és a világot leköti az üzlet és a szórakozás, az ültetés és az építkezés, az ünnepségek és a lakodalmak, eközben elutasítják Isten intéseit, és gúnyt űznek követeiből – akkor „hirtelen veszedelem jön rájuk… és semmiképpen meg nem menekednek” (1Thessz 5:3) (PP, 1890, 104. o.).

Bármikor érkezik az Úr napja, a gonoszokat mindenképpen váratlanul fogja érni. A maga változatlanságában halad tovább az élet körforgása: az embereket leköti a szórakozás, az üzlet, a kufárkodás és a pénzszerzés; a vallási vezetők dicsőítik a világ fejlődését és tudását, és az embereket hamis biztonságérzetbe ringatják – ahogy éjfélkor a tolvaj belopakodik az őrizetlenül hagyott otthonba, hirtelen akként jön el a pusztulás a gondtalanokra és az istentelenekre, akik „semmiképpen nem menekednek meg” (GC, 1911, 38. o.).

1 megjegyzés: