2023. február 7., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 7 - KEDD - 2 Krónikák 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten gondoskodik Júda vérvonalának tovább viteléről. Bár Sátán meg akarja hiúsítani Isten Dávid vérvonalával kapcsolatos terveit és ígéreteit, Istennek mindig van egy megoldása, jelen esetben a kis Jóás. Sátán többször is el akarta pusztítani azt, akit Isten szabadítóként felhasználhat, sokakat megölt csak pont azt nem, akivel Istennek terve volt. Sok gyermeket megöletett Egyiptomban, de pont Mózes életben maradt. Heródes is sok gyermeket megöletett Betlehemben, de aki a célpontja volt életben maradt.              

2.    Isten eszközei a papok. Három intézmény működött Izraelben a királyok korában: a királyi, a papi és a prófétai. A királyi intézmény többször került ellentétbe Istennel, a király gyakran tulajdonított olyan jogokat magának, amelyeket Isten nem adott nekik és többször eltérítették a népe Istentől. Isten ilyenkor a papi és prófétai intézményt használta fel a helyreállításban. Gyakran küldött prófétákat az üzenetével, de a hozzá hűséges papságot is fel tudta használni, mint jelen esetben is.   

3.    Istennek gondoskodik Júda népének reformjáról. Miután Atháliát eltávolították a trónról, Jójada pap első akciója a néppel együtt lerombolni a Baál templomot és bálványokat. Athália az északi királyság züllött családjából való volt, és olyan állapotokat akart létrehozni Júdában is, ami Izrael vesztét okozta. A papság ezt érzékelte és a megfelelő időben meg is tette a megfelelő lépéseket.   


Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 17. fejezet

17. fejezet – AZ UTOLSÓ HÉT CSAPÁS ÉS A GONOSZOK — A nagy nyomorúság (3. rész)

Az ítélet akkor jön el, amikor Isten visszavonja védelmét

Láttam, hogy az ítéletek rájuk nem közvetlen az Úrtól jönnek, mert a menny oltalmán kívülre helyezték magukat. Ő figyelmeztet, fenyít, dorgál, és megmutatja az egyetlen biztonságos utat. De ha azok, akik különleges gondviselésének tárgyai voltak, az ismételten hangzó figyelmeztetések után is a Szentlélektől függetlenül járják majd a saját útjukat, akkor Isten nem küldi el angyalait, hogy megvédje őket az ördög eltökélt támadásaival szemben.

Sátán ereje szárazon és vízen munkálkodik, szerencsétlenséget és nyomorúságot idéz elő; tömegeket söpör el, hogy a zsákmányát bebiztosítsa (14MR, 1883, 3. o.).

Isten az ellenségeit eszközként használja fel, hogy megbüntesse mindazokat, akik saját veszedelmes elgondolásaikat követték, amivel az örök igazságot. (PC, 1894, 136. o.).

Éppen most vonja vissza az Úr megbántott, visszautasított és bántalmazott Lelkét a földről. Amilyen gyorsan eltűnik a Szentlélek, Sátán is hasonló gyorsasággal végzi kíméletlen munkáját szárazon és vízen (Ms, 1898, 134.).

A gonoszok átlépték kegyelemidejük határát; Isten a Szentlelkét – akinek folyamatosan ellenálltak – végül megvonja tőlük. Már védtelenek a gonosszal szemben a kegyelem oltalmát nélkülözve (GC, 1911, 614. o.).

Időnként a szent angyalok pusztító munkát végeznek

[Magának a bűnösnek kell viselnie a teljes felelősséget a rá kiszabott büntetésért. Ellen G. White kijelenti: Isten senkit sem pusztít el. A bűnös saját bűnbánatának hiányával pusztítja el önmagát – 5 T, 1879, 120. o. (lásd: GC, 1911, 25–37. o.).] Lesújtottak Isten ítéletei Jerikóra. Ez egy erődítmény volt. De maga az Úr seregének fejedelme jött le a mennyből, hogy vezesse a mennyei csapatokat a város elleni támadásban. Isten angyalai ragadták meg a tömör falakat, és döntötték földre (3T, 1873, 264. o.).

Korlátlan hatalommal rendelkeznek az Örökkévaló uralma alatt álló angyalok. Krisztus parancsának engedelmeskedve egyszer csupán egy éjszaka leforgása alatt száznyolcvanötezer katonát vágtak le az asszír hadseregből (DA, 1898, 700. o.).

Ugyanaz az angyal, aki eljött Péter kiszabadítására a mennyei udvarból, Heródes számára viszont már a harag és az ítélet üzenetét közvetítette. Az angyal meglökte Pétert, hogy felébressze álmából. De egy egészen más ütést mért a gonosz királyra, megalázva büszkeségét és végrehajtva rajta a Mindenható büntetését. Heródes nagy testi és lelki gyötrelmek közepette halt meg, Isten megtorló ítélete alatt (AA, 1911, 152. o.).

Egyetlen angyal ölte meg Egyiptom minden elsőszülöttét, gyászba borítva az egész országot. Amikor Dávid vétkezett a népszámlálással Isten ellen, angyal okozta azt a rettenetes pusztulást, a király bűnére büntetésül. A gonosz angyalok ugyanazt a pusztító erőt alkalmazzák Isten engedélyével, mint a szent angyalok az Úr parancsára. Az erők már felkészültek a világszéles pusztításra, csak a mennyei Felség engedélyére várnak (GC, 1911, 614. o.).

1 megjegyzés: