2023. február 5., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 5 - VASÁRNAP - 2 Krónikák 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2021&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten engedi, hogy az engedetlenség megbüntesse önmagát. Jórám nem tanult édesapja tapasztalataiból. Jósafát többször is megbotlott és ennek meglettek a következményei. Megtérési tapasztalaton is átment, ami viszont meghozta a pozitív eredményt és áldást. Jórám ismerhette ezeket a történeteket édesapja életéből, de nem tanult belőlük, hanem olyan végzetes bűnbe esett, ami saját és Júda pusztulását okozta. A kérdés az, hogy egy olyan Istenfélő királynak, mint Jósafát, hogyan lehetett olyan gonosz és Isten ellen lázadó fia?         

2.   Az Isten elleni lázadás mindent elpusztít. Jósafát uralma alatt Izrael gazdasága virágzott és a királyi kincstára is megtelt, viszont Jórám uralkodása alatt mindent elveszítettek. Izrael gazdasága romokban hevert, nemzetek kiszakadtak Júda uralma alól. Maga a király is csúnya betegségben szenvedett, amibe szőrnyű kínok közepette bele is halt.  

3.   Aki elhagyja Istent, gonoszabb lesz az ördögnél. Az istentelen Jórám arra vetemedett, hogy minden testvérét megölje és Júda fejedelmei közül is néhányat. Hogyan juthat idáig egy istenfélő király fia? Ez a történet is azt mondja el, hogy Isten nélkül az ember nagyon mélyre juthat.    

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 16. fejezet

17. fejezet – AZ UTOLSÓ HÉT CSAPÁS ÉS A GONOSZOK — A nagy nyomorúság (1. rész)

Isten kitölti haragjának poharát

Komoly események állnak még előttünk. A trombiták egymás után szólalnak meg, az egyik pohár a másikat követően töltetik ki a föld lakosaira (3SM, 1890, 426. o.).

A kegyelem angyala hamarosan elhagyja a világot, és a hét utolsó csapás kitöltetik… Hamarosan lecsapnak Isten haragjának villámai, és amikor a törvényszegők büntetése kezdetét veszi, nem lesz megállás egészen a végig (TM, 1894, 182. o.).

A nemzetek összecsapása

A földi hatalmakat négy hatalmas angyal tartja vissza, amíg a homlokukon elpecsételik az Úr szolgáit. Türelmetlenül várják a világ nemzetei, hogy összecsapjanak, de az angyalok még megfékezik őket. Amikor ez a visszatartó erő tovább már nem tartóztatja őket, eljön a nyomorúság és a gyötrelem ideje. Feltalálják a hadviselés halálos eszközeit. A mélység élő rakományával együtt temeti el a hajókat. A sátáni erők, akik nem rendelkeznek az igazság lelkületével, egyesülnek, de féken tartják őket, míg el nem érkezik az armageddoni csata ideje (7BC, 1900, 967. o.). {LDE 238.3}  

Az egész világra kiterjedő pusztulás

Most angyalok tartják vissza a viszály szeleit, hogy ne fújhassanak, amíg a világot nem figyelmeztették a közelgő ítéletre. De viharfelhők gyülekeznek, készen arra, hogy lecsapjanak a földre; és amikor Isten megparancsolja angyalainak, hogy engedjék szabadjára a szeleket, a küzdelem olyan jelenete bontakozik ki, amely leírására toll képtelen (ED, 1903, 179–180. o.).

A Megváltó Jeruzsálem pusztulásáról szóló próféciájának lesz egy másik beteljesedése is, de az a rettenetes pusztulás csak halvány árnyéka volt az elkövetkezendőnek. Annak a világnak a végromlását láthatjuk a választott város romlásában, amely elutasította Jehova kegyelmét, és törvényeit lábbal tiporta (GC, 1911, 36. o.).

Ekkor Sátán végső zűrzavarba taszítja a föld lakosait. Amint Isten angyalai megszűnnek féken tartani az emberi indulatok viharát, elszabadul a viszály minden eleme. A pusztulás majd az egész világra kiterjed, és rettenetesebb lesz, mint ami az ókori Jeruzsálemet sújtotta (GC, 1911, 614. o.).

1 megjegyzés: