2023. február 4., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 4 - SZOMBAT - 2 Krónikák 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2020&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten várja, hogy Hozzá forduljunk segítségért. Jósafát szorult helyzetében a legjobb döntést hozta: Istenhez fordult segítségért, Aki készségesen segített neki. Jósafát tudta, hogy ki az az Isten, akitől ő menedéket kér: Isten a mennyben, aki uralkodik a népek minden királyságán! Az Ő kezében van az erő és a hatalom, és senki sem állhat meg vele szemben. Az az Isten, aki kiűzte a népeket Izráel elől, és örökre odaadta azt barátja, Ábrahám utódainak    

2.    Isten ígéreteiben bízni lehet. Jósafát Isten ígéreteire támaszkodik, amelyek a templomszentelésen hangoztak el, hogy Isten meg fogja védeni és meg fogja szabadítani benne hívő gyermekeit. Jósafát tudta, hogy Isten hűséges ígéreteihez.

3.    A Nagy küzdelem mottóéneke: Adjunk hálát Istennek, mert jó, mert örökké tart szeretete. Dávid 4000 énekest alkalmazott, hogy ezt az éneket énekeljék. Salamon ezzel bízta meg az énekeseket és most Jósafát énekkara is ezt énekli, és ezt fogja énekelni Isten népe is a Nagy küzdelem befejező küzdelmében, mert énekünkkel túl kell harsognunk az ordító oroszlánt. Ez az ének újra győzelemre segíti Isten népét.

4.    Aki Istenben bízik, emelt fővel jár. Két fejezettel korábban Jósafát és serege megverten, szégyenkezve, lehorgasztott fővel vonult be Jeruzsálembe, miután Akháb megsegítése után csúnya vereséget szenvedtek. Akkor nem Isten vezetése és hatalma alatt cselekedtek, hanem a hamis próféták jóslata szerint, most viszont teljesen más a kép. Jósafát és csapata diadalmasan vonulnak be Jeruzsálembe, mert Isten segítségét kérték, az Ő útmutatásait követték és húségesek voltak hozzá. Micsoda különbség és micsoda győzelem! A különbség: Isten oldalán állunk, vagy ellentétben vagyunk Vele.

5.    Isten minden lehetőséget megad az embernek, de ezeket el is lehet játszani. Jósafát csúnya vereséget szenvedett, amikor társult Izrael gonosz királyához a háborúban. Bukásából tanult, visszatért Istenhez és ennek meg is lettek a pozitív következményei, de ugyanez az ember, akivel ezek megtörténtek beleesett ugyanabba a hibába: társult Izrael egy másik gonosz királyával, aminek megint súlyos veszteségei lettek. Hogy lehet az, hogy egy ember kétszer is belemegy ugyanabba a megáradt folyóba, amelybe majdnem belehalt? Ilyenek vagyunk mi emberek, még a legjobbak is.   

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 16. fejezet

16. fejezet – A KEGYELEMIDŐ LEZÁRULÁSA (6. rész)

Nem kölcsönözhetsz jellemet

Hatalommal és nagy dicsőséggel jön el az Úr. Feladata szerint teljesen elválasztja az igazakat a gonoszoktól. Az olajat nem lehet átönteni azok edényébe, akik azzal nem rendelkeznek. Akkor beteljesednek Krisztus szavai: „Két asszony őröl a malomban; az egyik felvétetik, a másik otthagyatik… Akkor ketten lesznek a mezőn; az egyik felvétetik, a mások otthagyatik” (Mt 24:40-41). Az igaz és a gonosz együtt végzi az élet munkáját. Az Úr azonban olvas a jellemükben. Meg tudja ítélni, ki az engedelmes gyermek, aki tiszteletben tartja és szereti parancsolatait (TM, 1895, 234. o.).

Komoly dolog meghalni, de élni még sokkal komolyabb. Ismét találkozni fogunk létünk minden gondolatával, szavával és tettével. Amivé válunk a kegyelemidő alatt, azzá leszünk az egész örökkévalóságban is. A halál oszlásnak indítja a testet, de a jellemben nem hoz változást. Jézus Krisztus eljövetele nem változtat tulajdonságainkon, de örökre rögzíti a jellemünket minden változással szemben (5T, 1885, 466. o.).

Újabb kegyelemidő sem győzné meg a gonoszt

Mostani lehetőségeinket a lehető legjobban kell kihasználnunk. Nem lesz másik kegyelemidő, amely alatt felkészülhetünk a mennyre. Ez az egyetlen és utolsó lehetőségünk olyan jellem kialakítására, amely alkalmassá tesz az eljövendő otthonunk számára, amit az Úr készített mindazoknak, akik engedelmeskednek parancsolatainak (Letter, 1899, 20.).

A Megváltó eljövetele után nem lesz több kegyelemidő. Akik azt állítják, hogy lesz, becsapottak és félrevezetettek. Krisztus eljövetele előtt ugyanolyan állapotok uralkodnak majd, mint az özönvíz előtt. Jézus Krisztus megjelenik a menny felhőiben, és ezután senkinek sem ad újabb lehetőséget az üdvösség elnyerésére. Addigra már valamennyien meghoztuk saját döntésünket (Letter, 1891, 45.).

Mindenkit ahhoz a világossághoz mérten tesznek próbára, amivel bírt. Nem számíthatnak második próbaidőre, akik az igazságtól a mesékhez fordultak. Nem lesz földi millennium. Ha ellenállnak az igazságnak, amikor a Szentlélek igyekszik meggyőzni a szívüket, és befolyásukat arra használják, hogy mások elől is elzárják az utat, nehogy befogadják azt, sohasem jutnak jobb belátásra. Nem keresték a nekik adott kegyelemidő alatt a jellem átalakításának lehetőségét, és Krisztus nem ad újabb lehetőséget, hogy ismét végigjárják az utat. – A döntés végérvényes (Letter, 1900, 25.).

1 megjegyzés: