2023. február 20., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 20 - HÉTFŐ - 2 Krónikák 36

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Krónikák 36 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nika%2036&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2036&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Istennek kemény eszközökhöz kell nyúlnia, hogy népét megtartsa. Júda elhagyta Istenét és pogány szomszédait követte. Saját tetszését, gyönyöreit hajszolva a szenvedélyek rabszolgáivá vált, engedetlen lett Isten parancsainak. Isten utolsó kegyelmes intésére sem figyelt. Addig követte az egy lépést Isten felé, kettőt hátra politikát, míg Istennek kemény eszközökhöz kellett nyúlnia, meg kellett engednie a babiloni fogságot, mert vannak olyan dolgok, amelyeket csak ott lehet megtanulni. Ha Isten nem engedi meg a fogságot, a nép önmagát pusztította volna el.            

2.    Isten önmagát büntette Izrael bűneiért és megmentéséért. Isten eltűrte saját házának a berombolását, kirablását és felgyújtását, ezzel vállalta azt, hogy félre fogják érteni őt a világ népei. Abban az időben az volt a közhiedelem, hogy amelyik ország legyőzi a másikat, annak Istene győz a másik felett. Babilon győzött, Júda már nem létezik, a templom is romokban hever. Ez azt jelentette, hogy Isten már nem is létezik. Sem országa, sem városa, sem temploma nincs. Ezzel vállalta, hogy azt higgyék, hogy megbukott és nem létezik. Innen kellett felépíteni hírnevét, és innen kellett felépíteni országát. Ezt is kész volt megtenni csak azért, hogy Izraelnek 70 év után új esélyt adjon. 

3.    Círus-Jézus. A zsidók fogsága addig tartott Babilonban, míg Círus haza nem engedte őket Jeruzsálembe. Ézsaiás felkentnek nevezi Círust, ami azt jelenti, hogy Messiás. A zsidók fogságban voltak Babilonban 70 évig, ahol Isten megsegítette őket, de az igazi segítség akkor érkezett, amikor Círus Messiás hazasegítette őket Jeruzsálembe. Mi is a bűn Babilonában élünk, ahol megtapasztaljuk Isten jelenlétét és segítségét, de az igazi megoldás az lesz, amikor a Messiás hazavisz minket Jeruzsálembe. NAGYON VÁROM MÁR!     

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 19. fejezet

19. fejezet – KRISZTUS VISSZATÉRÉSE (2. rész)

Az elveszettek rettegése

Mikor a föld mint egy részeg ide-oda imbolyog, mikor az egek megrázkódnak, és elérkezett az Úrnak nagy napja, ki lesz majd képes a megállásra? Remegő gyötrelemmel csak egyetlen dologra figyelnek, amitől hiába próbálnak menekülni. „Ímé, eljő a felhőkkel; és minden szem meglátja őt” (Jel 1:7). A kárhozottak vadul átkozzák a néma természetet – istenüket: „hegyek és kősziklák, essetek mireánk, és rejtsetek el minket annak színe elől, aki a királyi székben ül” (Jel 6:16) (TMK, 1896, 356. o.).

Majd Isten szava véget vet népe fogságának. Ezzel szemben rettenetes lesz azok ébredése, akik mindent elvesztettek az élet nagy harcában… Az élet szerzeményei egy pillanat alatt semmisülnek meg. Palotáik pusztulását, aranyuk és ezüstjük elveszítését siratják a gazdagok… De nem azt sajnálják, hogy bűnös módon elfeledkeztek Istenről és embertársaikról, hanem hogy az Üdvözítő győzött. Bűneik következményeit siratják, de gonoszságukat nem bánják meg (GC, 1911, 654. o.).

Jézus hatalommal és dicsőséggel érkezik

Nemsokára egy kicsiny fekete felhő jelenik meg keleten, akkora, mint egy férfi tenyerének a fele. Ez a felhő veszi körül az Üdvözítőt, és ez sötétnek látszik távolról. Isten népe tudja, hogy ez az Emberfiának jele. Ünnepélyes csendben figyelik, ahogy a föld felé közeledik, és egyre fényesebb és dicsőségesebb lesz, míg végül nagy fehér felhő lesz belőle, alapja az emésztő tűzhöz hasonló dicsőség, felül pedig a szövetség szivárványa látható. Jézus hatalmas győzőként jelenik meg…

Kíséretét a szent angyalok hatalmas, megszámlálhatatlan tömege alkotja, akik mennyei dallamok himnuszát zengik. Tündöklő lények töltik be az eget – „tízezerszer tízezer és ezerszer ezer” (Jel 5:11). Ezt a jelenetet nem tudja leírni emberi toll; a képzelet alkalmatlan pompájának felfogására.

Lángoló tűz által övezett felhőn ereszkedik le a királyok Királya. Az ég, mint papírtekercs göngyölődik fel, a föld remeg előtte, az összes hegy és sziget kimozdul a helyéből (GC, 1911, 640–642. o.).

2 megjegyzés: