2023. február 27., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 27 - HÉTFŐ- Ezsdrás 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ezsdrás 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ezsdr%C3%A1s%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ezsdr%C3%A1s%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten ütemterve a pogány uralkodó és a zsidó Ezsdrás engedelmessége által halad tovább. Artaxerxes királyt Isten lelke indítja, hogy a jeruzsálemi templom építéséhez engedélyeket adjon és támogatást biztosítson. Ezsdrás kéréssel fordult a királyhoz, ő pedig bőségesen teljesítette azt, mert Ezsdrással vele volt Istenének, az Úrnak ereje. Ámulatba ejtő, ahogyan pogány uralkodók Izrael Istenéhez viszonyulnak. Izrael és Jeruzsálem romokban hever, Izrael képtelen önálló országként megállni, ennek ellenére ezek a pogány uralkodók számításba veszik ezt az Istent, messzemenő tiszteletet tanúsítanak irányába és készek óriási anyagi áldozatokat hozni az Ő tiszteletének és imádatának helyreállítására.             

2.    Isten fel tudja támasztani Izrael vallását. Hetven év után visszaállítani Izrael vallásos életét, felér egy feltámasztással. Isten pedig nem esik kétségbe, amikor nulláról kell kezdeni, vagy nagyon mélyből kell felhozni népét. Isten még a halálból is képes visszahozni embereket, de a művét is. Ezt sokszor megtette és kész arra, hogy ismét megtegye.    

3.    Isten kész szeretetet ébreszteni ott is, ahol nincs. A perzsa király főemberei nem csak addig mentek el, hogy támogassák Ezsdrás misszióját, hanem azt olvassuk, hogy szerették Ezsdrást is. Egy jelentéktelen kis ország emberét, a világbirodalom elsőszámú vezetői komolyan veszik és még szeretik is. Ezt a csodát csak Isten képes megtenni.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 20. fejezet

20. fejezet – KRISZTUS VISSZATÉRÉSE (2. rész)

20. A SZENTEK ÖRÖKSÉGE

A keresztény indítékai

Erősebb indítékokat és hatalmasabb erőket sohasem hozhattak működésbe: a jó cselekvésének rendkívüli jutalma, a menny öröme, az angyalok társasága, Istennek és az Ő Fiának jelenléte és szeretete, képességeink fejlődése és gyarapodása örökkévaló korszakokon át – nem hatalmas ösztönzések és bátorítások ezek, amelyek arra serkentenek bennünket, hogy szívünk szeretetteljes szolgálatát Teremtőnknek és Megváltónknak adjuk? (SC, 1892, 21–22. o.).

Ha Jézus megjelenése békességet és örök megváltást hoz a számunkra, akkor mi leszünk a legboldogabb lények. Ó, végre otthon lehetünk, ahol a gonoszok nem háborgatnak többé, és nyugalmat találnak a megfáradtak! (Letter, 1886, 113.).

Szeretem nézni a világunk természeti szépségeit. Úgy gondolom, teljesen elégedett lennék ezen a földön Isten teremtményeitől körülvéve, ha a bűn átka nem rontotta volna meg őket. De nekünk új egünk és új földünk lesz. János látta szent látomásban, és ezt mondta: „És hallottam nagy szózatot, amely ezt mondja az égből: Ímé, az Isten sátora az emberekkel van, és velük lakozik, és azok az Ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velük, az Ő Istenük” (Jel 21:3). Ó, áldott reménység, dicsőséges jövő! (Letter, 1886, 62.).

Valóságos hely

Micsoda örömforrás a tanítványok számára a tudat, hogy ilyen barátjuk van a mennyben, aki közbenjár értük. Krisztus látható mennybemenetele minden addigi nézetüket és szemléletüket megváltoztatta. Korábban végtelen térként gondoltak az égi világra, ahol testetlen lelkek élnek. Most a menny Jézushoz kapcsolódott gondolataikban, akit mindenekfelett szerettek és tiszteltek, akivel valaha együtt társalogtak és utaztak, akit megérintettek, még feltámadott testében is…

A menny többé már nem valamilyen meghatározhatatlan, megfoghatatlan helyként jelent meg a számukra, amelyet testetlen lelkek népesítenek be. Most eljövendő otthonukként tekintettek rá, ahol szerető Megváltójuk éppen lakóhelyet készíti nekik (3SP, 1878, 262. o.).

Sokan attól félnek, hogy az eljövendő örökség túlságosan anyagias természetűnek tűnik, így azokat az igazságokat is elspiritualizálják, amelyek arra tanítanak bennünket, hogy otthonunkként tekintsünk rá. Krisztus biztosította tanítványait: azért megy el, hogy lakóhelyüket készítse elő Atyja házában (GC, 1911, 674–675. o.).

A megváltottak az újjáteremtett földön olyan munkával és örömökkel foglalják el magukat, amelyekkel kezdetben Ádám és Éva. Édeni életet folytatnak, kertben és mezőn töltött életet (PK, 1914, 730–731. o.)

2 megjegyzés: