2024. augusztus 16., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 16 - PÉNTEK - Máté evangéliuma 17

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Máté evangéliuma 17 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2017&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2017&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten beavatja titkába barátait.  Az Ószövetségben több olyan történetet is olvasunk, amelyekben Isten a Hozzá közelállókat beavatja titkai mélységébe. Ilyen volt Ábrahám is. Ebben a fejezetben Jézus három tanítványát avatja be olyan titokba, amilyenbe nem sok embernek volt része. Ők voltak az első elhívott tanítványok, és ők voltak azok, akiket Jézus magával vitt a Gecsemáné kertbe, ahol szenvedéseinek a részeseivé tette őket. Most pedig itt a hegyen megmutatta nekik testélétele előtti dicsőségét. A tanítványokat ez nagyon meglepte, mert ők úgy ismerték mesterüket, mint embert, akit az élet nehézségei ugyanúgy meggyötörtek, mint más embereket. Most viszont azt a Fiút láthatták, aki és amilyen az Atyánál volt az örökkévalóságon át. Nem is akartak ettől a látványtól megválni, ezért javasolták, hogy maradjanak ott és lakjanak ott.        

2.    Isten felkészíti Fiát a rá váró nehéz eseményekre.  Isten megbízásai mindig fontosak és nagy horderejűek, de az a feladat, amit aznap Mózes és Illés kapott Istentől, teljesen páratlan. Isten azt mondta Mózesnek és Illésnek, hogy jöjjenek le a földre és bátorítsák a Fiát. Micsoda prédikációra kellett felkészülniük, amit Isten fiának, Uruknak és legfőbb vezérüknek kellett elmondaniuk. Ezzel Isten a legnagyobb segítséget adta a Fiának, amit csak adhatott.  

3.    Isten biztosítja Fiát a köztük levő szoros kapcsolatról. Jézus pusztai megkísértésekor az ördög el akarta bizonytalanítani Jézust abban, hogy kicsoda és Kihez tartozik. „Ha Isten Fia vagy” – kezdte mondandóját. Most maga Isten erősíti meg Fiát abban, hogy kicsoda: „Ez az én szerelmes Fiam, akiben gyönyörködöm, Reá hallgassatok.” Ezzel Isten nemcsak Fiát erősítette meg küldetésében, hanem a tanítványoknak is szólt, hogy tudják, kivel van dolguk. Isten elérte a célját, mert a tanítványokat tisztelet és hódolat töltötte el Mesterük iránt.

4.    Jézust nem lehet elbizonytalanítani. Fenn a hegyen Isten megbizonyítja Fiát, lent a hegy alatt a kilenc tanítvány kudarcot vall egy beteg meggyógyításában. Ha Jézust nem sikerült elbizonytalanítani az ördögnek, megpróbálta a tanítványokat és a sokaságot elbizonytalanítani Jézus kiléte felől. A farizeusok a tanítványok kudarca kapcsán próbálták elhitetni a tömegekkel, hogy a tanítványok Mesterükkel együtt csalók. A sokaság már majdnem elhitte a farizeusok állítását, amikor Jézus lejött a hegyről és meggyógyította a beteget. Az ördög bennünket is megpróbál elbizonytalanítani, hogy Istenben való hitünk értelmetlen, és így ne legyen erőnk másoknak sem bizonyságot tenni Istenről. Jézus meg tudja menteni a helyzetet a mi esetünkben is.         

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki szereti Fiát és fel akarja készíteni mindennél fontosabb küldetésére

b.    aki büszke a Fiára, és gyönyörködik benne

c.    aki megérinti a félő, remegő embert és bátorságot ültet bele

d.    aki kész szenvedni megmentésre szoruló gyermekeiért

e.    aki szomorú, ha másokat akadályozunk a hitre jutással – az édesapának volt egy kis pislákoló hite, hogy Jézus tud segíteni, de ez kialudt, amikor a tanítványokkal találkozott. A tanítványnak nem az a feladata, hogy kioltsa a kis pislákoló hit szikrát, hanem hogy lángra lobbantsa azt.     

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy nyitott legyen a Te titkaid befogadására. Adjad, hogy semmi se bizonytalanítsa el őt abban, hogy Te az Istene vagy, ő pedig a Te szeretett gyermeked, akiben gyönyörködsz, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 54-55. fejezet

55. fejezet – SZEMMEL NEM LÁTHATÓ (2. rész)

Midőn a papok és vének összefogtak ellenük, a tanács elé hurcolták, börtönbe vetették őket, Krisztus követői örvendeztek, mert "méltókká tétettek arra, hogy az ő nevéért gyalázattal illettessenek" (Acs 5:41). Örömmel bizonyították emberek és angyalok előtt, hogy megismerték Krisztus dicsőségét, Őt akarják követni, még ha mindent elvesztenek is.

Most is ugyanúgy igaz, mint az apostoli időkben, hogy az isteni Lélek megvilágosítása nélkül ember nem láthatja meg Krisztus dicsőségét. Isten igazságát és munkáját nem becsüli a világot szerető, megalkuvó kereszténység. A Mester követőit nem a kényelem, földi tisztelet vagy világi alkalmazkodás útján találjuk. Messze elől járnak a kemény munka, megaláztatás, szidalmazás ösvényén, a csata első sorában "a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak" (Ef 6:12). Most - csakúgy, mint Krisztus napjaiban - félreértik, szidalmazzák, elnyomják őket koruk papjai és farizeusai.

Isten országa nem szemmel láthatólag jön el. Isten kegyelmének evangéliuma, az önmegtagadás lelkülete sohasem lehet összhangban a világ lelkületével. A két alapelv tökéletesen ellentétes egymással. "Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen ítéltetnek meg" (lKor 2:14).

Ma a vallásos világban hitük szerint tömegek munkálkodnak Krisztus földi, időleges országának megalapításán. Azt szeretnék, ha Urunk e világ országainak lenne a vezetője: az udvarok, táborok, törvényszékek, paloták, piacok vezére. Elvárnák, hogy az emberi hatalom által kikényszerített törvényes rendeletek szerint uralkodjék. Mivel Krisztus most nincs itt személyesen, vállalják, hogy intézkednek helyette, végrehajtják országának törvényeit. Ilyen országot akartak alapítani a zsidók Krisztus napjaiban. Elfogadták volna Jézust, ha hajlandó lett volna megalapítani az ideiglenes királyságot, kikényszeríteni, amit ők Isten törvényének tekintettek, őket pedig akaratának végrehajtóivá, hatalmának hordozóivá tenni. Ő azonban így szólt: "Az én országom nem e világból való" (Jn 18:36). Nem fogadta el a földi trónt.


1 megjegyzés: