2024. augusztus 28., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 28 - SZERDA - Márk evangéliuma 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Márk evangéliuma 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%201&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Amikor Isten belép a világunkba hatalmas dolgok történnek. Márk evangélista szinte minden bevezető nélkül írja le, hogy mik történtek, amikor Jézus, mint Isten Fia belépett a világunkba. Keresztelő János prédikál, az emberek megvallják bűneiket, Jézus megkeresztelkedik, a Szentlélek leszáll reá, megnyílik a menny, Isten megvallja Fiát, Sátán is tevékenykedni kezd, negyven napig kísérti Jézust a pusztában: Jézus tanítványokat hív el, akik azonnal otthagyják egzisztenciájukat, mert valami jobbat és szebbet találtak, a tisztátalan lelkek meghátrálnak Jézus előtt, felismerik, hogy Ő az Isten Fia, meggyógyul Péter anyósa, mindenki Jézust keresi és egy leprás is meggyógyul.            

2.    Isten nyilvánvaló jelét adja annak, hogy a Messiás elkezdte földi szolgálatát.  A zsidók azt tartották, hogy leprások nem gyógyulhatnak meg addig, míg el nem jön a Messiás. Ez a fajta gyógyítás a Messiás privilégiuma, senki más nem tudja meggyógyítani. Amikor a leprás azt mondja Jézusnak, hogy „ha akarod, meg tudsz tisztítani”, ezzel kifejezi, hogy hisz abban, hogy Jézus a Messiás. Jézus nem hirdeti nyilván, hogy Ő a Messiás, és meg is tiltja, hogy mások ezt tegyék, de olyan cselekedeteket hajt végre, amelyekből teljesen egyértelmű, hogy Ő kicsoda.     

3.    Isten műve nem áll meg. Ebben a fejezetben, rögtön azután, hogy hír érkezik János bebörtönzéséről, a szerző a következő mondatában úgy folytatja, hogy Jézus elkezdte hirdetni az evangéliumot, hogy elközelített a mennyek országa. Jánost megakadályozta az ördög, de Jézus nagyobb hatalommal viszi tovább, és nemcsak Ő egyedül, hanem a tanítványok is, akiket frissen elhívott. Ilyen erőteljes és életképes Isten műve a földön, amelyet sem ember, sem ördög nem tud megállítani.  

4.    Isten előtt meghátrál a rossz. A bűn okozza az emberek betegségét és minden rosszat, ami a világunkban van, de elképzelhetjük Jézust, amint településről településre jár és ott az ördög visszavonul. Meggyógyulnak a betegek, megtisztulnak a leprások, megszabadulnak a gonosz lelkektől megszállottak. Ez egy előképe annak, amikor Jézus másodszor visszajön. Akkor végleg meghátrál előtte minden rossz és minden szenvedés, de nemcsak visszavonulót fúj, hanem eltűnik az egész világegyetemből.

5.    Isten útkészítőket hív el. Keresztelő János egy ilyen útkészítő volt, és Isten egyháza is a végidőben útkészítő. Isten olyan embereket keres, akik elhárítják az akadályokat az emberek elől, hogy megtalálják Őt és az Ő országát. Az ördög is keresi munkatársait, akik akadályozzák az embereket Isten országának megtalálásában.      

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki nem hagyja bűnében elveszni földünket, lejön és megvált bennünket  

b.    aki Szentlélekkel keresztel

c.    aki nekünk is azt mondja, hogy a szeretett fia, vagy lánya vagyunk

d.    aki többet ér nekünk minden vagyonnál és karriernél

e.    akinek a beszédében is hatalom van

f.      aki akarja, hogy megtisztuljunk és meggyógyuljunk

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy engedjen Téged belépni az életébe, hogy ott hatalmas és csodálatos dolgokat tehess, amelyek széppé, értelmessé és hasznossá teszik életét, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 58. fejezet

58. fejezet – „LÁZÁR, JÖJJ KI!” (4. rész)

"Mondának azért az ő tanítványai: Uram, ha elaludt, meggyógyul. Pedig Jézus annak haláláról beszélt; de ők azt hitték, hogy álomnak alvásáról szól" (Jn 11:12-13). Jézus az alvással szimbolizálja a halált hivő gyermekei számára. A halottak elrejtették életüket Krisztussal Istenben, és az utolsó trombitaszóig Őbenne alszanak.

"Ekkor azért nyilván monda nékik Jézus: Lázár megholt. És örülök, hogy nem voltam ott, ti érettetek, hogy higgyetek. De menjünk el őhozzá!" (Jn 11:14-15). Tamás csak a halált látta Mestere előtt, ha Júdeába megy, de összeszedte magát, és így szólt a többi tanítványhoz: "Menjünk el mi is, hogy meghaljunk vele" (Jn 11:16). Ismerte a zsidók Krisztus iránti gyűlöletét. Szándékuk az volt, hogy véget vessenek életének, ezt a célt azonban még nem érték el, mert a Neki szabott időből még hátravolt egy kevés. Ezen idő alatt Jézus mennyei angyalok őrizete alatt állt, s még Júdeában sem - ahol a rabbik összeesküdtek ellene, hogyan foghatnák el és adhatnák halálra - eshetett bántódása.

A tanítványok elámultak Krisztus szavain: "Lázár megholt. És örülök, hogy nem voltam ott" (Jn 11:14-15). Szándékosan maradt volna távol a Megváltó szenvedő barátainak otthonától? Látszólag magára hagyta Máriát, Mártát és a szenvedő Lázárt. Valójában nem voltak egyedül. Krisztus látta az egész színteret, és Lázár halála után kegyelmével támogatta a gyászoló nővéreket. Jézus látta megtört szívük bánatát, amikor testvérük erős ellenségével, a halállal küzdött. Érezte a fájdalom minden nyilát, midőn így szólt tanítványaihoz: "Lázár megholt" (Jn 11:14). Krisztusnak azonban nemcsak a szeretett bethániaiakra kellett gondolnia, hanem szem előtt kellett tartania tanítványainak oktatását is. Képviselniük kell majd Őt a világ előtt, hogy az Atya áldása mindenkire kiáradhasson. Az ő kedvükért engedte Lázárt meghalni. Ha a betegség meggyógyításával állítja helyre Lázár egészségét, akkor nem vihette volna véghez azt a csodát, mely a leghathatósabban bizonyította Isten-voltát.

Ha Krisztus a betegszobában lett volna, Lázár nem halt volna meg, mert Sátánnak nem lett volna hatalma felette. A halál nem célozhatta volna dárdáját Lázárra az Életadó jelenlétében. Ezért Krisztus távolmaradt. Elviselte, hogy az ellenség gyakorolja hatalmát, így legyőzöttként vethette vissza. Megengedte, hogy Lázár áthaladjon a halál területén, s a szenvedő nővérek lássák testvérüket a sírban feküdni. Krisztus tudta, hogy amikor fivérük halott arcába néznek, Megmentőjükbe vetett hitük súlyosan megpróbáltatik. Azt is tudta azonban, hogy a most folytatott küzdelemben hitük sokkal nagyobb erővel fog felragyogni. Ő is érezte a fájdalom minden nyilallását, melyet ők elviseltek. Késlekedésével nem szerette kevésbé őket. Tudta, hogy elnyerik a győzelmet maguknak, Lázárnak, Neki és tanítványainak is.

"Tiérettetek, hogy higgyetek" (Jn 11:15). Mindenki számára, aki el akarja érni Isten vezető kezét, az a legmélyebb csüggedés órája, amikor a legközelebb van az isteni segítség. Később hálásan tekint vissza útjának legsötétebb szakaszára. "Meg tudja szabadítani az Úr a kegyeseket a kísértésekből" (2Pét 2:9). Ő minden kísértésből és próbából erősebb hittel, gazdagabb tapasztalatokkal fogja kihozni az embert.

Krisztus azért indult késlekedve Lázárhoz, mert kegyelmi célja volt azokkal, akik még nem fogadták el Őt. Azért várt, hogy Lázár halálból való feltámasztásával a makacs, hitetlen népének újból bizonyítsa: Ő valóban "a feltámadás és az élet" (Jn 11:25). Nem akarta feladni a reményt a néppel, Izrael házának szegény, tévelygő juhaival kapcsolatosan. Megszakadt a szíve megtéretlenségük miatt. Kegyelmében még egyszer bizonyítani akarta nekik, hogy Ő a Helyreállító, aki egyedül képes világosságra hozni az életet és a halhatatlanságot. Ez olyan bizonyíték volt, melyet nem magyarázhattak félre a papok. Ezért késlekedett Bethániába menni. Lázár feltámasztásával koronázta meg csodáit, Isten pecsétjét helyezte ezzel munkájára, isteni jogcímére.

1 megjegyzés: