2024. augusztus 17., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 17 - SZOMBAT - Máté evangéliuma 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Máté evangéliuma 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2018&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Az Isten szerinti nagyság különbözik a világ szerinti nagyságtól.  A római társadalom szokásai hatással voltak a zsidókra és Jézus tanítványaira is. A rómaiak arra törekedtek, hogy minél magasabbra jussanak a ranglétrán. És ezt különböző módszerekkel próbálták meg elérni. A tanítványok ezért kérdezték meg Jézust, hogy ki a nagyobb az Isten országában. Jézus válaszából azt látjuk, hogy nem az, akire a rómaiak gondoltak, aki legmagasabbra mászott a ranglétrán. Jézus azt mondta, hogy az olyanok a legnagyobbak, mint amilyenek a kisgyermekek, akik nem ranglétrán másznak, hanem az édesanyjuk és édesapjuk ölébe. Az a nagy az Isten országában, aki Isten ölébe bújik.        

2.    Isten védi a gyermeki hitet.  A gyermekek hisznek és bíznak szüleikben, de a felnőttek megtanítják őket hitetlenkedni és kételkedni. Jézus azt mondja, hogy ha valaki elrontja mások hitét, nagy bűnt követ el. Jézus ezt a bűnt botránkoztatásnak nevezi, azaz annak, hogy valaki akadályokat gördít mások hite elé.  

3.    Isten nem örül a rendezetlen emberi viszonyoknak. Jézus azt mondja, hogy ha gondod van a másik emberrel, rendezd minél hamarabb. Menj el hozzá, kérj segítséget, de semmikép se hagyd elmérgesedni a helyzetet. Isten a békesség Istene, az ördög pedig a háborúskodásé.

4.    Isten bocsánata végtelen. Péter azt kérdezi, hogy hányszor kell megbocsátani. A zsidók azt tartották, hogy háromszor, Péter ezt nagylelkűen hétre emeli, Jézus pedig hetvenszer hétre. A számok a Bibliában gyakran nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is kifejeznek. A hetvenszer hét a végtelen száma, a tökéletességnek a szorzata, többszöröse.        

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki az alázatosságot tarja a legnagyobb erénynek

b.    aki a kicsik és gyengék befogadását értékeli

c.    aki megkeresi az eltévedt gyermekeit

d.    aki örül annak, hogy megtalálja eltévedt gyermekét

e.    aki azt akarja, hogy földi gyermekei értsenek egyet

f.      aki megbocsát és elengedi végtelen tartozásunkat, de azt akarja, hogy mi is megbocsássunk embertársainknak     

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy kicsi legyen saját szemében és nagy legyen a Te szemedben. Adjad, hogy gyermeki hittel bízzon benned és ne a ranglétrát mássza, hanem a te karjaidban találjon nyugalmat és békességet, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 54-55. fejezet

55. fejezet – SZEMMEL NEM LÁTHATÓ (3. rész)

A kormányzat, amelynek fennhatósága alatt Jézus élt, korrupt és elnyomó volt. Mindenfelé égbekiáltó visszaélések történtek: zsarolás, türelmetlenség, felőrlő kegyetlenség. A Megváltó mégsem kísérelt meg polgári reformokat. Nem támadta a nemzeti visszaéléseket, nem ítélte el a nemzeti ellenségeskedéseket. Nem avatkozott bele a felsőbbség, a hatalmat gyakorló közigazgatás dolgaiba. Példaképünk távol tartotta magát a földi kormányoktól. Nem azért, mintha közömbös lett volna az emberi bajok iránt, hanem mert az orvosságot nem pusztán emberi vagy külső eszközökben kereste. A hatásos gyógyításhoz egyénileg kell elérni az embert, újjáteremteni a szívet.

Krisztus országát nem törvényhozó testületek, tanácsok vagy bíróságok döntésével, a világ nagyjainak támogatásával alapítja meg, hanem azzal, hogy Krisztus természetét az emberekbe ülteti a Szentlélek munkája által. "Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az ő nevében hisznek; Akik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából, hanem Istentől születtek" (Jn 1:12-13). Ez az egyetlen erő, amely felemelheti az emberiséget. E munka megvalósításához az emberi eszköz Isten Igéjének tanítása és gyakorlása.

Amikor Pál apostol elkezdte szolgálatát Korinthusban, a népes, gazdag, gonosz, a pogányság kimondhatatlan bűneivel szennyezett városban, ezt mondta: "Nem végeztem, hogy egyébről tudjak tiköztetek, mint a Jézus Krisztusról, mégpedig mint megfeszítettről" (lKor 2:2). Később, mikor olyanoknak írt, akiket a legostobább bűnök rontottak meg, elmondhatta: "De megmosattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által." "Hálát adok az én Istenemnek mindenkor tifelőletek az Isten ama kegyelméért, mely néktek a Krisztus Jézusban adatott" (lKor 6:11; 1:4).

Most - Krisztus idejéhez hasonlóan - Isten országának műve nem azokon nyugszik, akik földi vezetők vagy emberi törvények által támogatott elismerést sürgetnek, hanem azokon, akik a népnek az Ő nevében kijelentik azokat a lelki igazságokat, melyek elfogadóikat Pál tapasztalatára vezérlik: "Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus" (Gal 2:20). Ekkor Pálhoz hasonlóan az emberek javára fognak munkálkodni. Ő mondta: "Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne miáltalunk: Krisztusért kérünk, béküljenek meg az Istennel" (2Kor 5:20).

1 megjegyzés: