2024. augusztus 25., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 25 - VASÁRNAP - Máté evangéliuma 26

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Máté evangéliuma 26 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2026&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2026&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten vágyik a kimutatott szeretetünkre és örömmel fogadja azt. Mária, akinek az életét Jézus megváltoztatta, hálából és az iránta érzett szeretetből drága kenettel megkente Őt. A tanítványok ezt pazarlásnak tekintették, mert a kenet nagyon drága volt. Jézus azonban tudta, hogy az asszony azért teszi, mert ki akarja mutatni az iránta való szeretetét. Néha nehéz elképzelnünk, hogy Isten vágyik erre. Azt gondoljuk, hogy ha engedelmeskedünk Isten követelményeinek, az elég. Viszont Isten kimutatja érzelmeit és irántunk való szeretetét, és vágyik arra, hogy mi is ezt tegyük.              

2.    Isten kiáll azok mellett, akiket bántanak.  A jelenlevők bántották az asszonyt tettéért, de Jézus mellé állt. Azt kérdezte tőlük, hogy „miért bántjátok őt?” És olyan ígéretet tett, ami nem mindennap hangzik el. Megjövendöli, hogy amikor a későbbi években az evangéliumot hirdetik, arról is prédikálni fognak, amit ez az asszony tett.

3.    Kinek mennyit ér Isten? Máriának annyit ért, hogy mindenét, amilye volt odaadta neki. Szeretetének ez az önzetlen tette felbőszítette Júdást, aki akkor döntötte el, hogy el fogja árulni Jézust. Miközben haragudott Máriára, hogy 300 dénár értékű ajándékot adott Neki, ő harminc pénzért halálra adta Urát és barátját. Micsoda különbség van a két ember között!

4.    Isten vágyik az emberi együttérzésre. Jézus magával vitte három tanítványát, akik az Ő belső köréhez tartoztak, hogy Vele legyenek haláltusájában. Amikor az ember szenved és halálán van, csak a hozzá legközelebbállókat látja szívesen maga mellett. Nem szeretné, ha akárki látná nyomorúságos pillanatait. Jézus viszont vágyott arra, hogy tanítványai lássák Őt, miközben vért verejtékezik, és arcra borul a poros földre. A látvány nem volt vonzó, de Jézus szerette volna, hogy a tanítványai, akik a megdicsőülés hegyén a ragyogó arcát látták, most lássák a vérverejtékes, poros arcát is.

5.    Isten, akit megtagadnak a Hozzá legközelebb állók. Elmenekülnek mellőle próbái közepette, esküdözve, káromkodva megtagadják Őt, akiket annyira szeretett. Képzeljük el, milyen lehetett az a pillanat, amikor Jézus és Péter tekintete találkozott akkor, amikor a kakas megszólalt? Csak szeretet, szenvedés és jóindulat volt ebben a tekintetben. Péter semmilyen haragot vagy neheztelést nem látott e tekintetében. Ez a tekintet törte össze büszke szívét és vezette el az igazi megtérésre.      

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki, nem kerüli el a farizeusok házát sem

b.    aki örül a kimutatott szeretetnek

c.    a neki adott, hálából és szeretetből fakadó ajándék nem pazarlás

d.    akinek vannak barátai, akik segítik Őt nehéz perceiben – ilyen volt az a valaki, aki rendelkezésére bocsátotta házát a húsvéti vacsorához, aki rendelkezésére bocsátotta kertjét, ahol imádkozni szokott

e.    aki testét, vérét, életét adja a bűnös emberért

f.      aki új szövetséget köt az emberiséggel, amelyet vérével pecsétel meg

g.    aki figyelmezteti tanítványait, hogy meg fogják tagadni és el fogják hagyni Őt

h.    aki megérti alvó tanítványait – nem szidja őket, hanem vigasztalja és bátorítja őket, akkor, amikor Neki lenne erre szüksége

i.       aki barátjának nevezi árulóját

j.       aki még támadóit is sajnálja

k.    aki hagyja, hogy teremtményei szembe köpjék, arcul üssék és bottal verjék

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy ne fukarkodjon szeretetének és érzelmeinek kimutatásában Irántad! Adjad, hogy ne tekintse pazarlásnak azt, amit Neked ad, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 58. fejezet

58. fejezet – „LÁZÁR, JÖJJ KI!” (1. rész)

Lukács 10:38-42; János 11:1-44.

Jézus egyik legállhatatosabb tanítványa a bethániai Lázár volt. Első találkozásuk óta erősen hitt Krisztusban, mélyen szerette, csakúgy, mint őt a Megváltó. Krisztus Lázárért művelte legnagyobb csodáját. A Megváltó mindenkit megáld, akinek segítségére van szüksége, az egész emberi családot szereti, de egyesekhez különlegesen gyengéd kapcsolat fűzi. Szívét erős érzelmi szálak kötötték a bethániai családhoz, s egyikükért tette legfenségesebb csodáját.

Lázár otthonában Jézus gyakran talált nyugalmat. A Megváltónak nem volt saját otthona, barátainak, tanítványainak vendégszeretetétől függött, s gyakran, ha elfáradt és emberi társaságra vágyott, boldoggá tette, hogy ebbe a békés otthonba menekülhetett, távol a dühös farizeusok gyanakvásától és féltékenységétől. Itt őszinte, tiszta, szent barátságot alakíthatott ki. Egyszerűen, tökéletesen, szabadon beszélhetett, mert tudta, hogy szavait megértik és meg is őrzik.

Megváltónk értékelte a csöndes otthont és az érdeklődő hallgatókat. Vágyott az emberi gyöngédségre, udvariasságra, érzelmekre. Akik befogadták a mennyei oktatást - melyet mindig kész volt előtárni -, nagy áldásban részesültek. Amint a sokaság követte Krisztust a nyílt mezőkön, Ő bemutatta nekik a természet világának szépségeit. Szerette volna felnyitni értelmük szemét, hogy lássák, miként tartja fenn Isten keze a világot. Felhívta hallgatóinak figyelmét a lágyan hulló harmatra, az apró esőcseppekre és a ragyogó napsugárra - melyeket jók és gonoszok egyaránt kapnak -, hogy az emberek értékeljék Isten jóságát, jótéteményeit. Szerette volna, ha a nép tökéletesebben megérti a gondoskodást, melyet Isten minden teremtett lénynek nyújt. A sokaság azonban nehezen értette ezt meg, és Krisztus a bethániai otthonban lelt nyugalmat a közélet fárasztó küzdelmei után. Itt olyanoknak nyitotta meg a Gondviselés könyvét, akik értékelték azt. E magánbeszélgetései során azt is feltárta hallgatóinak, amit meg sem kísérelt volna elmondani a vegyes sokaságnak. Barátainak nem kellett példázatokban beszélnie.

Amikor Krisztus ismertette csodálatos tanításait, Mária tisztelettudó és odaadó hallgatóként lábánál ült. Egy alkalommal Márta, akit lefoglalt az étel elkészítése, Krisztushoz fordult: "Uram, nincs-é arra gondod, hogy az én testvérem magamra hagyott engem, hogy szolgáljak? Mondjad azért néki, hogy segítsen nékem" (Lk 10:40). Ez Krisztus első bethániai látogatásának idején történt. A Megváltó és tanítványai épp megérkeztek Jerikóból, kimerítő gyalogutat tettek meg. Márta mindent megtett, hogy kényelembe helyezze őket, s ebbeli igyekezetében megfeledkezett a Vendégének kijáró figyelemről. Jézus szelíd, türelmes hangon válaszolt: "Márta, Márta, szorgalmas vagy és sokra igyekezel: de egy a szükséges dolog: és Mária a jobb részt választotta, mely el nem vétetik őtőle" (Lk 10:41-42). Mária elraktározta emlékezetében a Megváltó ajkáról elhangzó drága igéket, melyek a világ legértékesebb ékszereinél is drágábbak voltak számára.

1 megjegyzés: