2024. augusztus 20., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 20 - KEDD - Máté evangéliuma 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Máté evangéliuma 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2021&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten határozott jelét adja Fia kilétének. Bethániában Jézus sok csodát tett: Feltámasztotta Lázárt, meggyógyította a leprás Simont és megváltoztatta egy bűnös asszony, Mária életét, akiből hét démont űzött ki. A farizeusok attól tartottak, hogy Jézus bevonul Jeruzsálembe egyik oldalán Lázárral, a másokon pedig Simonnal, és királlyá kiáltatja ki magát. Amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe, a farizeusok úgy érezték, hogy félelmük beteljesedik. Rajtuk kívül sokan gondolták így, csak pozitívan álltak hozzá, ezért ünnepélyessé tették ezt a bevonulást. Úgy érezték vágyott reménységük be fog teljesedni.          

2.    Jézus ünnepélyesen bezárja a templomi szolgálatokat.  Szolgálata elején Jézus megtisztította a templomot, szolgálata végén pedig lezárta az ott végzett ceremóniákat. Ezzel is azt jelezte, hogy az igazi áldozat bemutatása nemsokára beteljesedik, amire előre mutattak a templomi áldozatok. Isten mindenképpen szerette volna felhívni a nép figyelmét arra, hogy a világtörténelem legfontosabb eseménye a küszöbön van.

3.    Isten megnyitja az utat azok előtt, akik előtt eddig zárva volt. Dávid, uralkodása idején kitiltotta a bénákat a templomból, most pedig Dávid Fia beengedi őket a templomba és meggyógyítja őket. Jézus szolgálata és áldozata sokkal nagyobb jelentőséggel bírt, mint amit el tudtak volna képzelni, vagy amit mi el tudunk képzelni. Megnyitotta az utat Istenhez azok előtt, akik eddig nem tudtak Vele kapcsolatba lépni.

4.    Jézus egyszer rombolt. Jézus szolgálatát a gyógyítás, az építés, a helyreállítás jellemezte. A fügefa megátkozása az egyetlen eset, amikor rombolt. Izrael népe ugyanolyan képmutató volt, mint az a fügefa, amely azt mutatta, hogy minden rendben van vele, de nem termett gyümölcsöt. Jézus kétségbeesetten próbálta felhívni figyelmüket arra, hogy képmutató magatartásuk milyen veszélyes. 

5.    Isten kimondatja népével a saját ítéletüket. A gonosz szőlőmunkások Izrael népét jelképezték, akire Isten szent feladatot bízott, de nem teljesítették kötelességüket, pedig Isten sok prófétát küldött hozzájuk, de nem hallgattak rájuk, végül pedig elküldte Fiát, akit megöltek. A farizeusok azt mondták, hogy a gazda keményen megbünteti az ilyen munkásokat, a szőlőt elveszi tőlük és más munkásoknak adja. Erre Isten előre felhívta népe figyelmét, és ők is megértették, hogy a példázat róluk szól, mégsem változtattak gonosz hozzáállásukon.      

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki Ura a teremtett világnak – azzal, hogy egy olyan szamáron vonul be Jeruzsálembe, amelyen még senki sem ült, megmutatta mindenkinek, hogy Ő Úr az általa teremtett lényeken

b.    aki kiáll háza szerepének betöltése mellett

c.    aki bölcsen oldja meg a kilátástalan helyzeteket is – amikor megkérdezik Jézust, hogy milyen hatalommal teszi azt, amit tesz, kérdéssel válaszol, amire nem tudnak válaszolni. Sokszor tőrbe akarják csalni Jézust furfangos kérdéseikkel, de nem tudják, Jézus viszont egyetlen kérdésével teljesen összezavarja őket.

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudatában legyen annak, hogy Te ki vagy! Adjad, hogy az Általad nyitott utat megtalálja, és hálás legyen érte, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 56-57. fejezet

56. fejezet – JÉZUS MEGÁLDJA A GYERMEKEKET (3. rész)

Gyöngéd érintéssel, szerető szolgálattal alakítsátok jellemüket Krisztus jellemének mintájára. Buzdítsátok az embereket, fejezzék ki Isten és egymás iránti szeretetüket! Azért van olyan sok kemény szívű férfi és nő a világban, mert az igazi érzelmet gyöngeségnek tekintik, letörik, akadályozzák. Az ilyen emberek jobbik énjét már gyerekkorukban elfojtották, s ha az isteni szeretet melege el nem olvasztja hideg önzésüket, boldogságuk örökre elvész. Ha szeretnénk, hogy gyermekeinkben Jézus szelíd lelkülete és az angyalok irántunk kinyilvánított rokonszenve lakozzék, akkor bátorítanunk kell a gyermekkori bőkezű, szerető kezdeményezéseket.

Tanítsátok meg a gyermekeket Jézust látni a természetben! Vigyétek ki őket a szabad levegőre, a nemes fák alá, a kertekbe! A teremtés csodálatos művei láttatják velük szeretetének kifejezését. Tanítsátok meg őket, hogy Ő alkotta az egész élővilágot kormányzó törvényeket! Nekünk is adott törvényeket, hogy azok boldogságunkra, örömünkre szolgáljanak. Ne terheljétek őket hosszadalmas imákkal, unalmas erkölcsi leckékkel, hanem a természetből vett példákkal tanítsátok őket engedelmességre Isten törvénye iránt!

Ha már megbíznak bennetek, mint Krisztus követőiben, könnyű lesz őket megtanítani arra a nagy szeretetre, mellyel Ő szeretett minket. Amikor megpróbálod világossá tenni az üdvözítő igazságokat, s a gyermekeknek személyes Megváltóként bemutatni Krisztust, az angyalok melletted fognak állni. Az Úr kegyelme által az apák és anyák felkelthetik kicsinyeik érdeklődését a bethlehemi Gyermek drága története iránt, aki valójában a világ reménye.

Amikor Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy engedjék a gyermekeket hozzá jönni, valójában minden időben élő követőihez szólt: egyházi tisztviselőkhöz, prédikátorokhoz, segítőkhöz, minden keresztényhez. Jézus vonzza a gyermekeket, s megparancsolja nekünk, engedjük őket hozzá menni. Mintha csak azt mondaná: jönnek, ha nem akadályozzátok őket.

Krisztuséhoz nem hasonlító jellemetek ne mutassa be hamisan Jézust! Ne tartsátok távol tőle a kicsinyeket hűvösségetekkel, nyersességetekkel! Sohase érezzék, hogy a menny nem lehet kellemes hely számukra, ha ti is ott vagytok! Ne beszéljetek úgy a vallásról, mintha azt gyerekek nem érthetnék meg, ne tegyetek úgy, mintha nem kellene Krisztust már gyerekkorukban elfogadniuk! Ne keltsétek bennük azt a hamis benyomást, hogy Krisztus vallása a komorság vallása, s ha a Megváltóhoz jönnek, le kell mondaniuk mindenről, ami örömöt okoz az életben!

Amikor a Szentlélek megindítja a gyermekek szívét, működjetek együtt vele! Azt tanítsátok, hogy a Megváltó hívja őket, semmi sem szerezhet neki nagyobb örömet, mint ha életük virágjában, ifjúságukban adják át magukat!

A Megváltó végtelen gyöngédséggel tekint a tulajdon vérén megváltott lelkekre. Szeretete magának követeli őket. Kimondhatatlan vágyakozással tekint rájuk. Szíve szakad meg nemcsak a legjobban viselkedő gyerekek után, hanem azok után is, akiknek örökletes kifogásolható jellemvonásaik vannak. Sok szülő nem is tudja, mennyire felelős gyermekeinek jellemvonásaiért. Nincs sem türelmük, sem bölcsességük, hogy ezekkel a tévelygőkkel foglalkozzanak, akiket ők tettek olyanokká, amilyenek. Jézus azonban szánalommal tekint ezekre a gyerekekre. Ő az okból indul ki az okozat felé.

A keresztény munkás Krisztus megbízottjaként terelheti ezeket a gyermekeket a Megváltóhoz. Bölcsességgel, tapintattal szívéhez fűzheti őket, reményt és bátorságot önthet beléjük, hogy aztán elmondhassák róluk: "Ilyeneké az Istennek országa" (Lk 18:16).

1 megjegyzés: