2024. augusztus 21., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 21 - SZERDA - Máté evangéliuma 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Máté evangéliuma 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2022&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten országa nem lesz üres, de nem biztos, hogy azok fogják lakni, akikre gondolunk. Isten mindent megtett azokért, akik úgy gondolták magukról, hogy örökölni fogják az Ő országát, és akikről mások is ezt gondolták, viszont ők annak ellenére, hogy Isten gyermekeinek vallották magukat, semmibe vették Istent és az Ő küldötteit, így méltatlanná váltak Isten országára. Isten nagyon komolyan vette magatartásukat és gyilkosságként értelmezte hívása visszautasítását, és hírnökei bántalmazását.          

2.    Isten egy dolgot vizsgál.  Miután a meghívottak visszautasították Isten hívását, mindenféle embert meghívtak a menyegzőre, jókat, gonoszokat, szegényeket, gazdagokat, zsidókat, pogányokat, viszont egy dolgot megkövetelt tőlük: a menyegzői ruhát, ami a gazda ajándéka volt, nem a sajátjuk, nem kellett megdolgozni érte, nem lehetett kifizetni. Azt, ami az övék volt, amiért megdolgoztak, azt Isten nem tudja elfogadni, de be sem mehetnek az országába ezekkel.

3.    Isten a saját képét keresi. Jézus azt mondta, hogy egy bizonyos dolgot annak kell adni, akinek a képe rajta van. A pénzen a császár képe van, neki kell adni. Rajtunk viszont Isten képe van, mert az Ő képmását hordozzuk, ezért Övéi vagyunk. Adjuk meg Istennek, ami az Övé. Ha a császárnak adjuk, ami az Istené, egy napon a császártól fogunk félni. Ha ezt el akarjuk kerülni, adjuk Istennek önmagunkat és ne a császárnak.

4.    Jézust nem lehetett tőrbe csalni. Ez a fejezet több ilyen próbálkozásról is beszámol, de Jézus átlátott álnokságukon és olyan kérdéseket tett fel nekik, amikre ők nem tudtak válaszolni, amitől annyira zavarba jöttek, hogy elmentek és otthagyták Jézust, pedig nagyon fel voltak készülve és nagyon biztosan voltak a dolgukban. 

5.    Isten nagy parancsolata. A zsidók azt keresték, hogy mi módon tehetnének eleget Isten törvényének. Valami kézzelfoghatót kerestek, valamit, amit mérni lehet, amit meg lehet mutatni másoknak. Jézus viszont rámutatott arra, hogy más a fontos: az, hogy szeressék Istent, és szeressék felebarátukat. Ez nem tetszett nekik, és ma sem tetszik sok embernek. Ezt olyan nyálas dolognak tartják: szeretet. Nekik valami keményebb teljesítmény kell.       

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki nagy ünnepséget tervez megváltottainak.

b.    akit sokan semmibe vesznek ajándékaival együtt

c.    aki ajándékba adja az üdvösséget

d.    aki mindenkit az országában szeretne látni

e.    aki az élők Istene ezért fel fogja támasztani Övéit

f.      aki számára a nagy parancsolat a szeretet parancsa

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy vegye komolyan a hívásodat és örökölje az országodat! Adjad, hogy ne a saját érdemeiben bízzon, hanem elfogadja Fiad igazságának tiszta és ingyenes ruháját, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 56-57. fejezet

57. fejezet – „EGY FOGYATKOZÁSOD VAN” (1. rész)

Máté 19:16-22; Márk 10:17-22; Lukács 18:18-23.

"És mikor útnak indult vala, hozzá futván egy ember és letérdelvén előtte, kérdezi vala őt: Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örök életet elnyerhessem?" (Mk 10:17).

Az ifjú, aki feltette ezt a kérdést, főember volt. Nagy vagyonnal rendelkezett, felelős tisztséget töltött be. Látta, milyen szeretetet tanúsított Krisztus a hozzá vitt gyerekek iránt, látta, milyen gyöngéden fogadta, karjába vette őket. Az ifjú szíve szeretetre gyulladt a Megváltó iránt. Tanítványa szeretett volna lenni. Oly mélyen megindult, hogy amint Krisztus haladt az úton, utána futott, letérdelt, és őszintén, komolyan tette föl a kérdést, amely igen fontos az ő lelke, és minden emberi lélek szempontjából: "Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örök életet elnyerhessem?" (Mk 10:1'7).

"Miért mondasz engem jónak? - kérdezett vissza Krisztus - Senki sem jó, csak egy, az Isten" (Mk 10:18). Jézus próbára akarta tenni a főember őszinteségét, hallani akarta, miért tekinti Őt jónak. Felismerte-e, hogy akivel beszél, Isten Fia? Melyek szívének igazi érzelmei?

Ez a főember nagyra becsülte saját igazságosságát. Azt nem feltételezte, hogy neki bármi fogyatkozása volna, mégsem volt egészen elégedett magával. Szükségét érezte valaminek, amivel nem rendelkezett. Nem tudná Jézus őt is megáldani, ahogyan a kisgyermekeket is megáldotta, és ezzel kielégíteni lelki szükségletét?

Válaszában Jézus elmondta neki, hogy ha el akarja nyerni az örök életet, engedelmeskednie kell Isten parancsolatainak. Idézett néhány parancsolatot, melyek bemutatják az ember kötelességét felebarátai iránt. A főember határozott választ adott: "Mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva; mi fogyatkozás van még bennem?" (Mt 19:20).

Krisztus az ifjú arcába nézett, mintha olvasna életében, vizsgálná jellemét. Megszerette, és azt a békességet, kegyelmet és örömet akarta neki adni, ami alapvetően megváltoztatja jellemét. "Egy fogyatkozásod van; - mondotta - eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet" (Mk 10:21).

Krisztus vonzódott ehhez az ifjúhoz. Tudta, hogy őszintén jelentette ki: "Mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva" (Mk 10:20). Az Üdvözítő szerette volna olyan ítélőképességgel felruházni, hogy képes legyen érzékelni a szív odaszentelésének és a keresztény jóságnak a szükségességét. Szeretett volna alázatos, megtört szívet látni benne, olyat, aki tudatában van annak, hogy a legfőbb szeretet Istent illeti meg, s hiányosságait elrejti Krisztus tökéletességében.


1 megjegyzés: