2020. január 5., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 5 - VASÁRNAP - Jób 14


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 17. fejezet 1636. nap

17. A hajnal hírnökei

A Biblia egyik legsúlyosabb, ugyanakkor legnagyszerűbb igazsága az, hogy Krisztus második eljövetelével lezárul a megváltás csodálatos munkája. Jézus, "aki a feltámadás és az élet", Isten népében, amely oly sokáig zarándokolt "a halálnak földében és árnyékában" azt a drága és boldogító reménységet ébresztette, hogy eljön, és hazaviszi "azt, akit eltaszított magától". A második adventről szóló üzenet a Szentírás alapvető tanítása. Attól a naptól kezdve, hogy az első emberpár fájó szívvel elhagyta az Édent, a hit gyermekei arra várnak, hogy a Megígért eljöjjön, megtörje a pusztító hatalmát, és visszavigye őket az elveszett Paradicsomba. Az ősidők szent emberei sóvárogva várták, hogy a Messiás dicsőségben megjelenjék, és reménységüket valóra váltsa. Éden lakóinak hetedik leszármazottja, Énok, aki három évszázadon át Istennel járt a földön, megláthatta távolból a Szabadító jövetelét. "Imé - mondta - eljött az Úr az Ő sok ezer szentjével, hogy ítéletet tartson mindenek felett" (Jud 1415). Jób pátriárka rendületlen bizalommal kiáltotta megpróbáltatásának éjszakáján: "Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára megáll a por fölött, s ha ez a bőröm lefoszlik is, testemben látom meg az Istent. Saját magam látom meg őt, tulajdon szemeim látják meg, nem más" (Jób 19:25-27).

Krisztus eljövetele, amellyel az igazság uralma megkezdődik, a legfennköltebb és legizzóbb kijelentésekre ihlette a szent írókat. A Biblia költői és prófétái mennyei lelkesedéssel beszéltek róla. A zsoltáríró megénekelte Izrael királyának hatalmát és fenségét: "A Sionról, amelynek szépsége tökéletes, fényeskedik Isten. Eljön a mi Istenünk, és nem hallgat... Hívja az egeket onnan felül, és a földet, hogy megítélje népét" (Zsolt 50:2-4). "Örüljenek az egek és örvendezzen a föld... az Úrnak orcája előtt, mert eljön, mert eljön, hogy megítélje a földet. Megítéli majd a világot igazsággal, és a népeket az Ő hűségével" (Zsolt 96:11.13).

Ésaiás próféta így szólt: "Serkenjetek föl és énekeljetek, akik a porban lakoztok, mert harmatod az élet harmata, és visszaadja a föld az árnyakat!" "Megelevenednek halottaid és holttesteim fölkelnek. " "Elveszti a halált örökre, és letörli az Úr Isten a könnyhullatást minden orcáról, és népe gyalázatát eltávolítja az egész földről: mert az Úr szólott. És szólnak ama napon: Imé Istenünk, akit mi vártunk, és aki megtart minket; ez az Úr, akit mi vártunk, örüljünk és örvendezzünk szabadításában!" (Ésa 26:19; 25:8-9).

Habakuk szent látomásba ragadtatva látta meg Krisztus megjelenését. "Isten a Témán felől jön, és a Szent a Párán hegyéről. Dicsősége elborítja az egeket, és dicséretével megtelik a föld. Ragyogása, mint a napé. " "Megáll és méregeti a földet, pillant és megrendíti a népeket, az örökkévaló hegyek szétporlanak, elsüllyednek az örökkévaló halmok; az Ő ösvényei örökkévalók!" "Lovaidon és diadal-szekereiden robogsz. " "Látnak téged és megrendülnek a hegyek,... harsog a hullám, és magasra emeli karjait. A nap és hold megállnak helyükön cikázó nyilaid fényétől és ragyogó kopjád villanásától. " "Kiszállsz néped szabadítására, fölkented segítségére" (Hab 3:3-4.6.8.10-11.13).

Amikor a Megváltó búcsút mondott tanítványainak, fájó szívüket azzal az ígérettel vigasztalta, hogy ismét eljön. "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek... Az én Atyámnak házában sok lakóhely van... Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek. És ha majd elmegyek, és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket" (Jn 14:1-3). "Eljő az embernek Fia az Ő dicsőségében, és Ővele mind a szent angyalok, akkor beül majd az Ő dicsőségének királyi székébe. És elébe gyűjtetnek mind a népek" (Mt 25:31-32).

Az angyalok, akik Krisztus mennybemenetele után még egy kevés ideig az Olajfák- hegyén maradtak, elismételték a tanítványoknak Jézus visszatérésének ígéretét: "Ez a Jézus, aki felviteték tőletek a mennybe, aképpen jő el, amiképpen láttátok Őt felmenni a mennybe" (Acs 1:11). Pál apostolt a Lélek erre a bizonyságtevésre ihlette: "Maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből" (lThessz 4:16). A pátmoszi próféta ezt mondja: "Imé eljő a felhőkkel; és minden szem meglátja Őt" (Jel 1:7).

Krisztus eljövetelekor "mindenek" újjáteremtetnek dicsőségben, "amikről szólott az Isten minden Ő szent prófétájának szája által eleitől fogva" (Acs 3:21). Akkor a gonoszság régóta tartó uralma megtörik, és "e világnak országai a mi Urunkéi és az Ő Krisztusáéi" lesznek, "aki örökkön örökké uralkodik" (Jel 11:15). "Megjelenik az Úr dicsősége, és minden test látni fogja azt. " Kisarjasztja "az Úr Isten az igazságot s a dicsőséget minden nép előtt ". Ő "lesz ékes koronája és dicsőséges koszorúja népe maradékának" (Ésa 40:5; 61:11; 28:5).

Mai Bibliai szakasz: Jób 14

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 14. fejezetben Jób arra összpontosít, hogy mit jelent embernek lenni. Az ember meghatározása, hogy megszületik, élete rövid és vesződséggel teli. (1. vers). Ez pontosan az ellentéte annak, ami az Édenkertben volt, ahová Isten arra teremtette az embereket, hogy örökké éljenek és békében járjanak Teremtőjükkel. De ahogy a rózsák elhervadnak, és az árnyékok eltűnnek, az embereknek sincs maradásuk (2. vers).

„Uram” – mondja Jób –, „ráadásul az eltorzulásra, amit a Teremtés könyvében leírtak szerint örököltem, most még Te is rám emeled a szemed, és engem is törvényed elé állítasz? (3. vers). A halál csírájával testünkben, ami Ádám és Éva bűnének következménye „Ki hozhat elő tisztát, a tisztátalanból? Senki.” (4. vers). Az ember napjai behatároltak és hónapjainak „határt szabtál, amit nem léphet át” (5. vers – új prot. ford.) . „Vedd le róla tekinteted, hogy nyugalma legyen” (6. vers).

Ezután Jób összehasonlítja egy fa és az ember új életének reményét. Ha egy fát kivágnak, úgy tűnik, hogy meghalt, de ha megöntözik, újra növekedni kezd (7-9. vers). Ehhez képest, viszont ha egy erős ember legyengül és meghal, megsemmisül, akkor hová lesz? (10. vers) Jób ezután az ember halál utáni állapotát ecseteli: az emberek lefekszenek és nem kelnek fel többé, amíg az egek el nem múlnak. Csak akkor kelnek fel, amikor felébresztik őket alvásukból. Jób nem hisz a lélek halhatatlanságában, abban, hogy az embernek az a része – a lelke – tovább létezne a halála után. A középkor folyamán a rabbik hallgattak erről a versről, de hosszan boncolgatták a 22. verset, hogy alátámasszák a lélek halál utáni életének elméletét. Mezudath David (a XVII. században) volt a kivétel, aki az adventista értelmezéshez hasonló következtetésre jutott. Jób így szól:  Bárcsak elrejtenél a holtak hazájában, ott rejtegetnél haragod elmúltáig! Kiszabnád időmet, azután újra gondolnál rám." (13. vers – új prot. ford.).

Nem is lehetne világosabb egy jövőbeni feltámadás reménysége, mint itt, Jóbnál. Ha meghal a férfiú, életre tud-e kelni? Akkor egész küzdelmes életemen át is tudnék várni, míg csak be nem következik a fordulat. (14. vers - új prot. ford.). Jób ismeri Istent, és ha Isten előhívja a sírból, ő válaszolni fog neki, mert Isten szereti az embereket, akiket Ő alkotott (15. vers). Ugyanakkor az Úr figyeli Jób lépteit, de ő tudja, hogy Istennél van a megbocsátás és Ő nem fogja felhozni a bűneit, mert azok lepecsételve egy zsákban vannak (16. vers).

Jób azt is tudja, hogy Isten le tudja győzni az embert, annyira, hogy megváltozott arccal kell eltávoznia (20. vers). A fiai virulnak és tisztességben élnek, de ő nem tud róla, vagy elszegényednek és ő arról sem tud (21. vers.). Ha az ember mindezeket tudná, fájdalomban élne, és mindig csak keseregne (22.vers).

Drága Istenünk! 
Jób szavainak szépsége minket is mélyen érint. Kérünk, emlékezz meg rólunk, amikor eljössz a Te királyságoddal! Ámen!

Koot van Wyk

231. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  17. fejezetéhez (január 5-11.).

12 éves koromban volt egy tanárom, aki meg volt róla győződve, hogy a világ nem tart tovább még legfeljebb két évnél. Ennek eredményeképpen a fiatal felnőttként megélt életem nagy része meglepetést jelentett számomra. Úgy gondoltam, nem fogok leérettségizni, lediplomázni, megházasodni és nem lesznek gyerekeim. Jézus mindig nagyon közel volt, és az Ő érkezésére mutató események nap mint nap történtek. Az izgatottságom nagyfokú volt, azonban a csúcsra járatott izgalmat nehéz évről évre fenntartani. Emlékszel a tíz szűz példázatára? Még azok is, akik jól felkészültek voltak, elaludtak.

Ez történt akkor, amikor Jézus első alkalommal közénk jött. A próféták megjövendölték az időt, a helyet, és az Ő érkezésének körülményeit, mégis kevesen voltak készen rá, hogy üdvözöljék Őt. Büszkeséggel telve, önelégültséggel és a vallási hagyományok különböző formái által a legtöbben békésen ábrándoztak egy olyan Messiás eljöveteléről, aki számukra pénzt és hatalmat hoz, nem pedig olyanról, aki alázatosságot és áldozatot mutat be.

Jézus eljövetele még mindig közel van! Szabadabban járhatunk istentiszteletre, és több Bibliához juthatunk hozzá, mint bármikor a korábbi évszázadokban, mégis sok Biblia csak a port fogja a polcokon. Az ellenség keményen dolgozik azon, hogy meggyőzön minket arról, hogy a mindennapi gondjaink fontosabbak, mint a jövőre való felkészülés. Biztonságunk megmaradásának egyetlen záloga abban rejlik, hogy az Istennel való kapcsolatunkat naponta élőként ápoljuk, imával, bibliatanulmányozással és azzal, hogy másokkal megosztjuk hitünket. Fogadjuk meg, hogy soha nem hagyjuk Isten iránti szeretetünk lángját kihunyni azáltal, hogy elhanyagoljuk a vele való kapcsolatunkat!

Lisa Ward
Cleburne, Texas, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: