2020. január 5., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 6 - HÉTFŐ - Jób 15


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 17. fejezet 1637. nap

A Messiás ekkor alapítja meg békés és régóta óhajtott birodalmát az egész ég alatt. "Megvigasztalja az Úr Siont, megvigasztalja minden romjait, és pusztáját olyanná teszi, mint az Éden, és kietlenjét olyanná, mint az Úrnak kertje. " "Libánon dicsősége adatott néki, Kármel és Sáron ékessége." "Nem neveznek többé elhagyatottnak, és földedet sem nevezik többé pusztának, hanem így hívnak: én gyönyörűségem, és földedet így: férjhez adott. " "Amint örül a vőlegény a menyasszonynak, akként fog néked Istened örülni" (Ésa 51:3; 35:2; 62:4-5).

A Megváltó hű követői minden korban az Úr eljövetelében reménykedtek. "Ismét eljövök" - mondta Jézus búcsúzóul az Olajfák-hegyén, és ez az ígéret fénybe borította tanítványai előtt a jövőt. Öröm és reménység költözött szívükbe, amit a fájdalom nem tudott elfojtani, sem a megpróbáltatás megfakítani. Szenvedés és üldözés közepette "a nagy Istennek és megtartó Jézus Krisztusunknak dicsőséges megjelenése" volt a "boldog reménység". Amikor a thesszalonikai keresztények sírva temették el szeretteiket - akik azt remélték, hogy szemtanúi lesznek az Úr eljövetelének -, tanítójuk, Pál felhívta figyelmüket a feltámadásra, amely a Megváltó adventjekor lesz. Akkor a Krisztusban elhunytak feltámadnak, és az élőkkel együtt elragadtatnak, hogy találkozzanak az Úrral. "És ekképpen - mondta - mindenkor az Úrral leszünk. Annakokáért vigasztaljátok egymást e beszédekkel" (lThessz 4:17-18). A sziklás Pátmoszon a szeretett tanítvány ezt az ígéretet hallotta: "Bizony hamar eljövök. " És János sóvárgó válasza az egyház egész zarándokútján mondott imáját önti szavakba: "Bizony jövel Uram Jézus! " (Jel 22:20).

Azt a hittől és reménytől izzó bizonyságot, amelyet a szentek a börtönben, a máglyán és a vérpadon tettek az igazságról, egymásnak adták a századok. "Hittek a személyes Krisztus feltámadásában, és következésképpen abban is, hogy Krisztus eljövetelekor ők is feltámadnak, ezért nem féltek a haláltól" - mondta egyikük. Készek voltak sírba szállni, hogy "szabadokként támadjanak fel". Várták, hogy az "Úr eljöjjön az ég felhőiben Atyjának dicsőségével", "elhozva országának idejét az igazaknak". A valdensek ugyanezt a hitet ápolták. Wiclif sóvárogva várta a Megváltó megjelenését, az egyház reménységét.

Luther kijelentette: "Meg vagyok győződve arról, hogy az ítélet napjáig háromszáz év sem telik már el. Isten nem tudja és nem fogja már sokáig eltűrni ezt a világot. " "Közeledik a nagy nap, amikor a gyűlölet birodalma elvész. "

"Ennek az öreg világnak a vége nincs már messze" - mondta Melanchton. Kálvin kérte a keresztényeket, hogy "mitsem tétovázva, a legcsodálatosabb esemény, Krisztus eljövetele után lángolón vágyakozzanak". Kijelentette, hogy "a hűségesek egész családja arra a napra tekint". "Éheznünk és akarnunk kell Krisztust, elmélkednünk kell róla - mondta - annak a nagy napnak a hajnaláig, amikor Urunk megmutatja országának teljes dicsőségét!"

"Vajon a mi Urunk nem vitte fel testünket a mennybe? - kérdezte Knox, a skót reformátor -, és vajon nem tér vissza? Tudjuk, hogy visszatér, mégpedig sietve. " Ridley és Latimer, akik életüket áldozták az igazságért, hittel várták az Úr eljövetelét. Ridley ezt írta: "A világ kétségkívül a vég felé közeledik, ezt hiszem, ezért mondom. Kiáltsuk Jánossal, Isten szolgájával szívünk mélyéből Megváltó Krisztusunknak: Jövel Uram Jézus!' "

"Az Úr eljövetelének gondolata - mondta Baxter - a legdrágább és legörömtelibb nekem." "Krisztus szemeinek sajátossága, a hit munkája az, hogy örülnek eljövetelének, és várják a boldog reménységet. " "Mivel a halál, az utolsó ellenség a feltámadáskor elpusztul, a hivőknek nagyon őszintén kell vágyakozniuk Krisztus második eljövetelére, a teljes és végső győzelem idejére, és buzgón kell imádkozniuk érte. " "E nap után kell minden hivőnek sóvárognia, és ebben kell reménykednie, tudva, hogy ekkor zárul le a megváltásukért végzett munka. Ekkor valósul meg lelkük minden vágya, törekvése." "Ó, Uram, siettesd ezt a boldog napot!" Ez volt az apostoli egyház, "a pusztai egyház" és a reformátorok reménysége.

A próféta nemcsak megjövendöli Krisztus eljövetelének módját és célját, hanem azokat a jeleket is felsorolja, amelyekből közelsége felismerhető. Jézus mondta: "Lesznek jelek a napban, holdban és csillagokban" (Lk 21:25). "A nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és az ég csillagai lehullanak, és az egekben levő hatalmasságok megrendülnek. És akkor meglátják az embernek Fiát eljönni a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel" (Mk 13:24-26). A Jelenések könyvének szerzője így írja le a második advent első jelét: "Nagy földindulás lőn, és a nap feketévé lőn, mint a szőrzsák, és a hold egészen olyan lőn, mint a vér" (Jel 6:12).

Mai Bibliai szakasz: Jób 15

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Elifáz „légből kapott, szeles tudománynak” tartja Jób válaszait (2. vers), mert azok ütköznek saját tapasztalataival. Elifáz az élet bizonyított tényeire alapozza tudását. Jób beszédét „haszontalan, semmit érő szavaknak” nevezi. Elifáz szerint a válaszokat a lét korlátain belül kell megtalálni, Jób tehát semmibe veszi a hagyomány tiszteletét (4. vers). Elifáz hite szerint ha az ember jó, akkor Isten megáldja, ha pedig rossz, akkor megbünteti. Mivel Jóbbal szörnyű dolgok történtek, szíve bizonyára gonoszsággal és csalárdsággal telt (5. vers).

Elifáz szerint az emberiség gazdag hagyományait tiszteletben kell tartani. (7. vers). Nem Jób volt az első ember, aki a Földre született, és nem teremtetett korábban, mint ahogy a hegyek lettek. Ezért hát figyelnie kell a többségre, és nem szabad a bölcsességet magának tulajdonítania (8. vers). Az emberiség egyetemes tapasztalata magyarázatot ad Jób helyzetére (9. vers). „Mit tudsz te, amit mi nem tudunk?” – teszi fel a kérdést Elifáz. Tudásunk nem egy ember tapasztalatán alapul, hanem Jób atyjánál is korábban élt idősek tapasztalatain.

Elifáz azonban nem érti azt, hogy ha valaki kapcsolatban van Istennel, és beilleszkedik az Ő terveibe, az az ember szöges ellentétben áll azzal, aki csak a földi gondolkodásra hagyatkozik. A keresztény gondolkodók helyesen állapították meg, hogy ha valaki eltekint a Bibliától, akkor hirtelen lecsökken azon források száma, amikre hivatkozhat. Jób megkérdezi barátait, miért „villognak szemeik”, amikor úgy érzik, csapdába csalták őt kérdéseikkel és válaszaikkal (12. vers).

Senki sem állíthatja magáról e Földön, hogy tiszta – mondja Elifáz. Micsoda a halandó hogy tiszta lehetne, és hogy igaz volna, aki asszonytól születik?” (14. vers). Krisztus azonban igaz volt. Ő a mi igazságunk, s ezt Jób megtapasztalta, Elifáz pedig nem. Elifáz bizonyos értelemben Lucifer szószólója, amikor azt állítja, hogy Isten nem bízik senkiben (15-16. vers). Lucifer is ezt hangoztatta a Mennyben, lázadása idején. Elifáz második vádja Isten ellen így hangzik: „a menny sem elég tiszta szemében(16. vers – új prot. ford.) Ez teljes ellentétben áll Mózes első könyvének első két fejezetével, viszont sokkal inkább egybecseng a 3. fejezet tartalmával és a kígyó szavaival.

Elifáz hivatkozási alapja a hagyományok kerete (17-19. vers). A gonosz ember osztályrésze a kudarc és a szenvedés (ezzel Jóbra utal): A bűnös minden nap gyötrődik (20. vers – új prot. ford.). „A félelem hangja cseng az ő füleiben; a békesség idején tör rá a pusztító!” (21. vers). Sorsuk a kard, és kenyér nélkül éheznek (22-23. vers). Elifáz Isten-képe szerint a Mindenható csakis büntetéssel avatkozik bele a világ történéseibe. Kínt és szenvedést küld, hogy megrettentse a gonoszokat. Az ember hősként akar szembeszegülni Istennel, ám gondatlan életmódjával csak még inkább sokasítja bűnei súlyát (25-27. vers). A városokat lerombolják, mind romhalmazzá válik. A gonoszok nem lesznek gazdagok, mégsem fordulnak el a sötétségtől. Szenvednek, és mindent elveszítenek. Elifáz szerint Jób is közéjük tartozik (30-33. vers). 

Drága Istenünk! Segíts nekünk, hogy ne arra nézzünk, ami bennünket körülvesz, hanem a Menny felé, ahonnan a segítség érkezik! Rejts el bennünket emlékezetedben és szívedben, mielőtt bármiféle szenvedés bekövetkezne életünkben! Ámen!

Koot van Wyk

231. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  17. fejezetéhez (január 5-11.).

12 éves koromban volt egy tanárom, aki meg volt róla győződve, hogy a világ nem tart tovább még legfeljebb két évnél. Ennek eredményeképpen a fiatal felnőttként megélt életem nagy része meglepetést jelentett számomra. Úgy gondoltam, nem fogok leérettségizni, lediplomázni, megházasodni és nem lesznek gyerekeim. Jézus mindig nagyon közel volt, és az Ő érkezésére mutató események nap mint nap történtek. Az izgatottságom nagyfokú volt, azonban a csúcsra járatott izgalmat nehéz évről évre fenntartani. Emlékszel a tíz szűz példázatára? Még azok is, akik jól felkészültek voltak, elaludtak.

Ez történt akkor, amikor Jézus első alkalommal közénk jött. A próféták megjövendölték az időt, a helyet, és az Ő érkezésének körülményeit, mégis kevesen voltak készen rá, hogy üdvözöljék Őt. Büszkeséggel telve, önelégültséggel és a vallási hagyományok különböző formái által a legtöbben békésen ábrándoztak egy olyan Messiás eljöveteléről, aki számukra pénzt és hatalmat hoz, nem pedig olyanról, aki alázatosságot és áldozatot mutat be.

Jézus eljövetele még mindig közel van! Szabadabban járhatunk istentiszteletre, és több Bibliához juthatunk hozzá, mint bármikor a korábbi évszázadokban, mégis sok Biblia csak a port fogja a polcokon. Az ellenség keményen dolgozik azon, hogy meggyőzön minket arról, hogy a mindennapi gondjaink fontosabbak, mint a jövőre való felkészülés. Biztonságunk megmaradásának egyetlen záloga abban rejlik, hogy az Istennel való kapcsolatunkat naponta élőként ápoljuk, imával, bibliatanulmányozással és azzal, hogy másokkal megosztjuk hitünket. Fogadjuk meg, hogy soha nem hagyjuk Isten iránti szeretetünk lángját kihunyni azáltal, hogy elhanyagoljuk a vele való kapcsolatunkat!

Lisa Ward
Cleburne, Texas, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: