2024. szeptember 2., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 2 - HÉTFŐ - Márk evangéliuma 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Márk evangéliuma 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%206&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten harcban áll. Ebben a fejezetben több történetet olvashatunk, de nem mindegyik pozitív történet. Sokan a gonosz eszközeivé válnak és ártanak embereknek és Isten művének, mint például a názáreti emberek, akik ellenálltak Jézusnak, és Heródes, aki megöli Keresztelő Jánost. Viszont a Nagy küzdelemben történnek szép és pozitív dolgok is (a tanítványok nagy erővel hirdetik az evangéliumot és gyógyítanak, Jézus megvendégeli az ötezer embert és jár a vízen). A mi életünk is hasonló: vannak próbáink, amikor úgy érezzük, hogy minden elromlik, semmi sem sikerül, de vannak Istennel szerezett szép tapasztalataink is.            

2.    Istent nem lehet elcsüggeszteni.  Bár sokan megpróbálták. Jézust ebben a fejezetben Mária fiának nevezik. Rendes körülmények között egy embert az apjával kapcsolatban szokták említeni, kivéve a törvénytelen gyermekeket. Durva bántás volt az, amikor azt mondták, hogy Mária fia. És el sem tudjuk képzelni Jézusnak hányszor kellett ezt hallani gyermekkorában, abban a harminc évben, míg el nem kezdte szolgálatát. Az ördög gúnnyal és megvetéssel próbálja elcsüggeszteni Őt, sikertelenül, mert nem engedi, hogy bármi is elterelje figyelmét céljáról és szolgálatáról.      

3.    Istent nem lehet elhallgattatni. Keresztelő János Isten szócsöve volt, amikor megdorgálta Heródest törvénytelen házasságáért. Heródes is és felesége is szerettek volna menekülni ebből a kényelmetlen helyzetből, de Heródes nem mert semmit sem tenni, mert érezte, hogy Jánosnak igaza van. Érezte szavaiból az isteni jelenlétet, viszont felesége megtette azt, amit ő nem mert. Keresztelő János meghalt ugyan, de attól még nem lett helyes Heródes erkölcstelensége. Lehet, hogy el tudunk hallgattatni embereket, el tudjuk rejteni tetteink csúnyaságát, de ez a tényen nem változtat. Tetteink attól még nem válnak elfogadhatóvá.     

4.    Istent meg lehet szomorítani. János története szomorúságot okozott Jézusnak, és szüksége volt arra, hogy gyászát feldolgozza. Ezért azt mondta a tanítványoknak, hogy menjenek el egy magányos vidékre, ahol fel tudja dolgozni a történteket. Jézusnak szüksége lett volna erre, de nem adatott meg neki, mert a tömegek megtalálták, Ő pedig megszánta őket. Lehet, hogy a szolgálat jobb terápia volt számára, mint a magány.   

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki szeretne csodát tenni érettünk, de hitetlenségünk gyakran akadályozza Őt ebben

b.    aki azt szeretné, ha teljesen megbíznánk Benne, és teljesen Tőle függenénk – ezért tiltja meg a tanítványoknak, hogy olyan dolgokat vigyenek magukkal, amelyektől a mindennapjaik függenek

c.    aki az erkölcsös életet elvárja még a hatalmon lévőktől is

d.    aki észreveszi az emberi szükségleteket és kielégíti azokat

e.    akinek a kevés is elég ahhoz, hogy nagy dolgokat tegyen vele

f.      aki velünk való együttműködésben segít az emberiségen

g.    aki ura a természetnek és akit a természet szolgaként szolgál

h.    akinek a nyomában gyógyulás és élet jár

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy vele pozitív csodák történjenek és soha ne legyen a gonosz erőinek eszköze a Te műved akadályozásában Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 59-60. fejezet

59. fejezet – Papi ármányok! (2. rész)

A szombatnapon művelt csodák mind a szenvedők könnyebbségét célozták, a farizeusok mégis szombatrontóként akarták elítélni Őt. Megpróbálták Ellene uszítani a Heródes-pártiakat. Úgy állították be, mint aki ellenkirályságot akar felállítani, s azon tanácskoztak, hogyan ölhetik meg Őt. A rómaiakat úgy akarták Ellene fordítani, hogy azt mondták, megkísérli felforgatni hatalmukat. Minden hamis vádat felhoztak, csakhogy megszüntessék a népre gyakorolt hatását. Eddig azonban kísérleteik kudarcba fulladtak. A tömegek, akik látták irgalmas cselekedeteit, hallották tiszta, szent tanításait, tudták, hogy mindezek nem lehetnek egy szombatrontó vagy istenkáromló tettei és szavai. Még a farizeusok küldötteit, a hivatalnokokat is annyira meghatotta beszéde, hogy nem bírtak kezet emelni Rá. Végső kétségbeesésükben a zsidók rendeletet adtak ki, miszerint aki megvallja hitét Jézusban, azt ki kell zárni a zsinagógából.

Így aztán, amikor a papok, főemberek és vének összegyűltek tanácskozni, eltökélt szándékuk volt, hogy elítélik Őt, aki olyan csodákat művelt, melyeken mindenki álmélkodik. Farizeusok és szadduceusok jobban egyetértettek, mint valaha. Az eddigi megosztottság helyett egységbe tömörültek Krisztus ellen. A korábbi tanácsüléseken Nikodémus és József megakadályozták Jézus elítélését, ezért most nem hívták be őket. Voltak a tanácsban más tekintélyes személyek is, akik hittek Jézusban, befolyásuk azonban mit sem ért a rosszindulatú farizeusokéval szemben.

A tanács tagjai mégsem voltak teljesen egységesek. A Magas Tanács ez idő tájt nem volt törvényes gyűlés. Csupán megtűrték létezését. Tagjai közül néhányan megkérdőjelezték, vajon bölcs dolog-e Krisztust halálra adni. Attól tartottak, ez felkelést idézne elő a nép körében, aminek következtében a rómaiak visszavonják a papság újabb kedvezményeit, s elveszik tőlük a jelenleg birtokolt hatalmat. A szadduceusok egységesek voltak a Krisztussal szembeni gyűlöletükben, mégis óvatosságra ösztönöztek, mert féltek, hogy a rómaiak megfosztják őket magas tisztségeiktől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése