2024. szeptember 28., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 28 - SZOMBAT - Lukács evangéliuma 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Lukács evangéliuma 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2016&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten azt szeretné, ha ügyesen forgolódnánk művében. A hamis sáfárról szóló példázatában Jézus szomorúan megállapítja, hogy az ideiglenes földi dolgokban, a hamis dolgokban egyesek (és ezt a tanítványainak mondja) ügyesen forgolódnak, még ha azok nem is teljesen etikusak. Az Ő művében pedig az övéi hanyagul, ügyetlenül, lélek nélkül mozognak. Isten azt szeretné, ha ügyesen viselnénk magunkat és természetesen erkölcsileg kifogástalanul is.                   

2.    Isten kizárólagosságot vár.  Szerinte nem lehetünk hűségesek egyidőben két egymásnak ellentmondó elvhez vagy két olyan személyhez, akinek erkölcsi értékei egymással ellentétesek. Istennel is csak úgy tudunk együttműködni, ha értékeink és céljaink azonosak az Övéivel.        

3.    Isten ragaszkodik elveihez és következetes Önmagával szemben. Isten nem változtatja törvényét kénye-kedve szerint. Azok az elvek, amelyeket lefektetett, örökérévnyűek. Az emberek erről megfeledkeznek és megpróbálják megmásítani, saját vesztükre. Jézus egy példát hozott erre, a házastársi hűséget. Ha az emberek elfogadták volna, hogy ez örökérvényű, nem a váláson gondolkoztak volna, hanem a házasság megjavításán és karbantartásán.     

4.    Isten önzetlen és önzetlenséget vár el gyermekeitől. A válásról szóló tanácsát Jézus a kapzsiság összefüggésében mondta el, de erről szólt a hamis sáfár története is, és a gazdag emberről és Lázárról szóló példázat is. A gazdag az Istentől kapott javait önmagára pazarolta, és elnézte a szegény nélkülözőt az ő szenvedéseiben. A szegény ember a kutyától több együttérzést kapott, mint a gazdagtól. Ő is hamis sáfár volt, mert az Istentől kapott javait nem arra költötte, amire kellett volna.

5.    Isten azokat viszi be országába, akire mi nem is gondolnánk. A gazdag Ábrahám gyermekének tekintette magát, és arra gondolt, hogy földi dúskálása után majd az Ábrahám kebelén fog nyugodni. A történet meglepetése, hogy nem a gazdag nyugszik Ábrahám kebelén, hanem a szegény koldus. Isten meg akar óvni bennünket ettől a keserű csalódástól.          

6.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki azt szeretné, hogy hűek legyünk a ránk bízott dolgokkal és a sajátunkkal is

b.    aki szeretné, hogy teljes szívünkkel Hozzá ragaszkodjunk

c.    aki ismeri a szíveket és tudja, hogy ki az igaz

d.    aki előtt utálatos lehet az, ami az emberek szemében kedves

e.    aki óv bennünket a pénzsóvárgástól

f.      aki igazságot tesz a kitaszítottaknak

g.    aki elegendő lehetőséget biztosít az embernek élete folyamán, hogy a jót választhassa

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy ügyesen és lelkesen forgolódjon művedben. Adjad, hogy ne az evilág dolgaiban legyen buzgó és lelkes, hanem a Veled való kapcsolatában és a Te szolgálatodban, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 65. fejezet

65. fejezet – A TEMPLOM ISMÉTELT MEGTISZTÍTÁSA (7. rész)

A hívőknek Krisztus az erős alap. Ezek azok, akik a Sziklára esnek, és szétzúzódnak. Ők képviselik a Krisztusba vetett hitet és alárendelődést. A Sziklára esni és szétzúzatni annyi, mint feladni önigazultságunkat, s egy gyermek alázatával járulni Krisztushoz, vétkeinket megbánva, úgy, hogy hiszünk megbocsátó szeretetében. Ugyancsak hit és engedelmesség által épülünk fel Krisztuson, mint fundamentumunkon.

Erre az élő kőre zsidók és pogányok egyaránt építhetnek. Ez az egyetlen alap, melyre biztosan építhetünk. Mindenki számára elég széles; elég erős, hogy elhordozza az egész világ súlyát, terhét. A Krisztussal, az élő kővel fenntartott kapcsolat által mindenki élő kővé válik, aki erre az alapra épít. Sokakat saját erőfeszítéseik faragnak, fényeznek, szépítenek, mégsem lehetnek "élő kövek", mert nincsenek összeköttetésben Krisztussal. E nélkül a kapcsolat nélkül senki sem tartatik meg. Ha Krisztus élete nincsen bennünk, nem állhatunk meg a kísértés viharaiban. Örök biztonságunk attól függ, erős alapra építkezünk-e. Ma tömegek építenek meg nem próbált alapra. Ha ömlik az eső, tombol a vihar, eljön az ár, házuk összeomlik, mert nem az örök Sziklára, a fő szegletkőre, Krisztus Jézusra alapozták.

"Akik engedetlenek lévén, megütköznek az igében" (1Pt 2:8), azoknak Krisztus a megütközés sziklája. Viszont "a kő, amelyet az építők megvetettek, az lett a szegeletnek fejévé" (1Pt 2:7). A megvetett kőhöz hasonlóan földi küldetése során Krisztusnak is mellőzést, visszaéléseket kellett elviselnie. "Utált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! [...] utált volt; és nem gondoltunk vele" (Ésa 53:3). Ám közeleg az idő, amikor megdicsőül. A halálból történt feltámadása "hatalmasan Isten Fiának" jelentette ki Őt (Róm 1:4). Második eljövetelekor ég és föld Uraként fog megnyilatkozni. Akik most meg akarták feszíteni, majd felismerik nagyságát. A megvetett kő a világegyetem előtt válik szegletkővé.

És "akire pedig ez esik reá, szétmorzsolja azt" (Mt 21:44). A nép, mely visszautasította Krisztust, hamarosan pusztulni látja városát, nemzetét. Dicsőségük elhalványul, szétszóródnak, mint szélben a por. Mi tette tönkre a zsidókat? A szikla, mely - ha ráépítettek volna - biztonságuk lett volna. Isten megvetett jósága, az elutasított kegyelem. Az ember szembehelyezkedik Istennel, és minden, ami üdvösségét szolgálná, pusztulását okozza. Minden halált hoz, amit Isten életre rendelt. A zsidók megfeszítették Krisztust - ezzel magukra vonták Jeruzsálem pusztulását is. A Kálvárián kiomlott vér reájuk nehezedett, és pusztulást hozott nekik ezen a világon és az eljövendőre nézve is. Az lesz a végső nagy nap, amikor az ítélet kitöltetik Isten kegyelmének visszautasítóira. Krisztus, a megütközés köve bosszúálló hegyként fog megjelenni nekik. Arcának dicsősége, ami élet az igazaknak, emésztő tűz lesz a gonoszoknak. Az elutasított szeretet, a megvetett kegyelem miatt a bűnös el fog pusztulni.

Jézus számos példázattal és sokszoros figyelmeztetésekkel mutatta meg, mi lesz az eredménye, ha a zsidók elutasítják Isten Fiát. Ezek a szavak minden korban mindenkihez szólnak, aki nem hajlandó Megmentőjének elfogadni Őt. Minden felhívás nekik szól. A megszentségtelenített templom, az engedetlen fiú, a hamis munkások, a lenéző építők minden bűnös életében megfelelőjükre találnak. Hacsak bűnbánatot nem tartanak, a megjövendölt sors megvalósul.

1 megjegyzés: