2024. szeptember 1., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 1 - VASÁRNAP - Márk evangéliuma 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Márk evangéliuma 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%205&version=NT-HU

A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten nem akarja, hogy a gonosz lelkek az emberekben lakjanak. A kiűzött démonok nem akartak a vidékről eltávozni, viszont tudták azt, hogy Jézus nem fogja megengedni nekik, hogy embereket szálljanak meg. Ezért kérték, hogy Jézus engedje, hogy állatokba menjenek. Isten célja a Sátán átkaitól és terheitől való szabadítás.          

2.    Isten jelenléte, vagy a démonok jelenléte.  A démonok nem szerettek volna távozni a vidékről, viszont a lakosok azt szerették volna, hogy Jézus távozzon környékükről. Kik maradtak velük, ha Jézus távozott, a démonok pedig nem? Ha nem biztosítunk helyet Jézusnak életünkben, családunkban gyülekezetünkben, akkor nem marad más választásunk, mint a démonok társasága.     

3.    Vannak olyan kötelékek, amelyeket csak Jézus tud elszakítani. De olyan kötelékek is, amelyekkel Ő meg tudja kötni a legerősebb és legvadabb embereket is. A megszállottat nem tudták megkötözni semmilyen erős kötelékkel sem, viszont Jézus olyan láthatatlan, de erős kötéllel kötözte meg Őt, amit nem tudott elszakítani, sem ő, sem mások. Olyannyira, hogy Jézussal akart menni. Miközben a démonok a vidéken maradtak, Jézust pedig elüldözték, ő nem a démonokkal akart maradni, hanem Jézussal akart menni. Jézus viszont azt szerette volna, ha képviselőjeként ottmarad és nem barátkozik, hanem harcol a démonokkal és bemutatja Isten hatalmát egy olyan földön, ahonnan Jézus elment, de ottmaradtak a démonok.     

4.    Isten meglátja, amikor a tetteink és akaratunk nincsenek összhangban egymással. Az ördöngös odarohant Jézushoz és leborult előtte. Ebben benne volt a segélykérése, de a szavai mást mondtak. Szavaival ellenkezett és vitatkozott Jézussal. Jézus nem a szavait hallgatta meg, hanem a viselkedést. A Hozzá való futásból és a lábai elé borulásból, tudta, hogy mire vágyik, mi a legnagyobb szüksége, mit szeretne igazán. És Jézus megtette. Szavaink nem mindig tükrözik az igazi szükségleteinket és vágyainkat, de Jézus tudja, hogy mi van igazán bennünk, mire van igazán szükségünk.   

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki jobban érti lelkünk igazi szükségleteit, mint mi magunk

b.    aki nem kerüli el a gonosztól meggyötört embereket.

c.    aki a félelmetest kedvessé teszi, ami szintén megijeszt egyeseket

d.    aki nem akar kárt okozni az embereknek, de az örök érdekeiket a pillanatnyi elé helyezi

e.    aki elküld a mieinkhez, hogy mondjuk el, milyen nagy dolgokat tett velünk

f.      akit jó megérinteni

g.    akinek az érintésében gyógyító, éltető erő van

h.    Jézus saját gyermekének tekinti azt, aki hittel megérinti Őt

i.       akinek a jelenlétében a halál is csak alvás, és könnyen fel tudja ébreszteni őket

Ima éretted: Istenem, kérlek, kötözd meg az olvasót szereteted erős kötelékeivel, amelyeket nem tud és nem is akar elszakítani, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 59-60. fejezet

59. fejezet – Papi ármányok! (1. rész)

János 11:47-54.

Bethánia oly közel esett Jeruzsálemhez, hogy Lázár feltámasztásának híre hamarosan eljutott a városba. A zsidó főemberek gyorsan megtudták a tényeket a kémektől, akik látták a csodát. Azonnal összehívták a Magas Tanácsot, hogy döntsenek a teendőkről. Krisztus most teljesen megmutatta hatalmát a halál és a sír felett. Isten ezzel az óriási csodával szolgáltatta a döntő bizonyítékot az embereknek, hogy elküldte a világra Fiát üdvösségükre. Minden józan, világos gondolkodású elme meggyőzéséhez elég volt az isteni erő eme megnyilatkozása. Lázár feltámadásának tanúi közül sokan hittek Jézusban. Azonban erősödött a papok Ellene irányuló gyűlölete is. Istenségének összes kisebb bizonyítékát elvetették, s új csodája csak dühítette őket. A halott fényes nappal támadt fel a tömeg szeme láttára. Ilyen bizonyítékot semmilyen ravaszsággal nem lehet félremagyarázni. Pontosan ezért vált a papok ellenségessége még szörnyűbbé. Jobban eltökélték, mint valaha, hogy Krisztus munkájának véget vetnek.

A szadduceusok, noha nem nézték jó szemmel Krisztust, nem voltak Vele olyan rosszindulatúak, mint a farizeusok. Nem gyűlölték olyan keserűen. Most viszont alaposan megijedtek. Ők nem hittek a halottak feltámadásában. Úgynevezett tudományos alapon úgy okoskodtak: lehetetlen, hogy a halott test életre keljen. Azonban Krisztus néhány szava felborította elméletüket. Tudatlannak bizonyultak az Írások felől is és Isten hatalma felől is. Semmilyen lehetőséget nem láttak, hogy megváltoztassák az emberek benyomását a csodáról. Hogyan fordíthatnák el a népet Tőle, Aki képes volt megfosztani a sírt halottjától? Hamis híreket terjesztettek, de a csodát nem tagadhatták, s nem tudták, hogyan ellensúlyozhatnák hatását. Eddig a szadduceusok nem támogatták a Krisztis megölésére irányuló tervet, Lázár feltámasztása után azonban úgy döntöttek, hogy csak Jézus halála vethet véget ellenük ható bátor fellépésének.

A farizeusok hittek a feltámadásban, s nem tehettek mást, be kellett látniuk: a csoda bizonyítja, hogy a Messiás köztük van. Mégis mindig szembeszegültek Krisztus munkásságával. Kezdettől gyűlölték Őt, mert napvilágra hozta képmutató jogigényüket. Félretette a rideg rítusok leplét, mely alá erkölcsi torzulásukat rejtették. Az Általa tanított tiszta vallás elítélte üres, állítólagos kegyességüket. Égtek a bosszúvágytól találó feddései miatt. Megpróbálták provokálni, hogy tegyen vagy mondjon valamit, ami alkalmat adhat elítélésére. Többször próbálták megkövezni, Ő azonban csöndesen visszavonult, s elvesztették szem elől.

1 megjegyzés: