2021. július 16., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 16 - PÉNTEK - János 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 15. fejezet 2185. nap

15. fejezet (6. rész) – JÉZUS PÉLDÁJA

Jézusnak kedvelt imahelyei voltak. – Keressetek, találjatok helyet titkos imáitok számára! Jézus alkalmas helyeket választott magának, ahol együtt lehetett Istennel, és nekünk is erre kell törekednünk. Gyakran vonuljunk félre valahova, bármilyen szerény helyre, ahol egyedül lehetünk Istennel.  Gondolatok a Hegyibeszédről, 84. o.

Jézus imádkozott értünk. – Jézus gyakran kimerült volt a szakadatlan, súlyos fáradozástól, lemondástól és önfeláldozástól, csak hogy a szenvedők és lelki szükséget látók áldására lehessen. Egész éjszakákat töltött imában, magányos helyeken. Nem gyengeségei és szükségletei miatt, hanem mert ismerte természetetek gyengeségét, hogy épp azokon a pontokon álljatok ellen az ellenségnek, ahol most vereséget szenvedtetek. Tudta, hogy közönyösek lesztek a fenyegető veszedelem iránt, és nem érzitek át az ima szükségét. Értünk öntötte ki könyörgését az Atya előtt hangos kiáltásokkal és könnyhullatással, hogy megmentsen bennünket a kevélységtől, a hiúság és az élvezetek szeretetétől, amelyekbe most belemerülünk, és amik kiszorítják a Jézus iránti szeretetet. – Bizonyságtételek 3. kötet, 379. o.

Jézus tanítványait lenyűgözték imádkozási szokásai. – „Az embernek Fia nem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon másokat.” Nem önmagáért élt, meditált és imádkozott, hanem másokért. Minden reggel visszajött titkos imahelyéről, ahol több órán át beszélgetett Istennel, hogy világosságot sugározzon az emberek szíve felé. Naponta újból és újból része volt a Szentlélek keresztségében.

A hajnali órákban az Úr felébresztette álmából; lelkét és ajkát kegyelemmel kente meg, hogy kegyelmét másokkal is megossza. Új üzeneteket kapott a mennyei udvarból, szavakat, amelyeket a megfelelő pillanatban vigaszként továbbíthatott a megfáradtaknak és sanyargatottaknak. „Az Úr Isten bölcs nyelvet adott én nékem, hogy tudjam erősíteni a megfáradtat beszéddel, fölserkenti minden reggel, fölserkenti fülemet, hogy hallgassak, miként a tanítványok” – mondta Jézus.

Tanítványai nagyon meg voltak hatódva imáitól és az Atyával ápolt bensőséges kapcsolatától. Miután egy rövid ideig távol voltak Uruktól, másnap imába merülve találták. Úgy tűnt, hogy nem vesz tudomást jelenlétükről, és tovább folytatta imádkozását hangosan. A tanítványok szívét ez mélyen megrendítette. Miután befejezte az imádkozást, ekképpen kérték Őt: „Mester, taníts meg minket is így imádkozni!” – Review and Herald, 1910. augusztus 11.

 

Mai Bibliai szakasz: János 11

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2011&version=NT-HU

A mai fejezetünkben szereplő történetben Jézus nem azonnal gyógyít. Hírt kap egy vészhelyzetről, konkrétan arról, hogy siessen barátjához, Lázárhoz, és gyógyítsa meg. Ő pedig azt válaszolja, ne aggódjanak, Lázár csak alszik, hiszen a halál olyan, mint az alvás. Lázár Bethániában élt, kevesebb mint három kilométernyire Jeruzsálemtől, keleti irányban. Az álmos kisváros az Olajfák hegyének keleti lejtőjén volt található. Jézus gyakran imádkozott ott, és sokszor vendégeskedett Lázár és két nővére házában. Olyan jó barátok lettek, mintha egy családot alkottak volna. Vajon miért várta meg Jézus, hogy akit annyira szeret, meghaljon? (lásd 3. vers) Azért, hogy Isten dicsősége nyilvánvalóvá váljon, mint ahogy történt ez a vakon született ember esetében is, aki visszanyerte látását (Jn 9:3); hogy a tanítványok higgyenek (15. vers).  

János evangéliuma 11. fejezetében Jézus válaszol arra a kérdésre, amit korábban tettek fel neki. Valóban istenkáromlást szólt, amikor azt állította, hogy Ő Isten Fia? Egyesek azt gondolták, hogy igen. Jézus azt mondja, csak akkor higgyenek Neki, ha az Atya dolgait cselekszi, de ha azt cselekszi (feltámasztja Lázárt), abból tudni fogják, hogy Ő az Atyában van, az Atya pedig Őbenne. 

Jézus korábban már feltámasztott két személyt: 1) Jairus leányát, ekkor csak egy szót szólt; 2) és a távolból meggyógyította egy római százados szolgáját Kapernaumban. Ebben a fejezetben azonban arról olvasunk, hogy Jézus hagyja, hogy Lázár négy napig holtan feküdjön a sírban, mégpedig azért, hogy senkinek se legyen kétsége afelől, hogy valóban halott. Afelől sincs kétség, hogy Jézus valóban a feltámadás és az élet. Ez nem csak arra vonatkozik, hogy visszahozza a testi értelemben halottat az életbe, hanem arra is, hogy életet ad a lelki halottaknak is. Jézusnak önmagában van az élete, és általa mi is megtapasztalhatjuk, milyen az új(abb) élet. Még ha úgy is érzed, hogy már négy napja, vagy akár negyven éve lelkileg a sírban fekszel, a feltámadás Megváltója, aki az Életadónk nem feledkezett el rólad! Szeret téged! Engedd, hogy megnyerje számodra a lelki csatákat, és megújult életed adjon neked!  


Christopher Bullock

310. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 15. fejezetéhez (július 11-17.).

Nemrégiben részt vettem két zenei fesztiválon, amelyek közül az egyik egy hétvégén át tartott felnőttek részére, a másik pedig a következő héten keresztül gyerekek részére. Ezek keresztény fesztiválok, azonban nem mindenki, aki eljön, tartja magát kereszténynek. Azért szoktam részt venni ezeken a fesztiválokon, mert szeretek zenélni, azonban rájöttem, hogy mások látják az én példámat. A fellépések előtt és közben azért imádkoztam, hogy Isten használjon engem, mint példát és áldást mások számára.

Ez volt az első évem, amikor részt vettem a felnőtt fesztiválon, és 16 évesen egyike voltam a legfiatalabbaknak. Az együttesből, amelyben játszottam, egy idős hölgy megdicsérte a játékomat, és azt mondta, hogy megmutatkozik a zene iránti szeretetem abban, ahogy játszom. Nem szoktam arra törekedni, hogy azt mutassam, hogy szeretem a zenét, amikor játszom, de elég lelkes vagyok. Ha a zene iránti szeretetem így megmutatkozik, akkor biztos vagyok benne, hogy az emberek azt is észreveszik, hogy keresztényként cselekszem vagy sem.

Ez volt az ötödik évem a gyerek fesztiválon. Egyike vagyok a legidősebb és legképzettebb diákoknak. Tudom, hogy mind a tanárok, mind a diákok látják, mit cselekszem, és hogyan teszem azt. Idén tanonc voltam, így segítettem az egyik tanárnak egy fiatalabb gyerekcsoporttal. Ha tanonc vagy, akkor még jobban látszik, hogyan éled az életed.

Imádkozom Istenhez, hogy használja a példámat ezeken a fesztiválokon, és áldja meg azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerülök, és vigye őket közelebb magához.

Alison Menzmer

Középiskolai magántanuló, brácsás és hegedűs, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: