2021. július 8., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 8 - CSÜTÖRTÖK - János 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 14. fejezet 2181. nap

14. fejezet (5. rész) – A NAPONKÉNTI IMA

Minden nap imádkozzatok az áldásért, amelyet a szombat hozhat! – Mindazok, akik hiszik, hogy a szombat jel Isten és közöttük, rámutatván arra, hogy Ő az Isten, aki megszenteli őket, a menny kormányzatának elveit fogják képviselni. Törvényeit mindennapi életükben alkalmazni fogják. Nap mint nap azért imádkoznak, hogy a szombat szentségének örvendhessenek. Naponta Krisztus közösségében élnek, és ez meg is nyilatkozik a jellemükben. Lelkük világossága tetteikben ölt formát. – Bizonyságtételek 6. kötet, 353. o.

A szülő mindennapi imádsága – Tegyétek munkátokat kellemessé dicsőítő énekekkel! Ha szeretnétek, hogy a mennyei könyvekben tiszta feljegyzések álljanak rólatok, akkor soha ne legyetek ingerültek, veszekedősek. Legyen mindennapi imátok: „Uram, taníts, hogy a legjobbat tegyem, taníts, hogyan végezhetnék jobb munkát! Adj nekem erőt és derűt!” Vigyétek Krisztust minden cselekedetetekbe, és akkor életetek telítve lesz ragyogással és hálaadással. Tegyük mindig a lehető legjobbat, és boldogan haladjunk előre az Úr szolgálatában. Az Ő öröme töltse be szívünket. – Gyermeknevelés, 148. o.

A fiatalok minden nap imádkozzanak bölcsességért és kegyelemért. – Krisztus életével mutatta be, hogy a tisztaság, állhatatosság és elvhű élet nem azon múlik, hogy minden nehézségtől, szegénységtől és ellenségeskedéstől mentesek legyünk. Mindazt a próbát és nélkülözést, amely miatt annyi fi atal panaszkodik, Krisztus minden zúgolódás nélkül tűrte. Éppen erre a fegyelemre van szüksége az ifjúságnak, ez fogja jellemüket megszilárdítani, ez teszi életüket a Krisztuséhoz hasonlóvá, hogy a kísértéseknek ellenálljanak. Ha elzárkóznak azok befolyása alól, akik tévútra akarják csábítani őket, és megrontani erkölcsüket, akkor Sátán fondorlatai nem győzhetnek felettük. A mindennapi ima által Istentől bölcsességet és kegyelmet nyernek, hogy elviselhessék az élet rideg valóságait, küzdelmeit, és győzhessenek. Az ima eredménye a hűség és a lelki nyugalom. Krisztus élete a kitartó tetterő mintaképe volt, melyet nem gyengíthetett meg a gáncsoskodás, sem a gúny, a nélkülözés vagy a fáradtság.

Így legyen ez napjaink ifjúságánál is. Ha a küzdelmek sokasodnak felettük, értsék meg, hogy Isten próbára teszi hűségüket. Amilyen mértékben megőrzik jellemük tisztaságát a csüggesztő körülmények közepette is, úgy növekszik erejük, állhatatosságuk, kitartásuk, és megerősödnek lélekben. – Üzenet az ifjúságnak, 80. o.

A tanítónak szüksége van a mindennapi imádságra. – Minden tanítónak naponta kell merítenie Krisztus tanításaiból, és állandóan az Ő vezetése alatt kell dolgoznia. Ha nem tölt elegendő időt imában Istennel, képtelen lesz megérteni és teljesíteni küldetését. Csakis akkor reménykedhet abban, hogy bölcsen és jól végzi el a feladatát, ha a mennyei segítséget veszi igénybe, ő maga pedig szorgosságról és önmegtagadásról tesz bizonyságot.

Ha nem érzi az ima szükségét, és nem alázza meg szívét Isten előtt, magát a nevelés lényegét veszti szem elől. Tudnia kell, hogyan imádkozzék, milyen nyelvezetet használjon, miközben imádkozik. „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” – mondta Jézus. – „Aki énbennem marad, én pedig őbenne, az terem sok gyümölcsöt. Mert Nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” (Jn 15:5) A tanítónak meg kell engednie, hogy hite gyümölcsei megnyilvánuljanak imáiban. Meg kell tanulnia, hogyan jöjjön az Úr elé, és mindaddig esedeznie, míg meg nem kapja a biztosítékot, hogy imái meghallgattattak. – Tanácsok a sáfárság gyakorlásához, 321. o.

 

Mai Bibliai szakasz: János 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%203&version=NT-HU

Az életben betöltött szerepünktől függetlenül mindnyájunknak Jézusra van szüksége, hogy elnyerjük az örök életet. Nikodémus az ortodox vallásosságot jelképezte, valamint a gazdagságot, a hatalmat, a tudományos vívmányokat, ugyanakkor a hiányos hitet. A Szanhedrin tagja volt, ami igazán fontos, felelősségteljes pozíciót jelentett a zsidó társadalomban, és komolyan hatott rá a názáreti, szerény tanító tanítása, valamint bátorsága. Személyes meggyőződése ellenére Nikodémus nem vállalta fel, hogy együtt lássák Jézussal, ezért úgy döntött, hogy az éj leple alatt találkozik Vele.

Jézus azonnal továbblép a felületes, hétköznapi fecsegés szintjéről, és minden emberi lény legfontosabb szükségletére irányítja Nikodémus figyelmét: „Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát” (3. vers). Nikodémus filozófiai beszélgetést kezdeményez, Jézust azonban az érdekli, hogy az üdvösség útját megismertesse vele, hiszen Ő azért jött, hogy azt felkínálja az egész emberiségnek. A Jézus és Nikodémus közötti beszélgetés mindnyájunkat érint.

A 16. versben Jézus elmondja beszélgetőtársának az evangélium esszenciáját: „Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Ez az ajánlat neked is szól, kedves olvasó, tekintet nélkül arra, hogy a világ melyik országában élsz. A „valaki” fogalmába te is beletartozol!

Ellen White a következő leírást adja a menny legnagyobb és legdrágább ajándékáról: „Krisztus … nem azért szánta rá magát erre a nagy áldozatra, hogy mennyei Atyánk szívét irántunk való szeretetre ébressze, vagy hogy Őt az emberiség megmentésére és megváltására késztesse. Nem, nem! »úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta« érte” (Jézushoz vezető út. Budapest, 1999, Advent Kiadó. 10. oldal).

Keresztelő Jánoshoz hasonlóan nekünk is kiváltságunk az, hogy magasra emeljük Jézus nevét, és tegyük ezt alázattal. A fejezet fő üzenete egyértelmű: az üdvösség Isten ajándéka, ami az Ő Fiának, Jézus Krisztusnak személye által mindenki számára elérhető.

Willie Oliver

309. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 14. fejezetéhez (július 4-10.).

Néhány évvel ezelőtt a fiam egy közeli főiskolán tanult. Még nem volt saját autója, így épp arra készültem, hogy elmenjek érte autóval a főiskola területére és hazahozzam ebédre. Hirtelen egy értesítést kaptam, hogy a főiskola területét lezárták, mivel fennállt annak a veszélyre, hogy valaki lövöldözni kezd ott. Ez NEM az a helyzet volt, amire számítottam aznap! Pedig a reggeli csendes perceim alatt Ézsaiás 26:3-at memorizáltam, amely szerint „Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik”.

Gyorsan magamhoz hívtam a kislányomat, térdre borultunk és védelemért imádkoztunk a fiam és a férjem számára, hiszen mindketten a helyszínen voltak. Visszaidéztem Ézsaiás 26:3-at, és kértem Isten tökéletes békéjét. Néhány percen belül kaptam egy telefonhívást egy messze lévő barátomtól, akinek két lányát is érintette a főiskola területén lévő lezárás. Együtt imádkoztunk a telefonon keresztül, és meg tudtam osztani vele Isten ígéretét.

Szerencsére a helyzet csak fenyegetés maradt, nem vált valósággá. Miután megállapították, hogy nem volt valódi fegyveres a főiskola területén, a dolgok gyorsan visszatértek a szokásos kerékvágásba. Mégis a szívemben őrzöm annak az emlékét, hogy mennyire Istentől függünk. Minden egyes nap az a legfontosabb, hogy kapcsolatban legyünk a Megváltónkkal. Nem tudjuk, mit fog hozni az a nap. Azonban ígéretünk van arra, hogy Ő gondoskodik mindenről, amire szükségünk van.

Susan Menzmer

Háztartásbeli, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: