2021. július 26., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 26 - HÉTFŐ - János 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 17. fejezet 2195. nap

17. fejezet (2. rész) – AZ IMA CSALÁDI KÖRBEN

Minden keresztény otthonban meg kell tisztelni Istent a reggeli és esti áhítattal. – Meg kell tanítani a gyermekeket a családi áhítat perceinek értékelésére. A keresztény szülők kötelessége, hogy reggel és este kitartó hittel és őszinte imában védőfalat emeljenek családjuk köré. A családi gyülekezetben a gyermekeknek meg kell tanulniuk imádkozni és bízni Istenben. Kérjétek meg, hogy ismételten felmondják Isten parancsolatait. Az izraelitáknak szóló tanács ekképpen hangzott: „És gyakoroljad ezekben a te fiaidat, és szólj ezekről, mikor a te házadban ülsz, vagy mikor úton jársz, és mikor lefekszel, és mikor felkelsz.” (5Móz 6:7)

Gyertek alázattal, gyengéd szívvel a családi oltár elé. Kísértések és veszélyek leselkednek rátok és gyermekeitekre, ezért hit által kérjétek Isten oltalmát. Tanítsátok őket egyszerű szavakkal imádkozni. Mondjátok nekik, hogy Isten örül, amikor fohászkodnak hozzá. – Tanácsok szülőknek, nevelőknek és tanulóknak, 110. o.

Mielőtt reggel munkába indulna a család, gyűljenek egybe, és az apa vagy ha ő nincs jelen, az anya könyörögjön buzgón Istenhez, hogy őrizze őket a nap folyamán. Jöjjetek alázatosan, szívetek teljen meg gyengéd szeretettel, és gondoljatok az ezernyi veszélyre és kísértésre, amely reátok és gyermekeitekre leselkedik. Kérjétek Istent, hogy viselje gondját családotoknak. Szolgáló angyalok fogják őrizni azokat a gyermekeket, akiket ily módon ajánlanak fel Istennek. – Gyermeknevelés, 520. o.

 

Mai Bibliai szakasz: János 21

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2021&version=NT-HU

Úgy tűnik, mintha ez a fejezet egy extra befejezése lenne az evangéliumnak, mert János bizonyos értelemben már befejezi mondandóját a 20. fejezet 31. versében. Ezt a fejezetet János annak szenteli, hogy világossá tegye a feltámadt Jézus missziós küldetését a világ számára. Jézus a Tibériás-tenger partján találkozik a tanítványaival, akik a csodálatos halászat alkalmával 135 halat fogtak. Jeromos, a későbbi egyházatya rámutat arra, hogy ez egy tökéletes fogás, mert abban az időben összesen 153 halfajtát ismertek. Számára ez a világszéles küldetést jelentette, amit Jézus a tanítványaira bízott. Nekik emberhalászoknak kell lenniük a világ minden nemzete között.    

Elmegyek halászni – mondta Péter, és másik hat tanítvány csatlakozott hozzá. Mivel Jézus már nincs közöttük, visszatértek ahhoz, amihez értenek, de nem fognak egy halat sem. Ekkor Jézus megjelenik a parton, és ezt mondja: „Vessétek ki a hálót a hajó jobb oldalán” (6. vers). Ez egy csodálatos halfogás volt, úgy hogy a hálók nem szakadtak el. Három és fél alatt a tanítványok hozzászoktak a csodákhoz. Az első csodálatos halfogás alkalmával a hálók szakadoztak és Péter kijelentette: „Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!” (Lk 5:8). Jézus elhívta őket a halászásból, hogy emberhalászok legyenek, és most eljön, hogy megerősítse a küldetésüket, és helyreállítsa Péter elhívását, hogy kövesse Őt. Pétert teljes nevén szólítja meg azért, hogy hangsúlyozza a kérdés komolyságát: „szeretsz-e engem?” Háromszor kérdezi meg Pétert és Péter háromszor válaszol igennel, de a harmadik alkalommal elszomorodik és egyszerűen így válaszol: „Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged” (17. vers). Jézus így válaszol neki: „Legeltesd az én bárányaimat!”, „Őrizd az én juhaimat!”, „Legeltesd az én juhaimat!”

Igen, Jézus tudja, hogy Péter szereti Őt, de vajon ez a szeretet magába foglalja-e az előtte levő küldetésnek való engedelmességet? Szükség van a halfogásra, de a tanítvánnyá tevésre, a bárányok és juhok táplálására is. A megtértekről gondoskodni kell. A hívőket tanítvánnyá kell tenni. Jézus megjövendöli Péter halálát, amely által megdicsőíti az Istent, és ez után ezt mondja: „kövess engem!” (19. vers). Péter felajánlása, hogy az életét is odaadja, be fog teljesedni (Jn 13:37). A még mindig hirtelenkedő Péter tudni akarja, hogy mi lesz János sorsa. Jézus azt mondja, hogy nem számít, te csak kövess engem, és ne foglalkozz másokkal.

Az idők változnak, az emberek alapjában véve nem. Annyira hajlamosak vagyunk arra, hogy mások életét figyelgessük, hogy intézkedjünk és kidolgozzuk számukra a részleteket. De Jézus egyszerűen azt mondja nekünk: „Te csak kövess engem!” János befejezi az evangéliumát, az ő bizonyságtétele teljes, de nem írt le minden tettet, amelyet Jézus cselekedett. Ám amire szükségünk van ahhoz, hogy a Jézusban való hitre és életre eljussunk, azt leírta.

Christopher Bullock

312. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 17. fejezetéhez (július 25 – 31.).

Ha van gyermeked, akkor biztos vagyok benne, hogy a saját imaéleted edzetté válik. Ha csak ránézel a pici újszülöttre, aki mellé nem járt használati utasítás, az már elég, hogy elűzze a félelmet és a legbátrabb emberré tegyen! Azonban azon túl, hogy imával védelmezed gyermekedet, a te kiváltságod és legfőképp kötelezettséged, hogy megtanítsd ŐT imádkozni.

A Filippibeliekhez írt levél 4:6–7-ben így olvassuk: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

Tanulják a gyermekeid, hogy hogyan nyissák meg szívüket a Mennyei Atyjuk előtt? Ez a valódi imádság! A lányom a tinédzser éveinek közepén jár: oly sok változás és fejlődés történik! Nem kell messzire tekintsünk, ha stresszt és csalódást akarunk keresni az ő életében. Amikor azonban megosztja valamilyen gondját velem, igyekszem, hogy mindig az jusson eszembe elsőként, hogy megkérdezzem: „Imádkoztál már ezzel kapcsolatosan?” Ha azt válaszolja, hogy még nem, rögtön elkezdek imádkozni vele, és Isten elé visszük a problémáit, az Ő megoldását kérve.

Egy pár év múlva a lányom már nem fog velem élni, de az a szokás, hogy a Mennyei Atyjához fordul valamennyi problémájával az életben, az mindig vele lesz, még akkor is, amikor én nem.

Susan Menzmer

Háztartásbeli, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: