2021. július 31., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 31 - SZOMBAT - Apostolok cselekedetei 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 17. fejezet 2200. nap

17. fejezet (7. rész) – AZ IMA CSALÁDI KÖRBEN

Ha az anyák felismernék küldetésük fontosságát, többször fordulnának titkos imában az Úrhoz, hogy bemutassák gyermekeiket Jézusnak. Áldást kérnének rájuk és bölcsességet Istentől, hogy szent feladatukat igazán be tudják tölteni. Az édesanya használjon fel minden alkalmat arra, hogy alakítsa és formálja gyermekei természetét és jellemét. Gondosan figyelje jellemük fejlődését, és nyomja el a túlságosan feltűnő jellemvonásokat, de serkentse a hiányosságokat. Tegye saját életét drága megbízatásának tiszta és nemes példájává!

Az édesanya bátorsággal és tetterővel kezdje el munkáját, és minden erőfeszítésében támaszkodjon állandóan az isteni segítségre! Ne nyugodjon megelégedetten addig, amíg nem látja gyermekei jellemének fokozatos nemesedését, amíg saját élvezetük hajszolásánál nincs magasabb céljuk életükben. Lehetetlen felbecsülni az imádkozó anya befolyásának erejét. Ő felismeri az élete minden tapasztalatában Istent. Gyermekeit a kegyelem királyi székéhez viszi, és bemutatja őket Jézusnak, hogy áldását kérje reájuk. Az ilyen imák befolyása a gyermekekre olyan, mint az „élet forrása”. A hitben elmondott imák képezik a keresztény anya erejét és támaszát. A gyermekeinkkel való ima kötelességének elhanyagolása a hatáskörünkön belüli legnagyobb áldás, a legnagyobb segítség egyikének elvesztése a bajban, a gondban és az élet terhének hordozásában.

Az édesanya imáinak erejét nem lehet eléggé felbecsülni. Ő, aki fia és leánya mellett térdel gyermekségének viszontagságaiban, ifjúságának veszedelmeiben, csak az ítéletkor tudja meg, milyen hatást gyakoroltak imái gyermekei életére. Ha az anya hit által kapcsolatban van Isten Fiával, gyengéd keze visszatarthatja fiát a kísértés hatalmától, és féken tarthatja leányát, hogy ne hódoljon a bűnnek. Ha a szenvedély az uralom elnyeréséért harcol, akkor a szeretet hatalma, az édesanya visszatartó, komoly, határozott befolyása az igazság mellett tarthatja gyermekeinek lelkét. – Boldog otthon, 265–266. o.

A keresztény anyák imája nem kerüli el az Atya figyelmét, aki azért küldte el Fiát erre a földre, hogy megváltsa az Ő népét. Nem fordul el a hozzá esedezőktől, és nem hagyja őket egyedül a Sátán elleni küzdelemben. A ti dolgotok, hogy hittel és kitartóan munkálkodjatok, Isten pedig megerősíti kezeiteket. – Gyermeknevelés, 526. o.

A közös családi imádság fontos, de a nyilvános és az egyéni ima is elengedhetetlen. – A családi vagy nyilvános ima önmagában nem elég. Rendkívül fontos a titkos ima; magányunkban kitárjuk lelkünket Isten előtt, és magunk is szemügyre veszünk minden indítékot.

Titkos ima! Mennyire becses is ez! Lelkünk Istennel társalog! Az a titkos ima, ha csakis az imát hallgató Isten hallja. Az ilyen könyörgéseknek nem szabad kíváncsi fülekbe jutnia. – Bizonyságtételek 2. kötet, 189–190. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Apostolok cselekedetei 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Apostolok%20cselekedetei%205&version=NT-HU

A fejezet eleje néhány témát érint, ami, azt hiszem, szívünk mélyén mindnyájunkat foglalkoztat. A hívek akkoriban eladták a földjeiket, és a pénzt Péternek és Jánosnak adták, hogy ők szétosszák a rászorulók között. És ahogy olvassuk, „nem volt közöttük egyetlen szűkölködő sem” (ApCsel 4:34). Azonban még ebben, a nagylelkűségről szóló időben is voltak, akik önző módon meg akartak tartani valamit maguknak.

Itt találjuk Ananiás és Szafíra történetét, akik önzetlenséget színlelve eladták a földjüket. Azonban ahelyett, hogy az eladásból származó teljes összeget átadták volna (ahogy az elvárt lett volna), csak egy részét hozták el. Talán úgy érveltek a szívükben, hogy „Rendben van, ha nem mondunk el Péternek és Jánosnak mindent, Isten úgyis tudja, hogy szeretjük Őt. A nálunk maradt részt pedig jó célra fogjuk használni”. Sajnos magam is hallottam embereket így igazolni ilyen „hazugságokat” mások előtt. „Isten ismeri a szívemet! Tudja, hogy szeretem Őt. Nekik azonban csak annyit mondok, amennyit szeretnék, de ez rendben van, mert Isten szeret engem!”

Érdekes észrevenni, hogy Péter válasza a részleges ajándékukra nem az volt, hogy „Miért hazudtatok nekünk?”, hanem inkább az, hogy „Miért hazudtatok a Szentléleknek? Nem embernek hazudtatok, hanem Istennek.” Talán néhányan azt kérdezik, hogyan hazudhatnánk Istennek, hiszen Ő úgyis minden tud? Azonban, ha nem vagyunk őszinték a másokkal való ügyeinkben, még ha számunkra kis dolgoknak is tűnnek azok, valójában leginkább Isten az, akivel szemben tiszteletlenek vagyunk, mert Isten az indítékainkat nézi.

Régebben sokat foglalkoztam azzal, hogy mások mit gondolnak rólam (néha még most is gondolkodom rajta). De megtanultam, hogy az sokkal fontosabb, Isten mit gondol rólam. Amikor az emberek megtapsolják a tetteimet, akkor vajon a tapsért csinálom, vagy azért teszem azt, ami helyes, mert ezzel Istent szeretném tisztelni? Ez utóbbi az, amire vágyom, ez az, amiért imádkozom. Hogy ne csak mások előtt nézzek ki jól, hanem hogy valóban az Isten előtt való tiszta szívből tegyem azt, ami helyes. „Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van” (1Sám 16:7). A te szíved milyen állapotban van ma?

Melody (Melodious Echo) Mason

312. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 17. fejezetéhez (július 25 – 31.).

Ha van gyermeked, akkor biztos vagyok benne, hogy a saját imaéleted edzetté válik. Ha csak ránézel a pici újszülöttre, aki mellé nem járt használati utasítás, az már elég, hogy elűzze a félelmet és a legbátrabb emberré tegyen! Azonban azon túl, hogy imával védelmezed gyermekedet, a te kiváltságod és legfőképp kötelezettséged, hogy megtanítsd ŐT imádkozni.

A Filippibeliekhez írt levél 4:6–7-ben így olvassuk: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

Tanulják a gyermekeid, hogy hogyan nyissák meg szívüket a Mennyei Atyjuk előtt? Ez a valódi imádság! A lányom a tinédzser éveinek közepén jár: oly sok változás és fejlődés történik! Nem kell messzire tekintsünk, ha stresszt és csalódást akarunk keresni az ő életében. Amikor azonban megosztja valamilyen gondját velem, igyekszem, hogy mindig az jusson eszembe elsőként, hogy megkérdezzem: „Imádkoztál már ezzel kapcsolatosan?” Ha azt válaszolja, hogy még nem, rögtön elkezdek imádkozni vele, és Isten elé visszük a problémáit, az Ő megoldását kérve.

Egy pár év múlva a lányom már nem fog velem élni, de az a szokás, hogy a Mennyei Atyjához fordul valamennyi problémájával az életben, az mindig vele lesz, még akkor is, amikor én nem.

Susan Menzmer

Háztartásbeli, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: