2021. július 17., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 17 - SZOMBAT - János 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 15. fejezet 2186. nap

15. fejezet (7. rész) – JÉZUS PÉLDÁJA

Jézus imája bemutatja az egyszerűség szépségét. – Jézus megtanította tanítványait, hogy csakis az őszinte ajkakról felszálló, a lélek valós szükségleteit közvetítő ima hiteles az Úr előtt, csak ezekre küld áldást válaszképpen. Tanítványainak egy rövid, de mindenre kiterjedő imát mutatott be. Szép egyszerűségének köszönhetően páratlan ez a fohász. Tökéletes imádság, amelyet nyilvánosan és egyedüllétünkben is elmondhatunk. Nemes és méltósággal teljes, és mégis oly egyszerű, hogy az anyja térdén nyugvó kisgyermek is megérti. Isten gyermekei évszázadokon keresztül ismételték ezt az imádságot, mégsem kopott meg a fénye. Akár egy értékes kincset, ma is kedvelik, szívesen mondják el. Gyönyörűen megszerkesztett fohász. Ha a benne foglaltelveket belefoglaljuk imádságainkba, nem imádkozunk hiába. Nyilvános imáinknak rövideknek kell lenniük [177], a lelkünk valós kéréseit kifejezniük, kéréseinket egyszerűen és egyszerű bizalommal és hittel kell megfogalmaznunk. Az alázatos, megtért szív imája a megigazulásra vágyó lélek lélegzetvétele. – Signs of the Times, 1896. december 3.

Jézus térden állva imádkozott. – Akár nyilvános istentisztelet alkalmával, akár magányos imáink alatt, kiváltságunk, hogy az Úr előtt térdre hullva küldjük fel Őhozzá könyörgéseinket. Jézus, a mi példaképünk, térdre esve imádkozott (Lk 22:41), és tanítványairól is ugyanez van lejegyezve. Pál apostol kijelentette: „Ez okáért meghajtom térdem a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja előtt.” (Ef 3:14) Amikor Ezsdrás Izrael bűneit vallotta meg Isten előtt, térdelve tette azt. Dániel is „háromszor napjában térdre esve imádkozott”. – Üzenet az ifjúságnak, 251. o.

Gondolkodjatok Jézus imára vonatkozó tanításairól. – Az imáról adott krisztusi tanítást alaposan át kell gondolnunk. Az ima mennyei tudomány. Krisztus példázata olyan elveket tár fel, amelyeket mindenkinek meg kell értenie. Megmutatja, hogy milyen az igazi imádkozó lelkület. Arra tanít, hogy kéréseinket kitartóan hozzuk Isten elé, és arról biztosít, hogy Isten hallja és meghallgatja az imát. – Krisztus példázatai, 142. o.

 

Mai Bibliai szakasz: János 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2012&version=NT-HU

Mindössze hat nappal húsvét előtt Jézus visszatért Lázár otthonába, és együtt vacsoráztak. Sok zsidó volt Bethániában amikor Lázár halott volt. A gyakorlat szerint ugyanis a gyászolók siratókat béreltek föl, és mivel Jeruzsálem igen közel volt, a barátok és a felbérelt siratók is eljöttek, hogy találkozzanak a feltámadt Lázárral.  

Vessük ezt össze azzal, ami ezután történt. Mária elővett egy üveg nárdusból való kenetet, aminek az árát egy évi béréből gyűjtött össze, megkente vele Jézus lábait, majd a saját hajával törölte meg. Senki nem fizetett neki ezért a tettéért! Mária olyan szeretetről tett tanúbizonyságot, amilyenről senki más. Egy évnyi keresetének árából vett kenetet öntött Jézus lábaira! Igazán, lélekből imádta Istent! Júdás kritizálja a tettét, mert ő magának akarta a pénz egy részét. Milyen  hamis istenimádat és önző lelkület!

A zsidók nagy tömege hallotta, hogy Jézus ott van, és Lázárt is látni akarták. Milyen ironikus, hogy a főpap éppen azért akarta megöletni Jézussal együtt Lázárt is, mert ő volt az élő bizonyíték arra, hogy Jézus a Messiás,  aki – legalábbis ők úgy gondolták – a római jog szerint fenyegette a nemzet biztonságát.

Egy ideig sok zsidó hitt Jézusnak. Még üdvözölték is pálmaágakkal és Hozsannát zengtek, amint Jézus a szamárcsikó hátán belépett Jeruzsálembe. Jézust Messiásként üdvözölték, áldásai és gyógyításai adtak ennek bizonyítékot, és a pálmaágak lengetése olyan volt, mintha a római ellenség előtt a nemzeti lobogót lengetnék. Volt hit és hitetlenség a zsidók és vezetőik között, de néhányan, akik hittek, féltek megvallani Jézusba vetett hitüket (Jn 12:42-43). Ha tudták volna, hogy mi fog bekövetkezni a következő vasárnap, a feltámadás napján!

Te hogy állsz ezzel? Hiteles  vagy hiteltelen hívő vagy? Igaz, vagy hamis istenimádó vagy? Legyünk őszinték a hitünkben, és imádjuk az Atyát Jézus nevében! „De eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul” (Jn 4:23).

Christopher Bullock

310. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 15. fejezetéhez (július 11-17.).

Nemrégiben részt vettem két zenei fesztiválon, amelyek közül az egyik egy hétvégén át tartott felnőttek részére, a másik pedig a következő héten keresztül gyerekek részére. Ezek keresztény fesztiválok, azonban nem mindenki, aki eljön, tartja magát kereszténynek. Azért szoktam részt venni ezeken a fesztiválokon, mert szeretek zenélni, azonban rájöttem, hogy mások látják az én példámat. A fellépések előtt és közben azért imádkoztam, hogy Isten használjon engem, mint példát és áldást mások számára.

Ez volt az első évem, amikor részt vettem a felnőtt fesztiválon, és 16 évesen egyike voltam a legfiatalabbaknak. Az együttesből, amelyben játszottam, egy idős hölgy megdicsérte a játékomat, és azt mondta, hogy megmutatkozik a zene iránti szeretetem abban, ahogy játszom. Nem szoktam arra törekedni, hogy azt mutassam, hogy szeretem a zenét, amikor játszom, de elég lelkes vagyok. Ha a zene iránti szeretetem így megmutatkozik, akkor biztos vagyok benne, hogy az emberek azt is észreveszik, hogy keresztényként cselekszem vagy sem.

Ez volt az ötödik évem a gyerek fesztiválon. Egyike vagyok a legidősebb és legképzettebb diákoknak. Tudom, hogy mind a tanárok, mind a diákok látják, mit cselekszem, és hogyan teszem azt. Idén tanonc voltam, így segítettem az egyik tanárnak egy fiatalabb gyerekcsoporttal. Ha tanonc vagy, akkor még jobban látszik, hogyan éled az életed.

Imádkozom Istenhez, hogy használja a példámat ezeken a fesztiválokon, és áldja meg azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerülök, és vigye őket közelebb magához.

Alison Menzmer

Középiskolai magántanuló, brácsás és hegedűs, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: