2021. július 20., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 20 - KEDD - János 15

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 16. fejezet 2189. nap

16. fejezet (3. rész) – AZ EGYÉNI IMA

Isten népe elhanyagolja a titkos imádságot. – Sokszor láttam, hogy Isten gyermekei mennyire elhanyagolják az imát, különösen a csendes, titkos imát. Sokan nem gyakorolják hitüket úgy, ahogy előjoguk és kötelességük lenne, és gyakran várnak arra az érzelemre, melyet csak egyedül a hit adhat. Az érzelem nem hit, a kettő különbözik egymástól. – Tapasztalatok és látomások, 72. o.

Teremtőnk a legnagyobb odaadást várja el tőlünk, teljes engedelmességünket. Bármi, ami eltérítheti szeretetünket Istentől, vagy közénk állhat, bálvánnyá válik. Egyesek számára ezek a földek, a házak vagy az üzlet. Rengeteg erőfeszítést fektetnek vállalkozásaik továbbfejlesztésébe, miközben Isten szolgálatát másodrendűre fokozzák le. A családi áhítatot elhanyagolják, a titkos imák pedig fokozatosan elmaradnak. – Adventista Bibliakommentár 2. kötet, 1011–1012. o.

Az ima elhanyagolása fokozatosan következik be. – Figyeld meg, vajon elmulasztod-e a titkos imát és Isten Igéjének tanulmányozását? E kettő képezi fegyverzetedet ellenségeddel szemben, aki a menny felé vezető utadra akadályokat próbál gördíteni. Ha egyetlen egyszer is elhanyagolod az imát és a Biblia tanulmányozását, előkészíted az utat a további hanyatláshoz. A Szentlélek ellen tanúsított első ellenállás utat nyit a további ellenállásnak. Így keményedik a szív és a lelkiismeret. – Üzenet az ifjúságnak, 96. o.

A rendszertelen imaélet miatt elvesztitek Istentől való függőségeteket. – Az ima a lélek lélegzete. A lelki erő titka. Ez őrzi meg a lelki egészséget. A szívet közvetlenül összeköti az élet forrásával, és erősíti a hitéletet. Az imaélet elhanyagolása vagy a kényünk-kedvünk szerinti időszakonkénti ima következménye, hogy elszakadsz Istentől. A lelki képességek elveszítik erejüket, a hitéletből hiányzik az épség és az erő… – Üzenet az ifjúságnak, 249–250. o.

Az egyéni imának titkosnak kell lennie. – A egyéni imában mindenkinek előjoga annyit és úgy imádkozni, amennyit és ahogy csak akar. Imádkozhatnak rokonaikért, barátaikért. A gyülekezeti imaóra nem alkalmas a szív titkainak kiteregetésére. – Bizonyságtételek 2. kötet, 578. o.

Személyes, titkos áhítat alkalmával elmondott imáink csakis az imát meghallgató Isten fülébe jussanak el, az ilyen kérések ne üssék meg kíváncsi emberek fülét. „Te pedig, amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba.” (Mt

6:6) Keress, találj helyet titkos imáid számára. Jézus alkalmas helyeket választott magának, ahol együtt lehetett Istennel, és nekünk is erre kell törekednünk. Gyakran vonuljunk félre valahova, bármilyen szerény helyre, ahol egyedül lehetünk Istennel. „Ajtódat bezárva, imádkozz a te Atyádhoz, aki titkon van.” (Mt 6:6) Jézus neve által a gyermek bizalmával és bizonyosságával léphetünk Isten jelenlétébe. Semmi szükség arra, hogy ember játssza a közbenjáró szerepét. Jézuson keresztül kitárhatjuk szívünket Istennek, mint olyan valakinek, aki ismer és szeret minket.

 

Mai Bibliai szakasz: János 15

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2015&version=NT-HU

A gyümölcstelenség nem valami nagyszerű állapot. Ki akarna gyümölcstelen lenni? Jézus itt mégis arról beszél, hogy lesznek olyanok, akik gyümölcstelenek maradnak. Az Atya – a kertész – le fogja metszeni ezeket az ágakat, és tűzre veti.

Ez a példázat némi aggodalmat csempészhet a tudatunkba. Hiszen honnan tudhatjuk, hogy gyümölcstelenek vagyunk, vagy éppen ellenkezőleg: gyümölcstermők? ISTEN országában az a helyzet, hogy a gyümölcs nem mindig mutatkozik meg azonnal. Sokszor úgy történik – ahogy a Biblia is mondja –, hogy egy vet, egy öntöz, megint másik pedig arat! Vagy egy valaki veti meg az alapot, és valaki épületet emel rá (1Kor 3:5-10). Jelen fejezetünkben Jézus a szőlőtő és szőlővessző analógiáját használja. Töltsünk egy kicsit kertészkedéssel, akkor aggodalmunk szűnni kezd majd.

Az én udvaromban vannak fák és bokrok is. Két kedvencem az almafa és egy különleges bokor. Ebben a bokorban sokat gyönyörködöm, mert jellegénél fogva sokféle pillangót vonz magához. De igen gondos munkát igényel a metszése. Az almafa szintén komoly gondozást igényel. Az egyik tény, amit az évek során megfigyeltem, az, hogy a terméketlen ágak rossz irányba nőnek Mit értek ezen? Nem a nap felé nőnek, ezért nem teremnek gyümölcsöt.

„Egy növény sem terem gyümölcsöt, ha nem éri napfény. Az emberek sem teremhetnek gyümölcsöt, ha nem néznek ISTEN Fiára. „Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem” (Jn 15:4). Te Jézusra összpontosítasz?

Jézus mondta: „Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben. Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen."   

Christopher Bullock

311. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 16. fejezetéhez (július 18-24.).

Isten sosem túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy meghallgasson minket, amikor hozzá szólunk. Mi az Ő gyermekei vagyunk. Szeret velünk időzni. Nem számít, hogy hol vagyunk vagy mit csinálunk, beszélhetünk vele.

Nem szabad elhanyagolnunk, hogy időt szánjunk minden egyes nap, hogy kifejezetten vele legyünk, olyan időt, amikor olvashatjuk az Ő Igéjét, hallhatjuk az Ő hangját és beszélhetünk vele.

Emellett viszont gondolhatunk rá többször is a nap során, munka, tanulás vagy mosogatás közben.

Senkinek nem kell tudnia. Isten tudja, és én tudom.

Így olvassuk: „Mindenkor örüljetek. Szüntelen imádkozzatok. Mindenben hálákat adjatok; mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok.” 1Thessz. 5:16–18

Örvendjetek, amikor sepregettek, port töröltök, mostok, porszívóztok.

Imádkozzatok, amikor a barátaitokkal vagytok, könyvet olvastok, különleges vacsorát főztök.

Adjatok hálát, amikor az iskolában, a munkahelyen, a boltban vagy a kertben vagytok.

És tegyétek ezeket a dolgokat minden körülmények között: az orvosnál, az autókereskedőnél, nyaraláskor, hajnalban, délben, alkonyatkor, éjfélkor; ugye értitek, mire gondolok?

Tudjuk ezt, de mindig eszünkbe jut és meg is tesszük? Talán igen: dicsérjük Istent, amiért a kommunikációs csatornák nyitottak az Ő értelme és a mienk között. Talán nem: dicsérjük Őt, amiért segít eszünkbe juttatni.

Beszéljünk hozzá.

Ő meghallgat.

Alison Menzmer

Középiskolai magántanuló, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: