2021. július 7., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 7 - SZERDA - János 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 14. fejezet 2179. nap

14. fejezet (4. rész) – A NAPONKÉNTI IMA

Az első keresztényekhez hasonlóan naponta imádkoznunk kell a Szentlélekért. – Azok sem mentesültek a további támadásoktól és kísértésektől, akik pünkösdkor erőt nyertek a magasságból. Ha bizonyságot tettek az igazságról és jogosságról, az igazság ellensége több ízben támadt ellenük, hogy megfossza őket keresztény tapasztalataiktól. Kénytelenek voltak istenadta erejükkel felvértezve még fokozottabb küzdelmet vívni, hogy elérjék az érett férfiúságot a Jézus Krisztusban. Naponta könyörögtek újabb kegyelemért, hogy mind közelebb és közelebb jussanak a tökéletességhez.

A Szentlélek befolyása alatt még a leggyengébbek is megtanulták hitük gyakorlása közben, hogy a rájuk bízott képességeket növeljék. Így egyszersmind megszentelődtek, megtisztultak és nemesbültek. Miután alázatosan engedelmeskedtek a Szentlélek befolyásának, részt nyertek az istenség teljességéből, és átformálódtak Isten képmására.

Az idők folyamán Krisztus nem változtatott búcsúzásakor tett ígéretén, hogy követőinek elküldi a Szentlelket. Isten nem korlátozta kegyelme gazdagságának kiáradását a földön. Hogy ígéretének beteljesedése azonban nem észlelhető olyan mértékben, ahogy lehetne, abban keresendő, hogy az ígéretet nem értékelik annyira, ahogy kellene.

Ha minden keresztény készséges volna elfogadni, akkor elnyerhetné a Szentlelket. Ahol a Szentlélek szükségességét alig veszik figyelembe, ott lelki sivárságot, sötétséget, süllyedést és halált láthatunk. Ahol értéktelen dolgok köthetik le a figyelmet, ott az isteni Erő hiányzik. Az az erő, amely szükséges a gyülekezet növekedéséhez és fejlődéséhez; ez az erő hozza az összes többi áldást is, és Isten felmérhetetlen bőségben kínálja ezt fel mindnyájunknak. Ha tehát a Szentlélek az erő közvetítője, akkor miért nem éhezzük és szomjazzuk a Lélek adományát? Miért nem beszélünk erről és miért nem tesszük imáink és prédikációink tárgyává? Az Úr készségesebben adja Szentlelkét azoknak, akik Őneki szolgálnak, mint ahogy a szülők adják gyermekeiknek ajándékaikat. Krisztus minden munkása naponta könyörögjön Istenhez a Lélek keresztségéért. A keresztény munkások gyűljenek össze csoportokba; kérjenek segítséget és mennyei bölcsességet a helyes tervezésre és kivitelezésre egyaránt.

Különösen azt kérjék Istentől, hogy kiválasztott követeit részesítse a lelki munka mezején a Lélek csodálatos keresztségében. A Lélek megnyilvánuló ereje Isten munkásai életében oly hatalmasan támogatná az igazság hirdetését, ahogy azt a világ minden tisztelete és dicsősége együttvéve sem adhatja meg. – Az apostolok története, 49–51. o.

Imádkozzatok kegyelemért a mindennapi szükségletek betöltése végett! – Isten igazsága a szívünkbe fogadva bölccsé tud tenni az üdvösségre. Ha hiszed és engedelmeskedsz annak, akkor elég kegyelmet nyersz vele a ma kötelessége és próbái számára. Semmi szükséged a holnapi áldásra. Vedd fejedbe, hogy csak a mai nappal kell törődnöd. Ma győzzél, ma tagadd meg magad, ma virrassz és imádkozz, ma vívj ki győzelmeket Isten által! Körülményeink és környezetünk, az örökös változások és az Isten szava, mely mindent megvilágít, és mindent próbára tesz, elégségesek megtanítani kötelességeinkre és arra, hogy mit kell tennünk napról napra. Ahelyett, hogy olyan vágányon hagynád futni gondolataidat, amelyből semmi haszon, kutasd inkább naponta az Írásokat, és végezd a mindennapi élet kötelességeit, melyek most tán terhesnek tűnnek, de melyeket valakinek el kell végeznie. – Bizonyságtételek 3. kötet, 333. o.

Naponta imádkozzatok a Biblia megértéséért! – Akik megvallják, hogy hisznek Jézusban, azoknak állandóan a fény felé kellene tartaniuk. Naponta kellene imádkozniuk azért, hogy a Szentlélek fénye megvilágítsa a Szent Könyv lapjait, s így megérthessék Isten dolgait. – A keresztény nevelés alapjai, 188–189. o.

 

Mai Bibliai szakasz: János 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%202&version=NT-HU

Az Ószövetségben Mózes első könyvének 1. és 2. fejezetében olvashatunk arról, hogy Isten megalapítja a házasságot, mint az első intézményt, és áldásul szánja azt az emberiség számára. Az Újszövetségben János evangéliumának 2. fejezetében Jézus azzal kezdi meg szolgálatát, hogy a galileai Kánában részt vesz egy menyegzőn, és ott teszi első csodáját. Nem tudom, a kedves olvasó hogy van ezzel, de számomra ez azt üzeni, hogy a házasság nagyon fontos Isten számára, és mindazok, akik az Ő tanítványainak vallják magukat, jól teszik, ha komolyan és tisztelettel tekintenek a házasság intézményére.

Az esküvőről szóló beszámoló egyszerre lenyűgöző és tanulságos. A szűkös anyagi helyzetben lévő ifjú pár, akik valószínűleg Mária rokonai voltak, az esküvő egy pontján sajnos kínos helyzetnek nézett elébe a rokonok és barátok előtt. Úgy tűnt, a bor elfogy, mielőtt a hagyományos, hét napos ünnepség véget érne. Mária meghívottjaként Jézus nem csak a szégyentől menti meg az ifjú párt, hiszen mintegy 680 liternyi bort biztosít számukra, miután Mária a segítségét kéri, de ráadásként a legfinomabb szőlőlét adja nekik, amit valaha ízleltek.

A menyegzőn történt dráma mélyebb értelemmel bír, mint azt felületes olvasással észrevehetnénk. „A víz az Ő halálában való keresztségét ábrázolta, a bor pedig vérének kiomlását a világ bűneiért. Emberi kezek hozták a vizet a megtöltendő vedrekbe, de egyedül Krisztus szava tudott életadó erőt adni belé” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 116. oldal).

Ez a fejezet azzal a történettel fejeződik be, hogy Jézus megtisztítja a templomot a kereskedőktől, akik üzleti célokra használták fel a területet. Ez közvetlenül a zsidó húsvét kezdete előtt történt. A lelki tanulság nyilvánvaló. Ha komolyan elhatározzuk, hogy tiszteljük Istent, akkor nem folytathatunk olyan szokásokat, amelyek nincsenek összhangban az Ő országával.

A két történet között egyértelmű a kapcsolódási pont. Emberi gyengeségünkben sosem találhatunk megfelelő lelki erőforrást. Mindazonáltal, ha behívjuk Jézust az életünkbe, Ő olyan bőséges forrásokat biztosít számunkra, ami legvadabb képzeletünket is felülmúlja.

Nyissuk meg szívünket ma is Jézus előtt!

Willie Oliver

309. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 14. fejezetéhez (július 4-10.).

Néhány évvel ezelőtt a fiam egy közeli főiskolán tanult. Még nem volt saját autója, így épp arra készültem, hogy elmenjek érte autóval a főiskola területére és hazahozzam ebédre. Hirtelen egy értesítést kaptam, hogy a főiskola területét lezárták, mivel fennállt annak a veszélyre, hogy valaki lövöldözni kezd ott. Ez NEM az a helyzet volt, amire számítottam aznap! Pedig a reggeli csendes perceim alatt Ézsaiás 26:3-at memorizáltam, amely szerint „Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik”.

Gyorsan magamhoz hívtam a kislányomat, térdre borultunk és védelemért imádkoztunk a fiam és a férjem számára, hiszen mindketten a helyszínen voltak. Visszaidéztem Ézsaiás 26:3-at, és kértem Isten tökéletes békéjét. Néhány percen belül kaptam egy telefonhívást egy messze lévő barátomtól, akinek két lányát is érintette a főiskola területén lévő lezárás. Együtt imádkoztunk a telefonon keresztül, és meg tudtam osztani vele Isten ígéretét.

Szerencsére a helyzet csak fenyegetés maradt, nem vált valósággá. Miután megállapították, hogy nem volt valódi fegyveres a főiskola területén, a dolgok gyorsan visszatértek a szokásos kerékvágásba. Mégis a szívemben őrzöm annak az emlékét, hogy mennyire Istentől függünk. Minden egyes nap az a legfontosabb, hogy kapcsolatban legyünk a Megváltónkkal. Nem tudjuk, mit fog hozni az a nap. Azonban ígéretünk van arra, hogy Ő gondoskodik mindenről, amire szükségünk van.

Susan Menzmer

Háztartásbeli, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: