2021. július 24., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 24 - SZOMBAT - János 19

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 16. fejezet 2193. nap

16. fejezet (7. rész) – AZ EGYÉNI IMA

Imáink nem veszhetnek el. – Csodálatos dolog, hogy hatékonyan imádkozhatunk. A méltatlan, tévedő halandónak hatalma van, hogy kéréseit Isten elé tárja. Kívánhat-e ember nagyobb hatalmat, mint hogy összeköttetésben legyen a végtelen Istennel? Bár gyenge és bűnös, mégis előjoga, hogy Alkotójával beszélhet. Szavakat mondhatunk, amelyek a világegyetem Uralkodójának trónja elé jutnak. Beszélhetünk Jézussal, amint vándorutunkon haladunk, és Ő azt ígérte, hogy jobb kezünk felől lesz.

Szívünk ápolhatja az Istennel való közösséget, Jézus kíséretében járhatunk. Amikor mindennapi foglalkozásunkat végezzük, elsuttoghatjuk szívünk kívánságait úgy, hogy emberi fül ne hallja; azonban ezek közül egy sem hal el, egy sem veszhet el. Semmi sem fojthatja el a lélek kívánságait. Felülemelkedik az utca zaján, a gépek zakatolásán. Istenhez beszélünk, akinél imáink meghallgatásra találnak.

Kérjetek tehát, kérjetek és adatik. Kérjetek alázatosságot, bölcsességet, bátorságot és hitben való növekedést. Minden őszinte imára válasz jön. Lehet, hogy nem úgy jön, amint vágyakoztok rá, vagy nem akkor, amikor várnátok; de mindenkor olyan időben és módon, amikor a legnagyobb szükségetek lesz rá. Imáitokra, amelyeket a magányosságban, kimerültségben, megpróbáltatás közben mondotok, Isten válaszol – nem mindig várakozásotoknak megfelelően, de mindig a javatokra. – Az evangélium szolgái, 258. o.

A lesújtottak, akikhez az emberek igazságtalanok, kiáltsanak az Úrhoz! Forduljanak el azoktól, akiknek olyan a szívük, mint az acél, és tárják fel kéréseiket Alkotójuknak! Ő nem küld el senkit, aki töredelmes szívvel jön hozzá. Egyetlen őszinte ima sem vész el.

A mennyei kórus himnuszán át Isten meghallja a leggyengébbek jaját is. Ha csendes kamránkban kiöntjük szívünket, vagy az úton járva felfohászkodunk, szavunk eljut a világegyetem Urához. Lehet, hogy emberi fül nem hallja imánkat, de nem vész bele a némaságba, és az élet zaja sem nyomja el. Semmi sem fojthatja el a lélek sóvárgását. Az utca lármáján és a tömegek kavargásán át eljut a menny trónusához. Istenhez szólunk, és Ő hallja imánkat. – Krisztus példázatai, 174. o.


Mai Bibliai szakasz: János 19

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2019&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%2019&version=NT-HU

Nem azt a fiút feszítették keresztre, akit kellett volna! Hogyan tudott Izrael egész nemzete egy ilyen drasztikus hibát elkövetni? Minden zsidó férfi évente egyszer elzarándokolt Jeruzsálembe a Páska ünnepére. Izrael két lehetőség közül választhatott, két férfi közül, és mindkettő „az apa fia" volt. Hogyan lehetett ez? A Barabbás név a „bar” és az „abbas” szóból ered. A „bar” azt jelenti, hogy fia, az „abbas” pedig azt, hogy az apáé.

Azon a napon szabadon bocsátották azt az „apa fiát”, aki halált érdemelt volna a másik két rablóval együtt. Helyette az Atya Fiát, a Názáreti Jézust, akiben Pilátus nem talált halálra való okot, és aki tökéletes bűntelen életet élt, szegezték keresztre azon a pénteken. Megfordítva is igaz, mert biztosan tudjuk, hogy nem a megfelelő „apa fiát” engedték szabadon azon a napon. Az Atya igazi Fiát pedig keresztre feszítették.

Jézus három látszatpert szenvedett végig, mielőtt meghalt volna. De vajon ki volt a vádlottak padján Jézus keresztre feszítése idején? Jézus ezt mondja Jn 12:31-ben: „Most megy végbe az ítélet e világ felett” (új prot. ford.) A kereszt a legvilágosabb kinyilatkoztatás ISTEN szerető szívéről, de azt is egészen szemléletesen mutatja, mi a rossz a világunkban. A kereszten minden ember és minden birodalom bűnös természete felett született ítélet, Jézus pedig saját testében szenvedte el a kárhoztatást minden gonoszságért. A kereszt vádemelés minden erőszak, uzsora, lázadás, kényszerítő és erőszakos vallás ellen, minden bűnbakkeresés, és minden sátáni terület ellen, ahol a vádoló, elítélő lelkület uralkodik a maga szégyenteljes csalásaival.

A kereszten Jézus A MI bűneinkért halt meg. Konkrétan: HELYETTÜNK. Ennél azonban még sokkal többet tett! Jézus úgy halt meg, mint a bűneink hordozója. Ő bűnné lett értünk (2Kor 5:21). Gal 3:13 szerint pedig „átokká lett értünk” (új prot. ford). Sok keresztény úgy gondolja, Jézus azért jött a földre, hogy megtanítsa az embereknek, miként juthatnak a mennybe. Ez a félreértés csökkenti a kereszt értékét, hiszen azt csupán egy eszköznek tekinti, ami által a mennybe juthatunk. Pedig nem így van! Jézus kereszthalála ennél sokkal többet jelent!

Csak János evangéliuma jegyzi fel azt a jelenetet, hogy egy katona átlyukasztotta Jézus oldalát, „amelyből azonnal vér és víz jött ki” (34. vers). A kereszten Jézus vérét ontotta, ami annak jelképe, hogy Isten Fia életét adta azért, hogy nekünk életünk legyen. Vére átitatta a talajt ott a keresztfa körül. Hálás szívvel fogadjuk el ezt a vért, amely értünk ontatott! Szomjazod a szabadulást és az üdvösséget? Jézus hív, hogy jöjj Hozzá, igyál, és meríts vizet örömmel a szabadító kútfejéből!

  Christopher Bullock

311. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 16. fejezetéhez (július 18-24.).

Isten sosem túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy meghallgasson minket, amikor hozzá szólunk. Mi az Ő gyermekei vagyunk. Szeret velünk időzni. Nem számít, hogy hol vagyunk vagy mit csinálunk, beszélhetünk vele.

Nem szabad elhanyagolnunk, hogy időt szánjunk minden egyes nap, hogy kifejezetten vele legyünk, olyan időt, amikor olvashatjuk az Ő Igéjét, hallhatjuk az Ő hangját és beszélhetünk vele.

Emellett viszont gondolhatunk rá többször is a nap során, munka, tanulás vagy mosogatás közben.

Senkinek nem kell tudnia. Isten tudja, és én tudom.

Így olvassuk: „Mindenkor örüljetek. Szüntelen imádkozzatok. Mindenben hálákat adjatok; mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok.” 1Thessz. 5:16–18

Örvendjetek, amikor sepregettek, port töröltök, mostok, porszívóztok.

Imádkozzatok, amikor a barátaitokkal vagytok, könyvet olvastok, különleges vacsorát főztök.

Adjatok hálát, amikor az iskolában, a munkahelyen, a boltban vagy a kertben vagytok.

És tegyétek ezeket a dolgokat minden körülmények között: az orvosnál, az autókereskedőnél, nyaraláskor, hajnalban, délben, alkonyatkor, éjfélkor; ugye értitek, mire gondolok?

Tudjuk ezt, de mindig eszünkbe jut és meg is tesszük? Talán igen: dicsérjük Istent, amiért a kommunikációs csatornák nyitottak az Ő értelme és a mienk között. Talán nem: dicsérjük Őt, amiért segít eszünkbe juttatni.

Beszéljünk hozzá.

Ő meghallgat.

Alison Menzmer

Középiskolai magántanuló, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: