2021. július 6., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 6 - KEDD - János 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 14. fejezet 2179. nap

14. fejezet (3. rész) – A NAPONKÉNTI IMA

A naponkénti imádság eredménye. – Aki naponként komoly imában fordul Istenhez segítségért, támogatásért és erőért, az nemes sugallatokat követ, az igazságot és kötelességét világosan felismeri. Eljárásában magasabb szempontokat követ; az igazságot pedig állandóan éhezi és szomjazza. Istennel való folytonos összeköttetésünk által másokra is szerteáraszthatjuk – a mindennapi érintkezés közben – azt a világosságot, békét és nyugalmat, amely a szívünkben van. Imádság által nyert erőnket állandó törekvéssel kell egyesítenünk, hogy óvatosak és figyelmesek legyünk. Ez alkalmassá tesz bennünket mindennapi munkánk végzésére, és minden esetben békességünk megőrzője lesz.

Ha Istenhez közeledünk, Ő ajkunkra adja azokat a szavakat, amelyekkel nevét magasztalhatjuk. Megtanít az angyalok énekének dallamára, hogy köszönetet mondhassunk mennyei Atyánknak. Életünk minden mozzanata a bennünk lakozó Üdvözítő világosságát és szeretetét nyilatkoztatja ki. Ha az Isten Fiában való hit életét éljük, az élet külső fáradalmai nem háborítanak. – Gondolatok a Hegyibeszédről, 85. o.

Naponta szükség van az imára, hogy Sátánnak ellenállhassunk. – A megszentelődés nem egyetlen pillanat, óra vagy nap műve, hanem szüntelen növekedés a kegyességben. Nem tudjuk, hogy ma vagy holnap milyen nehéz küzdelem vár ránk. Sátán él és tevékeny. Naponta kiáltsunk Istenhez segítségért és erőért, hogy ellene állhassunk. Míg Sátán uralkodik, le kell győznünk magunkat, felülkerekednünk gyöngeségeinken. Nincs nyugvóhely, nincs olyan pont, ahova elérkezve azt mondhatjuk, hogy teljesen megvalósítottuk a célt. – Bizonyságtételek 1. kötet, 340. o.

A naponkénti ima a lelki és testi szükségleteket egyaránt magába foglalja. – Könyörgésünk a mindennapi kenyérért nemcsak a testünknek naponta szükséges táplálékot foglalja magába, hanem a lelki táplálékot is, az örök élet elnyerése céljából. Jézus megparancsolta: „Munkálkodjatok, ne az eledelért, mely elvész, hanem az eledelért, mely megmarad az örök életre.” „Én vagyok amaz élő kenyér, amely a mennyből szállott alá; ha valaki eszik e kenyérből, él örökké.” (Jn 6:27, 51) Üdvözítőnk az élet kenyere, ha szeretetét felismerjük, és felette gondolkodva magunkba fogadjuk, abból a kenyérből eszünk, amely a mennyből szállt alá.

Krisztust a szavai által fogadhatjuk magunkba. Isten azért adta nekünk Szentlelkét, hogy igéit értelmünk előtt világossá tegye, és igazságait a szívünkbe vésse. Imádkozzunk naponta, hogy Isten a Szentírás olvasása által nekünk adja Szentlelkét. Ő tárja fel azokat az igazságokat, melyek lelkünket annak a napnak a feladataira megedzik.

Isten a mi javunkra úgy rendelkezett, és arra is tanít, hogy naponként imádkozzunk mind a testi, mind a lelki hiányok kielégítéséért. Azt szeretné, ha belátnánk, hogy állandóan az Ő gondviselésétől függünk. Ezért kíván velünk mind szorosabb kapcsolatba lépni. Ha Krisztussal – az ima és a szent igazságok kutatása által – közösségbe jutunk, akkor mint éhezőket táplál, és mint szomjazókat üdít fel az élet vizéből. – Gondolatok a Hegyibeszédről, 112–113. o.

 

Mai Bibliai szakasz: János 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%A1nos%201&version=NT-HU

János evangéliuma a Biblia legkedvesebb könyve számomra. Nagyon tetszik, hogy a szeretett tanítvány mennyire hiteles és egyszerű személyként mutatja be Jézust, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Ő teljesen Isten volt földi életszakasza során is. Sok szempontból elmondható, hogy János evangéliuma a Mózes első könyvének nyitó szavaival párhuzamosan úgy mutatja be Istent, mint aki szavával teremt, ám ez alkalommal magát a megváltást hívja életre. Isten Igéje emberi testet ölt, és Jézus Krisztus személyében belép a történelembe.

„Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő kezdetben az Istennél volt” (Jn 1:1-2 – új prot. ford.). Milyen csodálatos refrén! János az első század vége felé, nagyjából 30 évvel a szinoptikus evangéliumok (Máté, Márk, Lukács) születése után írja a könyvét, és komoly veszélyekre mutat rá, amelyek az egyházat fenyegették abban az időben: például annak tagadására, hogy Jézus mint Isten, egy lett az emberek közül.

Jézus azért jön, hogy fényt, gyógyulást és megváltást hozzon mindenkinek, aki kész elfogadni bőkezű ajándékait. Úgy érkezik, mint aki a legjobbat akarja az emberiség számára. Ellen White így fogalmazza meg ezt a tényt: „Isten azt akarja, hogy emberi teremtményei mindent elérjenek, amit lehetővé tett számukra, és hogy hozzák ki a legtöbbet a tőle kapott képességekből” (A nagy Orvos lábnyomán. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 276. oldal).

Ennek a fejezetnek a történetei Jézus valóságára utalnak, éspedig arra, hogy amíg Isten formájában volt, úgy döntött, hogy megváltásunk érdekében az emberi család tagjává válik. Követhetjük keresztelő János példáját, és beszélhetünk a Megváltóról mindenkinek, aki csak meghallgat. Kereshetjük Őt, akár az első tanítványuk, és hirdethetjük Őt, mint Messiást.

Fogadjuk ma Jézust újra a szívünkbe, és érezzük az erőt, ami abból adódik, hogy az Ő fiai és leányai vagyunk immár az örökkévalóságon át!

Willie Oliver

309. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 14. fejezetéhez (július 4-10.).

Néhány évvel ezelőtt a fiam egy közeli főiskolán tanult. Még nem volt saját autója, így épp arra készültem, hogy elmenjek érte autóval a főiskola területére és hazahozzam ebédre. Hirtelen egy értesítést kaptam, hogy a főiskola területét lezárták, mivel fennállt annak a veszélyre, hogy valaki lövöldözni kezd ott. Ez NEM az a helyzet volt, amire számítottam aznap! Pedig a reggeli csendes perceim alatt Ézsaiás 26:3-at memorizáltam, amely szerint „Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik”.

Gyorsan magamhoz hívtam a kislányomat, térdre borultunk és védelemért imádkoztunk a fiam és a férjem számára, hiszen mindketten a helyszínen voltak. Visszaidéztem Ézsaiás 26:3-at, és kértem Isten tökéletes békéjét. Néhány percen belül kaptam egy telefonhívást egy messze lévő barátomtól, akinek két lányát is érintette a főiskola területén lévő lezárás. Együtt imádkoztunk a telefonon keresztül, és meg tudtam osztani vele Isten ígéretét.

Szerencsére a helyzet csak fenyegetés maradt, nem vált valósággá. Miután megállapították, hogy nem volt valódi fegyveres a főiskola területén, a dolgok gyorsan visszatértek a szokásos kerékvágásba. Mégis a szívemben őrzöm annak az emlékét, hogy mennyire Istentől függünk. Minden egyes nap az a legfontosabb, hogy kapcsolatban legyünk a Megváltónkkal. Nem tudjuk, mit fog hozni az a nap. Azonban ígéretünk van arra, hogy Ő gondoskodik mindenről, amire szükségünk van.

Susan Menzmer

Háztartásbeli, Collegedale, Tennessee, USA

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: