2022. március 10., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 10 - CSÜTÖRTÖK - 2 Mózes 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A cselekvő Isten. Isten nemcsak látja népe baját, hanem cselekszik is. Bátorítja a félénk Mózest és ígéretet tesz, hogy erős karja megszabadítja, megmenti Izrael népét.                  

2.    Isten, aki bemutatkozik Mózesnek. Nem új ez a név, hiszen Mózes első könyve második fejezetétől kezdve többször is találkozunk a Jahve névvel. Talán azért nevezi Isten újnak, mert elfeledkeztek erről a névről. Az Elohim név a hatalmas (mindenható) és erős Istenre utal. Izrael népe ezt a nevet helyezte előtérbe és megfeledkezett a Jahve névről, amely Istenre úgy utal, mint a szövetség Istenére, mint a közösség, a szeretet, a gyöngédség Istenére. Viszont Mózesnek és a népnek most erre volt igazán szüksége. Kétségkívül, szükségünk van egy hatalmas Istenre, de még nagyobb szükségünk van a közösség, a szeretet és a gyöngédség Istenére.           

3.    A szabadító Isten. Isten szabadító Istenként mutatkozik be Mózesnek. A Bibliában ez a legkiemelkedőbb tulajdonsága Istennek. Ő a Szabadító, a Megváltó. Isten szabadító tette a legnagyobb ajándék az ember számára, amely a Golgota keresztjén jut el csúcspontjára és Jézus második eljövetelével teljesedig be egészen.     

4.    Isten választottjait az elhívás jelentőségét a nemzetségtáblában elfoglalt helyük alapján is megerősíti. Három törzs ősatyjának és leszármazottainak leírása történik meg.  Rúben, Simeon és Lévi családfája kerül részletezésre, így történik meg Mózes és Áron alakjának kiemelése, akiket az emberek számára oly félelmetes fáraóhoz küld ismét az Úr. Isten előtt a fáraó jelentéktelen porszem, Istennek való engedelmessége által Mózes és Áron messze a fáraó fölébe nő.    

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek akarata megvalósul a földi hatalmasságok akarata ellenére is; aki mindig erősíti és bátorítja gyermekeit; aki szövetséget ajánl az embernek és tartja is magát szövetségéhez; aki meghallgatja a hozzá küldött imákat; aki kipótolja az emberi gyengeséget, Mózes és Áron végrehajtja akaratát, de tudják jól, hogy nem rájuk hallgat a fáraó, hanem Arra, akinek ők a küldöttei.     

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (5. rész)

Mindenki a helyére

Mindenkinek, aki a megtérés révén csatlakozik a csatasorban levőkhöz, kijelölt helye van, ahol feladat vár rá. Ebben a hadviselésben mindenkinek örömest mindenné kell lennie és mindent el kell végeznie. (Testimonies, VII, 30.)

Isten nem intézmények sokaságát, hatalmas épületeket vagy nagy látványosságot kíván, hanem egy kiváltképpen való népnek, általa választott drága népnek az összehangolt cselekvését. Mindenkinek a saját osztályos részére és helyére kell állnia, a Szentlélekkel összhangban gondolkodva, szólva és cselekedve – ekkor és csakis ekkor lesz a munka tökéletes és arányos egész. (Testimonies, VI, 293.)

Egy hadsereg ereje nagyrészt a soraiban helyet foglaló férfiak hatékonyságán mérhető le. A bölcs tábornok utasítja tisztjeit, hogy tevékeny szolgálatra képezzenek ki minden katonát. Arra törekszik, hogy a legnagyobb hatékonyságot fejlessze ki mindenkiben. Ha egyedül a tisztjeitől függne, soha nem remélhetné, hogy sikerre vezeti hadait. Hűséges és fáradhatatlan szolgálatra számít a seregében minden egyes embertől. A felelősség nagy mértékben nyugszik a csatasorban álló férfiaktól. (Testimonies, IX, 116.)

A Mester evangéliumi munkásokat keres. Ki jelentkezik majd? Nem mindenki lesz tábornok, százados, őrmester, de még csak tizedes sem azok közül, akik belépnek a seregbe. Nem mindenki vállán nyugszik majd vezetők gondja és felelőssége. Akadnak más természetű nehéz munkák is, amelyek elvégzésre várnak. Némelyeknek lövészárkokat kell ásniuk, másoknak sáncokat kell építeniük; az egyik őrt áll, a másik hírt visz. Tiszt nem sok van, ám a sereg legénységi sorainak feltöltése sok katonát kíván; sikerük mindazonáltal minden egyes katona hűségétől függ. Egyetlen ember gyávasága vagy árulása az egész seregre romlást hozhat. (Gospel Workers, 84–85.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: