2022. március 12., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 12 - SZOMBAT - 2 Mózes 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, akihez hasonló nincsen. Fáraó saját magát istennek tartotta, de még Egyiptom 200 istenét is, de Izrael Istenét nem ismerte el. Úgy gondolta, hogy nála és isteneinél nincs hatalmasabb Isten. Azzal viszont, hogy kértem imádkozzanak érte a békáktól való szabadulásért, mégis elismerte Isten felsőbbségét. Mózes azzal tetézte, hogy pontosan megmondta, hogy mikor fognak eltűnni a békák. És ezt azzal magyarázta, hogy ez által megtudhatja a fáraó, hogy nincsen hozzá hasonló isten.                  

2.    Isten, aki a csapások által szemléltet. Isten nem büntetni akart a csapások által, hanem szemléltetni, figyelmeztetni, önmagához hívni. Ezek a csapások eleinte csak kellemetlenséget jelentettek, később szenvedést és óriási veszteségeket is. Isten rá akart mutatni arra, hogy milyen hiábavaló isteneik és bálványaik tisztelete és Ő mennyivel többet és jobbat tud adni ezeknél. Rá akart mutatni, hogy a bűn milyen önpusztító dolog tud lenni.           

3.    Isten oltalom azoknak, akik a védelmet nála keresik. A negyedik csapástól kezdve Isten különbséget tesz az Ő népe és Egyiptom népe között. Ez is egy óriási jel volt, amire odafigyelhettek volna, de ez sem volt elég nekik. Láthatták volna, hogy mennyi áldás és jó van Istennél és Isten nekik is adni szerette volna.     

4.    Isten a csapások által nyilvánosságra hozza a rejtett dolgokat. A fáraó konokságát nem Isten okozta, hanem a csapások megmutatták és kihozták azt, ami amúgy is az emberi szívben volt. A csapások megmutatták, hogy milyen a fáraó tulajdonképpen.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki előre figyelmeztet; aki megmutatja, hogy egyedül Ő az, aki segíteni tud; aki tudatában van annak, hogy az emberek milyen hamar megfeledkeznek végtelen kegyelméről; aki látja, hogy a hatalom mennyire meg tudja rontani az embert; aki mindent megtesz minden gyermekéért.     

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (7. rész)

Időszerű figyelmeztetés

A munkában szükség van a módszerességre: de míg közületek egyesek oly hosszasan tanakodtak, terveztek és készülődtek a munkára, Sátán birtokba veszi a területet megigéző mesékkel, és az emberek figyelmét lekötik a fő hitető megtévesztései. (Review and Herald, 1888. március 13.)

Ó, hogy örvendezne Sátán, ha erőfeszítéseit siker koronázná, és e nép soraiba férkőzhetne, és bomlaszthatná a művet egy olyan korban, amikor a tökéletes szervezettség alapvető fontosságú, és a legnagyobb hatalommal bír a helytelen lázadások kívül tartására, valamint az Isten Igéje által jóvá nem hagyott állítások cáfolatára! Folyamatosan tartani akarjuk az irányt, hogy a szervezeti felépítés és a bölcs, alapos munka által felépített rend ne bomoljon fel. Nem engedhetjük szabadjára a rendetlen elemeket, amelyek irányításuk alá akarják vonni a művet ebben az időben. (Gospel Workers, 487.).

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: