2022. március 6., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 6 - VASÁRNAP - 2 Mózes 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A gondviselő Isten. Amikor még a Fáraó kegyetlen rendelete érvényben volt, Amrámnak és Jokébednek Áron és Miriam után újabb gyermeke, fia született. S nemcsak a héber bábáknak, de Jokébednek és férjének is volt bátorsága, hite harcolni a   fiuk életéért. Az Úr Lelke megoldást sugallt: Jokébed újszülött gyermekét egy kosárban vízre eresztette. Micsoda kockázat volt ez egy kis csecsemő számára! Mózes születésének körülményei előreutaltak Jézus születésének zaklatott körülményeire Betlehemben                  

2.    Isten a nagy küzdelem során is igazgatja választottja útját. Mózes a majdani szabadító kiáll az igazság mellett. Megvédelmezi egyik atyjafiát egy egyiptomival szemben, majd saját atyjafiait érve civakodáson, számon kéri őket. Azok vádolni kezdik, s méltánytalanul szemébe vágják, hogy korábbi tette, az egyiptomi megölése ismert a többiek előtt, így kénytelen menekülni, ahogy hajdan Jákob is tette.         

3.    Isten fokozatosan készíti fel Mózest a nagy elhívásra. A menekülő Mózes egy kútnál (az élet szimbóluma), feleségre talál. E motívum emlékeztet Eliézer/Izsák és Rebeka, valamint Jákob és Rákhel találkozására. Az Úr gondoskodik segítőtársakról. Reuél (Jetró) Mózes apósa a későbbiekben hatalmas segítségére lesz vejének.   

4.    Isten beavatkozásra készül népe érdekében. Isten arra vár, hogy Mózes ráébredjen, ő és népe is Istentő függ, Isten segítségére van szüksége, egyedül Isten tud segíteni a nehézségekben.  

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek tervei kifürkészhetetlenek, hiszen Mózes életének már a kezdete is csoda; aki az idegeneket is könyörületre indítja népe érdekében; aki a véletlennek tűnő csodák mögött áll (Míriám pont ott volt); akinek a terveit valósítják meg még az ellenségei is; aki nem az emberi elképzelések szerint rendeli ki a segítséget; aki nem feledkezik meg az övéiről még akkor sem, ha emberek elfelejtik jótetteiket.    

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (1. rész)

A szervezés alapvető fontossága

Az idő rövid, és erőinket egy szélesebb hatókörű munkára kell megszervezni. (Testimonies, IX, 27.)

A keresztény munka alapjául szolgáló kis csoportok megalakítását tárta elém az, aki soha nem tévedhet. (Testimonies, VII, 21–22.)

Legyenek minden gyülekezetben a munkásoknak olyan jól szervezett csoportjai, amelyek azon a környéken munkálkodhatnak. (Review and Herald, 1891. szeptember 29.)

Minden városban kell lennie a munkásoknak egy szervezett és alaposan kiképzett testülete; nem egyesével vagy kettesével, hanem tucatszámra kell munkába állítani őket. (General Conference Bulletin, 1893, 37.)

Gyülekezeteinkben alakuljanak csoportok a szolgálatra. A különböző egyének egyesítsék erejüket emberhalászokként a munkában. Igyekezzenek begyűjteni a lelkeket a világ romlottsága elől Krisztus szeretetének megmentő tisztaságába. (Testimonies, VII, 21.)

Jézus földi gyülekezete missziós célból szerveződött, és az Úr arra vágyik, hogy az egész közösség abban foglalatoskodjon, amint utat és módot talál nagyokhoz és kicsikhez, gazdagokhoz és szegényekhez eljuttatni az igazság üzenetét. (Testimonies, VI, 29.)

Ha a gyülekezet létszáma nagy, a tagok szerveződjenek kis csoportokba, hogy ne csak a testvérekért, hanem a hitetlenekért is munkálkodjanak. Ha egy helységben csak ketten vagy hárman élnek, akik ismerik az igazságot, alakítsák meg a munkások egy kis csoportját. (Testimonies, VII, 22.)

Ha a csatamezőn a sikeres hadművelet érdekében szükséges a fegyelem és a rend, annyival inkább szükséges ugyanez abban a hadviselésben, amelyet mi folytatunk, amennyivel nagyobb értéket képvisel és emelkedettebb az elnyerendő cél, mint azoknál a szembenálló erőknél, amelyek a csatában viaskodnak egymással. Abban a küzdelemben, amelynek mi is részvevői vagyunk, örökkévaló érdekek forognak kockán. (Testimonies, I, 649.)

Isten a rend Ura. Minden mennyel kapcsolatos dolog tökéletes rendben van: az angyali seregek hadmozdulatait az engedelmesség és a teljes fegyelem jellemzi. Siker csak a rendet és az összehangolt cselekvést koronázza. Isten nem kevésbé kívánja meg a rendet és a rendszerűséget ma, mint Izrael napjaiban. Mindenkinek, aki neki dolgozik, értelemmel kell munkálkodnia, nem hanyagul és ötletszerűen. Azt kívánja, hogy munkáját hűen és pontosan végezzük el, hogy reá helyezhesse jóváhagyó pecsétjét. (Patriarchs and Prophets, 376.)

A gyülekezetben jól szervezett munkát kell végeznünk, hogy a tagok megértsék, hogyan kell megosztani a világosságot másokkal, ily módon erősítve saját hitüket és gyarapítva ismereteiket. Amikor megosztják másokkal mindazt, amit Istentől kaptak, megerősítést nyernek a hitben. A munkálkodó gyülekezet élő gyülekezet. Élő kövek gyanánt épül fel, és minden kőnek fényt kell kibocsátania. Minden keresztényt egy drágakőhöz lehet hasonlítani, amely felfogja Isten dicsőségét és visszaveri azt. (Testimonies, VI, 435.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: