2022. március 2., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 2 - SZERDA - 1 Mózes 48

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 48 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+48&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+48&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, az áldások Istene. Mózes első könyvében gyakran találkozunk az áldás motívumával. Ha Isten megáld valakit, az áldott is lesz. A Biblia emberei semmire sem vágytak jobban, mint Isten áldására. És Isten sem vágyott jobban semmire sem, mint áldani. Az áldás magába foglalt minden jót, minden szépet, mindent, ami pozitív. Isten ebben a fejezetben is áld, szolgáján Jákobon keresztül.                 

2.    Isten, akinek áldásai valóra válnak. Lúzban, azaz Béthelben Isten megáldotta Jákobot, ő ennek tulajdonítja József életben maradását, előmenetelét és gyermekeit, ezért örökbe fogadja őket a kor szokása szerint azzal, hogy térdére ülteti őket. Isten áldásai nem csupán szép szövegek, jól hangzó jókívánságok, hanem olyan ígéretek, amelyek beteljesednek az ember életében, meghatározzák az ember sorsát és előmenetelét. Ezért kedves olvasó, azt kívánom neked, hogy az Úr áldjon és őrizzen meg téged!       

3.    Isten, az elsőszülöttek Istene. Mózes első könyvében sok olyan személlyel találkozunk, akik elsőszülöttségi jogokkal rendelkeznek, holott fizikálisan nem elsőszülöttek (Jákob, Júda, Lévi, József, Efraim). Az elsőszülöttség, közösséget, kapcsolatot, kötődést, viszonyulást jelet. A zsidókhoz írt levél azt mondja, hogy minden üdvözült elsőszülött lesz (Zsid 12:22), azért, mert olyan közösségben és viszonyban vagyunk Istennel, hogy be tud vinni bennünket az Ő országába. Tudtad, hogy te is elsőszülött vagy Isten szemében?   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki mindenható Isten; az ősök Istene (van múltja, tapasztalata, már a múltban is bizonyított); a Pásztor; az Angyal – Megváltó; aki velük lesz (jelenléte biztonságot és áldást garantál); akinek minden ígérete biztos (visszavisz arra a földre).

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 6. fejezet

7. fejezet – A lelkészek és a laikusok együttműködése (1. rész)

Egységbe tömörülve induljunk a szolgálat mezejére

A lelkészek és a laikus gyülekezeti tagok menjenek ki az aratásra váró mezőkre. Mindenütt, ahol hirdetik a Biblia elfeledett igazságait, megtalálja majd ki-ki a saját aratnivalóját. Rá fognak találni azokra, akik elfogadják az igazságot, azokra, akik életüket annak szentelik majd, hogy lelkeket nyerjenek meg Krisztusnak. (Australian Signs of the Times, 1903. augusztus 3.)

Nem az Úr szándéka szerint való, hogy a lelkészeket magukra hagyják, hogy ők végezzék az igazság magvetése munkájának túlnyomó részét. Azok az emberek is, akik nem nyertek elhívást a prédikátori szolgálatra, érezzenek késztetést arra, hogy különböző készségeiknek megfelelően fáradozzanak a Mesterért. A most tétlenkedő férfiak és nők százai vihetnék végbe Isten előtt ezt a kedves szolgálatot. Azzal, hogy eljuttatják az igazságot barátaik és szomszédaik otthonába, nagyszerű munkát végeznének a Mester számára. (Testimonies, VII, 21.)

Isten a lelkészeknek adta az igazság üzenetét, hogy hirdessék azt. A gyülekezeteknek be kell fogadni, majd minden lehetséges módon közvetíteni azt, felfogva és továbbadva a világosság legelső sugarait. (Testimonies, VI, 425.)

A népnek fel kell emelkedni arra a szintre, ahová a lelkész is eljut, így kettőzve meg erőfeszítéseit és segítve őt terhei hordozásában, aki ily módon nem lesz agyonhajszolt és nem csügged el. Semmilyen befolyás nem lesz tartós a gyülekezetben, kivéve, ha a nép értelmesen és elvszerűen halad előre, elvégezve mindent, amire képes, a mű előbbre vitele érdekében. (Review and Herald, 1881. augusztus 23.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.445/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 6-7. fejezetéhez (február 27 – március 5.).

A növekvő egyház megerősödéséhez szakosodott lelkészségre van szükség. Az egyházi szolgálat számára áldás a szakosított szolgálatok léte, amelyek segítségével a gyülekezetet képzésekben részesülnek feladataik elvégzéséhez, céljaik megtervezéséhez és megbízható munkatervek kidolgozásához, valamint a hibákra is felhívják a figyelmet. Ugyanakkor ezen szakosodás miatt tévesen néhány szolgálattevő és laikus azt hiszi, hogy csak a „hivatásosak” töltik be a missziós küldetést, míg az egyház többi része csupán nézője az evangelizációs küldetésnek, amit azok visznek előre, akik az evangélium hirdetésében képzettek.

A lelki megújulás cselekvést, mozgást… életet feltételez! – de nem csak néhány ember részéről. Sok mai gyülekezetet azért tartanak élőnek, mert van egy nagyszerű prédikátoruk, vagy működésileg vagy szerkezetileg hatékony osztályokkal rendelkeznek. Ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti a teljes gyülekezet bevonását.

Az egyház akkor lesz igazi egyház, amikor az identitását élő szervezetként éli meg, amely minden tevékenyen részt vevő tagját magában foglalja, akik mindannyian arra lettek elhivatva és kiképezve, hogy egy különleges missziót töltsenek be: az evangélium hirdetését. Tagként lehetsz misszionárius, lelkész vagy laikus. „A világot nem az fogja meggyőzni, ami a szószékről tanítás gyanánt elhangzik, hanem ahogy a gyülekezet él.” (Keresztény szolgálat, 67. o.)

Nestor Narez

Ifjúsági szolgálatok tanító, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: