2022. március 8., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 8 - KEDD - 2 Mózes 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 4 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%204&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, azt teszi hasznossá, ami épp kezünkben van. Isten megkérdezte Mózest, hogy mi van a kezedben. Mózes azt válaszolta, hogy egy bot. Ez a bot lett sok csoda eszköze Egyiptomban, a kivonulás idején és a pusztai vándorlás idején is. Istennek a csodához és győzelemhez nem sok mindenre van szüksége. Elég neki az, ami éppen kezünk ügyében van. Isten segítségével és áldásával egy értéktelen pálca is hasznos eszközzé válhat. Isten nélkül a gazdagság és a fegyverek sem érnek semmit.                  

2.    Isten, akinek botja van. Ez a fejezet Mózes botjáról később úgy beszél, mint Isten botjáról. Ha azt, amink van az Isten rendelkezésére bocsátjuk, neki adjuk, sokkal hasznosabb lesz, mintha megtartanánk magunknak. A kisfiú öt kenyere és két hala Jézus kezében ötezer ember megvendégelésére volt elég. Ha megtartotta volna magának, nem lett volna több értéke, mint egy szerény uzsonnának önmaga számára egyedül. Bocsássuk mi is Isten rendelkezésére azt a keveset, amink van és megtapasztaljuk a csodát.         

3.    Az emberrel alkuba bocsátkozó Isten. Feltűnő, hogy milyen türelemmel magyaráz el mindent Mózesnek. ahogy Mózes ellenvetéseit fogadja és válaszol azokra, ahogy megtalálja a megoldást Áron személyében. Még akkor is a türelme és segítsége sugárzik, amikor az Írás azt mondja, hogy haragra gerjedt. A következő mondat nem a haragról szól, hanem a megoldásról arra az ellenvetésre, amit Mózes felhozott.     

4.    Isten, akinek több elsőszülött fia is van. Isten elsőszülöttjének nevezi Izraelt, amely abban az időben egy kétmilliót számláló nép volt. De Isten Jézust is elsőszülöttjének nevezi, mert Jézus egy második Izrael volt. Ugyanaz volt a szerepe, mint Izraelnek, hogy egy olyan népet hozzon létre, amely Isten dicsőségét hirdeti azok számára, akik még nem ismerik Őt.  

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek a csodáinak mindig célja van; aki nehéz helyzetekbe is beenged, de az erőt és a megoldást mindig megadja hozzá; akinél mindennek rendelt ideje van nála, Mózesnek is elmondta, hogy mikor mehet vissza Egyiptomba; aki jeleket használ arra, hogy megkülönböztesse az övéit (lásd: körülmetélés jele, a szombat, Isten pecsétje).    

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (2. rész)

A gyülekezetszervezés első lépése

A tizenkettő felszentelése volt az első lépés annak a gyülekezetnek a megszervezése felé, amelynek Krisztus mennybemenetele után folytatnia kell a munkát a Földön. (The Acts of the Apostles, 18.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: