2022. március 7., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 7 - HÉTFŐ - 2 Mózes 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten megjelenik választottjának és elhívja őt. Mózes a 40 év pásztorkodás alatt türelmet tanult és készült egy jóval nagyobb szabású pásztorolásra, az Úr népének pásztorolására. Az égő csipkebokorban megjelent számára Isten az Úr Angyala képében és megszólította őt. Isten, mint egy jóságas Apa szólt Mózeshez miközben elmagyarázta számára, hogy szent helyen áll.  Isten úgy nevezte meg Magát, ahogy pátriárkáknak is szólt Önmagáról, és a megszelídült Mózes hatalmas tiszteletet érzett Istene iránt.                  

2.    Az együttérző, bátorító Isten. Az Isten jóságos apaként közeledik Mózeshez, mert tudja, milyen nehéz Mózesnek elhordozni a nagyszabású elhívás felelősségét. Mózes ahogy egy jóságos apával szemben, Istennel szemben is ellenvetést tesz. Vonakodik az elhívás elfogadását illetően. Isten megérti Mózes vonakodását és az egyik legszebb mondattal válaszol, amit ember valaha hallhat Istentől: „Én veled leszek.” Isten hatalmas szeretettel fordul Mózes felé.  a Jahve mondatnév jelentése: ’Ő van’, ’Ő lesz’, ’állandóan jelen lesz’. És Isten ezt az elnevezést Mózes kedvéért személyesebbé teszi, egyes szám első személyre vált: „Én veled leszek.”        

3.    Isten, aki megígéri, hogy megszabadítja népét az egyiptomi rabszolgaságból. Isten megígéri, hogy kinyújtja karját és megszabadítja Izraelt. Isten karja ma sem rövidebb és nem gyengébb. Kész megszabadítani a bajból, az ellenségtől és a bűnből is.    

4.    Isten, aki látja népe nyomorúságát és leszáll. Isten nem közömbös népe nyomorúságával szemben, látja, észreveszi és cselekszik. Leszáll, hogy közel legyen népéhez és közvetlen segítséget adjon.  

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki természeti és természetfeletti csodában jelenik meg Mózesnek; aki megszólítja Mózest, szól az emberhez; aki előre megjelenti népével kapcsolatos terveit; aki időnként emberfeletti feladatot bíz emberekre, de megsegíti őket a kivitelezésben; aki bemutatkozik az embernek, elmondja a nevét (ez azt jelenti, hogy az embernek betekintést enged az ő tulajdonságaiba és közel engedi magához); aki apró részletekre bontva ismerteti meg szabadító tervét.    

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (2. rész)

A tökéletes szervezettség leckéi

[Isten] elgondolása, hogy elsajátítsuk a rend és a szervezettség leckéit, éspedig a Mózes napjaiban lefektetett tökéletes rend szerint, Izrael gyermekeinek hasznára. (Testimonies, I, 653.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: