2022. március 24., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 24 - CSÜTÖRTÖK - 2 Mózes 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2020&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten fenséges üzenete a megtartatás üzenete nemcsak Izrael népe, de az egész emberiség számára. Isten Törvényadása esküvői szertartásként is értelmezhető: Isten a férj és Izrael a feleség. Isten óvó szeretettel fogalmazza meg a Törvényt, melynek célja népe jóléte, mind, fizikai mind lelki értelemben, és ez segíti az üdvözüléshez vezető útján is.   E Törvény kijelentésekor Izrael népének szól, de Izrael azt a kiváltságot is kapja, hogy neki kell bemutatnia e Törvényt az egész emberiség számára. A Tízparancsolat a Világ Fejedelme alá rekesztett bolygón élő emberek hatalmas kincse. Elénk tárja Isten szentségét és az az embert ráébreszti bűnös voltára s megszüli benne a vágyat a bűntől való megszabadulásra.                

2.    Isten fenséges üzenete, Isten szeretetének az üzenete. Összefoglalóan a TÍZPARANCSOLAT Isten Szeretetének a megnyilvánulása. Isten szeretetből adta, hogy védelmezzen bennünket, mi Isten iránti szeretetből engedelmeskedünk törvényének, és szeretet ébreszt bennünk mások iránt.

3.    Tíz kijelentés Istenről. A Tízparancsolat tíz különböző módon mutatja be Istent, ami tíz választ eredményez bennünk az Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunk területén.

1.    Isten a Mindenható, Teremtő és Megváltó Isten.

2.    Imádatra egyedül Isten a méltó. Az Úr tiltja a bálványimádást, ami a hűtlenség legnagyobb foka.

3.    Istennek a Neve is szent, Isten Neve az Ő jelleme. Tehát neve nem ejthető ki könnyelműen, felelőtlenül.

4.    Isten a szombat Ura, a Teremtő Isten, az igazságosság és emberségesség Istene, az igazi nyugalmat biztosító Isten.

5.    A 4-ik és 5-dik parancsolat az Tízparancsolat közepe. A 4-ik parancsolat arra utal, hogy tiszteljük Istent, mert Tőle származunk, az 5-ik pedig arra, hogy tiszteljük a földi szüleinket, mert tőlük származunk.

6.    Isten az életadó, ezért tisztelnünk kell az életet.

7.    Az Úr az erkölcsi tisztaság Istene, ezért tisztán kell tartanunk házasságunkat.

8.    Minden Istené, ezért tisztelnünk kell azt, ami nem a mienk.

9.    Isten az egyenesség és becsületesség Istene, ezért nekünk is az igazságot kell képviselnünk mindenben.

10.                   Isten a megelégedettség Istene. Ezért elégedjünk meg azzal, amink van és ne kívánjuk el azt, ami a másé.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki Úr (Jahve – a szövetség Istene, a személyes kapcsolat Istene), Isten (Elohim – a hatalom Istene); a féltőn szerető Isten (féltékeny Isten), aki fél attól, hogy elveszít bennünket); az imádatra méltó Isten; az ezer ízig irgalmas Isten; a nyugalom Istene; a becsületesség Istene; a mások érdekeit figyelembe vevő Isten; aki az ember érdekeit és javát szolgáló parancsolatokat ad; az egymásközötti békét és tiszteletet akaró Isten; aki pontos leírást ad az oltárról, amelyen a bűnért való áldozatokat bemutatják be majd.             

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 9. fejezet

9. fejezet – Felrázás (12. rész)

Hitvallás és megvallás

Minden fontos igazságnak, amit befogadunk a szívünkbe, kifejezésre kell jutnia az életben. Az emberek Krisztus szeretete befogadásának mértékében vágynak hirdetni annak erejét; maga a hirdetés pedig elmélyíti és növeli annak értékét saját lelkük számára. (Review and Herald, 1889. február 19.)

Hitünknek bővölködnie kell a jó cselekedetekben, mert a hit cselekedetek nélkül megholt. (Testimonies, IV, 145.) {ChS 95.1}  

Mindenki, aki befogadja a szívébe az evangéliumi üzenetet, arra vágyik majd, hogy hirdethesse azt. A mennyei eredetű Krisztus-szeretetnek kifejezésre kell jutnia. (Christ’s Object Lessons, 125.)

Istent kézzelfogható szolgálattal kell dicsőítenünk, megtéve mindent erőnk szerint neve dicsőségének előbbre vitelére. (Christ’s Object Lessons, 300.)  

Hitünk e mostani időben nem állhat meg azon a ponton, hogy helyeseljük, illetve hisszük a három angyal üzenetének elméletét. Rendelkeznünk kell Krisztus kegyelmének olajával, amely táplálja a lámpást és felragyogtatja az élet világosságát, utat mutatva a sötétségben levőknek. (Testimonies, IX, 155.)

A lelki erőtök és az áldásotok a szeretetteljes munkálkodással és az elvégzett jó cselekedetekkel lesz arányban. (Testimonies, III, 526.) {ChS 95.5}  

Sokkal többet tehetnénk Krisztusért, ha mindenki, aki rendelkezik az igazság világosságával, gyakorolná az igazságot. (Testimonies, IX, 40.) {ChS 95.6}  

A menny megmutatta nekem, hogy mint nép fogyatkozásokkal terheltek vagyunk. Tetteink nincsenek összhangban hitünkkel. Hitünk arról tesz bizonyságot, hogy a halandóknak valaha adott legünnepélyesebb és legfontosabb üzenet hirdetése idején élünk. Mégis hiába vagyunk teljesen tisztában ezzel a ténnyel, erőfeszítéseink, buzgóságunk, az önfeláldozásban mutatott lelkületünk nem állja ki az összehasonlítást a munka jellegével. Fel kell ébrednünk halottainkból, és Jézus életet ad nekünk. (Testimonies, II, 114.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.515/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 9. fejezetének 2-ik részéhez (március 20-27.).

Olyan korban élünk, amelyben a házimunkát és a feladatokat háztartási gépek könnyítik meg. Akiknek modern készülékeik vannak, nem kell többé a szennyest kézzel mosniuk vagy kézzel mosogatniuk. A sütés-főzés sokkal könnyebb manapság, mint elődeinknek volt. A bevásárlásunk nagy részét online elvégezhetjük, sőt, az étel házhozszállítását is kérhetjük!

Sajnos azonban ez a munkatakarékos szellemiség nem mindig vált előnyünkre az evangélium hirdetésében. Ahelyett, hogy kihasználnánk a technológia nyújtotta valamennyi előnyt, hogy több időnk maradjon bizonyságot tenni, hagytuk, hogy ellustuljunk és elkényelmesedjünk. Már-már olyan, mintha azt hinnénk, hogy bedugjuk a konnektorba a bizonyságot tevő háztartási gépet, és ettől reméljük, hogy megnyerjük a szomszédot, anélkül, hogy igazán beszélgetnünk kellene vele. Isten ezt másképp látja. Előjogokat adott nekünk és számonkérhetőek leszünk azért, hogy hogyan használjuk fel az időnket és a lehetőségeinket.

„Nagyobb világosság ragyog ránk, mint egykor atyáinkra. Nem nyerhetünk elfogadást és tisztességet Istentől, ha ugyanazt a szolgálatot teljesítjük és ugyanazt a munkát végezzük el, amit atyáink teljesítettek és végeztek el. Hogy pedig ugyanabban az elfogadásban és áldásban részesüljünk az Úrtól, mint ők, követnünk kell őket hűségükben és buzgóságukban – úgy használva a mi világosságunkat, ahogy ők használták fel az övéket, és úgy munkálkodva, ahogy ők is munkálkodnának, ha a mi időnkben élnének. Járnunk kell a ránk áradó világosságban, különben ez a fény sötétséggé válik.” (88. o.).

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: