2022. március 9., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 9 - SZERDA - 2 Mózes 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A leghatalmasabb Úr. A fáraó úgy gondolta, hogy ő a legnagyobb úr a világon, viszont Mózes és Áron tudták, hogy ténylegesen ki az. Ezért volt bátorságuk bemenni a fáraóhoz és megparancsolni neki, hogy engedje el a népet. Mózes és Áron magatartása nem győzte meg őt, fennhéjázva kérdezte meg, hogy kicsoda ez az Úr? Ezzel a fáraó az ateizmus atyjává vált, mert azok, akik tagadják Isten létezését, ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, mint a fáraó.                  

2.    Isten, akivel találkozni lehet. Mózes és Áron azt mondták a fáraónak, hogy találkoztak az Istennel. A fáraó nem tudott ilyenről beszámolni isteneivel kapcsolatosan, mert ők nem léteznek. A mi Istenünk létezik, mert találkozunk vele, beszélünk vele és közösségre lépünk vele.          

3.    Isten, aki szombatot ad a népének, az ellenség pedig el akarja venni azt. A fáraó azt kérdezi, hogy miért akarjátok abbahagyatni a munkát a néppel? Az eredeti szövegben úgy hangzik, hogy „miért akartok szombatot adni a népnek?” A fáraó azért nem akar szabadnapot adni a népnek, mert akkor elkezdenek gondolkodni a szabadulásukról és egy szebb életről. Isten népének ellensége azért akarja folyamatosan lekötni az embereket, hogy ne gondolkodjanak a bűntől való szabadulásokról, ne gondolkodjanak egy szebb életről.     

4.    Isten, akit kérdőre lehet vonni. Mózes ismerte Istent és tudja hogyan lehet beszélni vele. Ezért vonja kérdőre Istent: „miért engeded, hogy rosszul bánjanak népeddel? Miért küldtél engem ide? Amióta beszéltem a fáraóval, rosszabbra fordultak a dolgok és te nem teszel semmit.” Nagyon merészek Mózes kijelentései, de Isten nem haragszik meg, mert neki lehet kérdéseket feltenni és még szemrehányást is.    

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki néha látszólag hallgat, amikor népét baj érni; aki még a fáraót is próbálja szép szóval jóra bírni; akinek hatalma nagyságát megtapasztalják azok is, akik nem fogadják el létezését.     

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (2. rész)

A gyülekezetszervezés mintája

A jeruzsálemi gyülekezet szervezetének mintául kellett szolgálnia minden egyéb helyen a gyülekezeti szervezeteknek, ahol az igazság hírvivőinek megtérőket kellett megnyerniük az evangéliumnak… Később, a korai egyház történetében, amikor a világ különböző részein a hívők számos csoportja tömörült közösségekbe, a gyülekezetszervezet tovább tökéletesedett, úgyhogy a rend és az összehangolt cselekvés fennmaradt. Minden tagot intettek, hogy vegye ki részét a munkából. Mindnyájuknak bölcsen kellett használniuk a rájuk bízott talentumokat. (The Acts of the Apostles, 91–92.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: