2022. március 3., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 3 - CSÜTÖRTÖK - 1 Mózes 49

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 49 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+49&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+49&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, aki Jákob áldásmondásán keresztül szólt. Bár Jákob mondta az áldásokat, azok mégis Isten áldásai voltak. Az utolsó áldást mondta el gyermekei számára. Nem csupán a 12 fiúról volt szó, hanem   Izrael népének 12 törzséről is és ezen törzsek jövőjéről.                 

2.    A jövőt feltáró Isten. Jákob Istentől látást kapott és feltárult előtte leszármazottainak sorsa. Megfogalmazta a törzsek legfontosabb jellemvonásait, jövőjük egy-egy meghatározó eseményét és egymáshoz való viszonyukat. Jákob mindent megbocsátott fiainak, vétkeikért már nem haragudott rájuk. De a Prófétaság Lelkétől vezéreltetve szeretete igazsággal párosult, bármilyen fájdalmas is volt számára ez atyaként. A törzsek jövőjét az igazság fényében vetítette előre.       

3.    Az előre mutató Isten. Jákob által nemcsak a törzsek sorsát látta előre, hanem előremutatott a Messiásra, a Megváltóra, az emberiség reményére és Szabadítójára. József nemcsak egy törzs őse, hanem Jézus Krisztus előképe. Júda nem csupán egy előkelő helyet foglal el testvérei között, hanem a Messiás elődje is, akinek a törzséből származik a Megváltó.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki gyakran emberek által közli terveit; aki előre jelez eseményeket, hogy azokra fel lehessen készülni; akinek egyénre szabott megváltási terve van minden ember számára; aki képességeikhez és jellemükhöz mérten osztja ki az emberek feladatait; aki látja, hogy egy ember mikor végezte el feladatait ezen a földön, és akkor szólítja el.  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 7. fejezet

7. fejezet – A lelkészek és a laikusok együttműködése (2. rész)

Egy meggyőző társulás

A világot nem az fogja meggyőzni, ami a szószékről tanítás gyanánt elhangzik, hanem ahogy a gyülekezet él. A szószéki szolgálat az evangélium elméletét hirdeti; a gyülekezet gyakorlati kegyessége annak erejét bizonyítja. (Testimonies, VII, 16.)

Isten műve e Földön nem fejeződhet be addig, amíg a gyülekezeteink tagságát alkotó férfiak és nők nem állnak be egy emberként a munkába, és nem egyesítik erőfeszítéseiket a lelkészek és a tisztségviselők erőfeszítéseivel. (Gospel Workers, 352.)

A prédikálás csupán csekély része annak a munkának, amit a lelkek üdvösségéért el kell végezni. Isten Lelke meggyőzi a bűnösöket az igazságról, és a gyülekezet karjaiba helyezi őket. A lelkészek teljesíthetik a maguk részét, de soha nem vehetik magukra azt a munkát, amit a gyülekezetnek kell elvégeznie. (Testimonies, IV, 69.)    

Az Úr igazságának terjesztése nem kizárólag néhány felszentelt lelkész feladata. Az igazság magvát mindenkinek, aki Krisztus tanítványának vallja magát, hintenie kell. A magot minden víz mellett vetni kell. (Review and Herald, 1899. augusztus 22.)

A lelkészek tarthatnak fülbemászó és erőteljes igehirdetéseket, és sok munkát tehetnek asztalra a gyülekezet építése és felvirágoztatása érdekében. Ámde ha a tagok egyenként, Jézus Krisztus szolgáiként nem veszik ki a maguk részét, a gyülekezet örökre sötétségben és erő nélkül marad. Bármennyire kemény és sötét is a világ, egy igazán következetes példa által gyakorolt befolyás hatalom lesz a jóra. (Testimonies, IV, 285–286.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.445/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 6-7. fejezetéhez (február 27 – március 5.).

A növekvő egyház megerősödéséhez szakosodott lelkészségre van szükség. Az egyházi szolgálat számára áldás a szakosított szolgálatok léte, amelyek segítségével a gyülekezetet képzésekben részesülnek feladataik elvégzéséhez, céljaik megtervezéséhez és megbízható munkatervek kidolgozásához, valamint a hibákra is felhívják a figyelmet. Ugyanakkor ezen szakosodás miatt tévesen néhány szolgálattevő és laikus azt hiszi, hogy csak a „hivatásosak” töltik be a missziós küldetést, míg az egyház többi része csupán nézője az evangelizációs küldetésnek, amit azok visznek előre, akik az evangélium hirdetésében képzettek.

A lelki megújulás cselekvést, mozgást… életet feltételez! – de nem csak néhány ember részéről. Sok mai gyülekezetet azért tartanak élőnek, mert van egy nagyszerű prédikátoruk, vagy működésileg vagy szerkezetileg hatékony osztályokkal rendelkeznek. Ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti a teljes gyülekezet bevonását.

Az egyház akkor lesz igazi egyház, amikor az identitását élő szervezetként éli meg, amely minden tevékenyen részt vevő tagját magában foglalja, akik mindannyian arra lettek elhivatva és kiképezve, hogy egy különleges missziót töltsenek be: az evangélium hirdetését. Tagként lehetsz misszionárius, lelkész vagy laikus. „A világot nem az fogja meggyőzni, ami a szószékről tanítás gyanánt elhangzik, hanem ahogy a gyülekezet él.” (Keresztény szolgálat, 67. o.)

Nestor Narez

Ifjúsági szolgálatok tanító, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: