2022. március 15., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 15 - KEDD - 2 Mózes 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Az Úr az Isten. A kilenc csapás Egyiptom isteneit célozta meg és hiteltelenítette, ugyanakkor felkészítette Izrael fiait a kivonulásra. Felépítette az Istenben való hitüket és bizalmukat. A tízedik csapás a fáraót célozta meg, aki istennek tartotta magát. A kilencedig csapás az apját, a napistent érintette, a tízedik pedig a fiát, a fáraót. Azért érintette a tízedik csapás az állatokat is, mert Egyiptom isteneit többnyire állatokkal ábrázolták. A tíz csapással Isten bizonyítja, hogy egyedül Ő az Isten.                 

2.    Az igazságos Isten. Istennek az Izrael népe és a fáraó között dúló   kozmikus küzdelemmel legfontosabb célja az izraelita rabszolgák megmentése, kivonulása. Felhatolt Hozzá népének jajgatása és nem hagyta őket magukra. Egy nemzet volt születőben, de hatalmas beavatkozásra volt szükség, hogy az izraeliták elszakadjanak Egyiptomtól. Egyiptom viszont nem nézte ölbe tett kézzel, hogy több százezer rabszolgát el kelljen engednie. A fáraó a kilencedik csapás után, amikor már alkudozásával egyre többet engedett, beleegyezett, hogy a rabszolgák családostól elvonuljanak, viszont azt akarta, vagyonukat hagyják Egyiptomban.

3.    A népét szerető Isten. Isten a megalázott, meggyalázott izraelitákat védelmébe veszi. A csapások képet adnak arról, hogy mi mindent képes Isten megtenni népéért és népe szabadulásáért. Pál apostol felteszi a kérdést, hogy „aki a tulajdon Fiának nem kedvezett, mi módon ne adna oda mindent?” Ennek teljesedését látjuk Egyiptomban.

4.    Isten, aki csodákat tesz. Azonkívül, hogy eljött az idő Izrael népének szabadulására, kivonulására Egyiptomból, Istennek több célja is volt a csodákkal. Megtérésre akarta rábírni a fáraót, megmutatni, hogy Neki mindenre van hatalma, Egyiptom ’istenei’ tehetetlenek. Másrészt látva, hogy Izrael népe a rabszolgaság alatt sokat veszített hitéből, a szenvedés, a sokistenhívő egyiptomiak torzító hatással voltak jellemükre, emlékeztetni akarta őket arra, kicsoda is valójában az ő Istenük, mekkora kegyelem szabadulásuk és meg akarta számukra mutatni, mi a jelentősége az engedelmességnek.            

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki véghez viszi terveit a legnagyobb akadályok ellenére is; aki szeretné, ha az ember elkerülné a bajt; aki gondoskodik (népe ne üres kézzel hagyja el Egyiptomot); aki gyermekeit kedvessé tudja tenni még ellenségei előtt is; aki az egyedül létező Isten, akinek végtelen a hatalma.       

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 9. fejezet

9. fejezet – Felrázás (3. rész)

Fontos kérdések

Az örökkévalóság tárul ki előttünk. A függöny pillanatokon belül felgördül. Miről gondolkodunk vajon, ha ennyire csüngünk az énünkön és a kényelemszeretetünkön, miközben körülöttünk lelkek vesznek el?

Teljesen megkérgesedett a szívünk?

Nem vagyunk képesek észrevenni és megérteni, hogy vár ránk egy munka, amit mások érdekében el kell végeznünk?

Testvéreim és testvérnőim, ti is azok közül valók vagytok, akiknek szemük van, de nem látnak, fülük van, viszont nem hallanak?

Hiába részesített benneteket Isten az ő akaratának ismeretében?

Hiába küldött az Úr nektek figyelmeztetést figyelmeztetésre a vég közelségéről?

Hisztek az ő Igéje kijelentéseiben, amelyek arra vonatkoznak, hogy mi jön a világra?

Hiszitek-e, hogy a Mindenható ítélete már-már lesújt a Föld lakóira?

Akkor hogyan tudtok ücsörögni ilyen ráérősen, gondtalanul és közömbösen? (Testimonies, IX, 26–27.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.515/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 9. fejezetének 1-ső részéhez (március 13-19.).

Vannak párok, akik születésszabályozáshoz folyamodnak azért, hogy ne növekedjen tovább a családjuk. Néhányan olyan messzire is elmennek, hogy műtétileg sterilizáltatják magukat, hogy elkerüljék a gyermekáldást. Tudtad, hogy vannak olyan gyülekezetek, ahol lelki születésszabályozást gyakorolnak tudattalanul és korlátozzák Isten családjának a növekedését? Teszik ezt úgy, hogy figyelmen kívül hagyják, Isten mire képes és saját magukra összpontosítanak. Ellen White azt mondja, hogy a keresztényeknek nem szabad „tovább tehetetlenkedniük, azt mutogatva, hogy mit nem tudnak csinálni.” (77. o.) Vallást csináltak mindabból, amit nem tudnak megtenni, és elfelejtették, hogy Istennek korlátlan hatalma van, hogy segítsen nekik abban, hogy győzedelmeskedjenek.

Úgy gondolom, hogy itt nem arról van szó, hogy olyan dolgokra összpontosítunk, amit az Írás megtilt nekünk – bár, ha kizárólag ilyen dolgokra összpontosítunk, az sosem segítette elő a gyülekezet növekedését. Ehelyett szerintem ez azt jelenti, hogy a tehetetlenségünkre, hiányosságainkra, gyengeségeinkre, félelmeinkre összpontosítunk. Túl könnyű felmenteni magunkat az Istenért végzett munka alól, és az alól, hogy terjesszük az Ő üzenetét, arra hivatkozva, hogy méltatlannak érezzük magunkat. A gyülekezet tehetetlen lesz, miközben arra vár, hogy valaki más végezze el a munkát.

A megoldás erre az, hogy ha elfelejtjük a tehetetlenségünket és Isten irányítása alá helyezzük magunkat, „tudva, hogy az ő mindenható volta betölti szükségletü[n]ket.” (77. o.) Minél jobban engedjük, hogy a Szentlélek vezessen bennünket és merjük megosztani az Ő szeretetét, annál több erőnk lesz ahhoz, hogy gyarapítsuk Isten családját.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: