2022. március 11., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 11 - PÉNTEK - 2 Mózes 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2Móz 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20M%C3%B3zes%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Az ítélettel szabadító Isten. Isten Egyiptomra kirótt ítélettel menti meg népét az egyiptomi sanyarú helyzetből. Isten ítélete veszedelem az engedetleneknek és szabadulás Isten népének. Lesz még egy ítélet nemsokára. Te döntöd el most, hogy neked szabadulást fog-e jelenteni akkor.                  

2.    Isten választás elé állítja az embereket. A fáraó az engedetlenséget választja, Mózes pedig az engedelmességet. Mindkettőnek meglett a következménye.           

3.    Isten az életadó. Az egyiptomiak a Nílust istenként tisztelték. Azt tartották, hogy a Nílus adja az életet. Isten a csapásokkal bemutatja, hogy Egyiptom istenei milyen tehetetlenek. A Nílus, akitől életet vártak, most halált ad nekik. A mai ember is ott keresi az életet, ahol nincs. Az élet, az igazi élet egyedül Istennél van.     

4.    Isten a csapások által tanít. Megtanítja azt, hogy amilyen istent választasz, annak az áldásait vagy hátrányait élvezed. Az egyiptomiak a békát istenként tisztelték, ezért azt kapták, amit a békák adni tudnak: undor, bűzt és kellemetlenséget. A modern bálványok is ennyire képesek.

5.    Isten Mózes és Áron alakjával kapcsolatban is tanít. Isten üdvtervét emberek által valósítja meg. Mózes és Áron engedelmességüknek köszönhetően Isten munkatársaivá válnak, Isten meghosszabbított karjaként működnek. Mózes és Áron engedelmessége minden hátráltató körülmény ellenére Isten akaratának megvalósulását mozdítja elő.  Nekünk is arra kell törekednünk, hogy akaratunk simuljon bele Isten akaratába.

6.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, óriási hatalommal ruházhatja fel gyermekeit; akinek hatalma van (nem úgy mint Egyiptom istenei); aki egy bizonyos határig engedélyt ad a titkos mesterkedések elkövetőinek is; aki hatalmat ad azoknak is, akik visszaélnek azzal, mint ahogy a fáraó esete is bizonyítja.     

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 8. fejezet

8. fejezet – A keresztény erők megszervezése (6. rész)

A siker titka

Isten művében sikerünk titka az lesz, ha népünk összhangban munkálkodik. Összehangolt cselekvésre van szükség. Az Úr ügyében Jézus Krisztus testének minden egyes tagja el kell végezze a maga részét, ama képességek mértékében, amit a menny nekik adott. Össze kell tartanunk a nehézségekkel és az akadályoztatásokkal szemben, váll a vállhoz, szív a szívvel együtt. (Review and Herald, 1890. december 2.)

Ha a keresztények összhangban munkálkodnának, egy emberként törve előre a mennyei erő irányításával egy cél betöltése érdekében, megmozgatnák az egész világot. (Testimonies, IX, 221.)

Az angyalok összhangban munkálkodnak. Tökéletes rend jellemzi minden egyes mozdulatukat. Minél gondosabban követjük az angyali seregek rendjét, annál sikeresebbek lesznek e mennyei eszközök javunkra tett erőfeszítései. Ha nem érezzük szükségét az összehangoltan végzett cselekvésnek, és rendetlenek, fegyelmezetlenek és szervezetlenek leszünk, amikor meg kell indulnunk, az angyalok, akik teljesen szervezettek és tökéletes rendben végzik mozdulataikat, nem munkálkodhatnak értünk sikeresen. Szomorúan fordulnak el, mert nincsenek arra felhatalmazva, hogy megáldják a zűrzavart, a szanaszét esett állapotot és a szervezetlenséget. Akik a mennyei hírnökökkel való együttműködést óhajtják, velük egyetértésben kell dolgozniuk. Akik felülről kaptak kenetet, minden erejükkel elő fogják segíteni a rendet, a fegyelmet és a cselekvési egységet, és akkor Isten angyalai együttműködhetnek velük. Ám e mennyei hírnökök soha, de soha nem adják jóváhagyásukat a rendszertelenségre, a szervezetlenségre és a rendetlenségre.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.478/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 8. fejezetéhez (március 6-12.).

Egyáltalán nem furcsa, hogy a bibliai feljegyzésekben az elejétől a végéig a rend Istenéről tanulhatunk. (1Mózes 1–2, 4Mózes 2, Máté 10:1–4, Jelenések 7:1–6) Ez még jobban szembetűnik, amikor megértjük, hogy a világtörténelem a „nagy küzdelem” szellemében halad előre. Hogyha ebben a küzdelemben sikeresek akarunk lenni, akkor a lehető legjobban kell megszerveznünk a gyülekezeteinket. Egy rendkívül hatékony stratégia lehet a kis csoportok létrehozása.

Legalább három oka van, amiért a kis csoportokat kellene előnyben részesítenünk az evangelizáció során. Először is, mert ez egy tévedhetetlen stratégia. Ha ez isteni eredetű, akkor nem vallhat kudarcot. Másodszor, ez egy integráló stratégia. Nem létezik olyan társadalmi csoport, amely ellenállna ennek a módszernek, bármely területen, ahol alkalmazzák, működni fog. Harmadszor, ez egy megújító stratégia. Ez azért van így, mert ezen stratégia szerint az egész gyülekezet aktívan részt fog venni és minden tag a saját tálentumait az Úr szolgálatába állítja. Ennek eredményeképpen lelkeket nyerünk meg és lelki megújulás következik be.

Itt az ideje, hogy a gyakorlatba helyezd át ezt a stratégiát a helyi gyülekezetedben. A siker garantált!

Gamaliel Méndez

Lelkészi szolgálatok oktatója, Linda Vista Egyetem, Chiapas, Mexikó

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: