2020. január 3., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 3 - PÉNTEK - Jób 12


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 16. fejezet 1634. nap

Az első kolóniák által elfogadott rendszabály - hogy csak gyülekezeti tagok szavazhatnak vagy viselhetnek hivatalt a polgári kormányzatban - nagyon káros következményekkel járt. Ezt a rendszabályt annak idején azért fogadták el, hogy az állam tisztaságát megőrizzék, de ez az egyház megromlását okozta. Mivel a vallásosság volt a szavazójog és tisztségviselés feltétele, sokan, akiket kizárólag világi célok sarkalltak, szívük megváltozása nélkül csatlakoztak az egyházhoz. Ennek az lett a következménye, hogy a gyülekezeteket jórészt megtéretlen emberek töltötték meg. Sőt még a lelkészek között is voltak olyanok, akik nemcsak téves tantételeket vallottak, hanem a Szentlélek megújító erejéről sem tudtak. Most ismét bebizonyosodott az, amit Konstantin korától napjainkig oly sokszor tanúsított az egyháztörténelem, hogy milyen végzetes következményekkel jár, ha az egyház megpróbál az állam segítségével megerősödni; ha a világi hatalomhoz fordul, hogy támogassa annak evangéliumát, aki kijelentette: "az én országom nem e világból való" (Jn 18:36). Az egyház szövetsége az állammal - ha mégoly laza is - látszatra talán közelebb hozza a világot az egyházhoz, de valójában az egyház jut közelebb a világhoz.

A Robinson és Roger Williams által olyan nagyszerűen képviselt elvet: hogy az igazság fejlődő; hogy a kereszténynek szívesen kell fogadnia az Isten szavából sugárzó igazságot - utódaik szem elől veszítették. Amerika protestáns egyházai - és az európaiak is -, amelyeket Isten megajándékozott a reformáció áldásaival, nem igyekeztek továbblépni a reform útján. Jóllehet időről időre fellépett egy-egy elvhű ember, aki új igazságot hirdetett, leleplezve a régóta táplált tévedéseket, a többség, akárcsak a zsidók Krisztus korában, vagy a pápisták Luther idejében, elégedettek voltak azzal a vallással, amelyben atyáik hittek, és azzal az élettel, amelyet ők éltek. A vallás ezért újra formalizmussá korcsosult; tévedéseket és babonákat őrzött és ápolt, amelyeknek nem lett volna már helye az egyházban, ha útját Isten szavának fényénél járja. Így a reformáció ihlette lelkület fokozatosan kihalt, mígnem szinte olyan nagy szükség volt a reformra a protestáns egyházakban, mint Luther korában a katolikus egyházban. A protestáns egyházakban is világiasság és lelki kábultság uralkodott, emberek véleményét tisztelték, Isten szavát és tanítását emberi elméletekkel helyettesítették.

Mai Bibliai szakasz: Jób 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Jób azzal válaszol Cófárnak, hogy tudja, miről beszél barátja. Valóban élnek igaz emberek ebben a nemzedékben, akik az emberi bölcsességet képviselik, de ha meghalnak, az úgynevezett bölcsességük is velük hal (2. vers).  Jób azt mondja, hogy az emberi felfogóképesség mind egyforma, és amiről barátai beszélnek az egy közös tudás, amit az emberiség megoszt egymással.

Jób azt mondja, hogy még a legfejlettebb emberi tudásnak is a „kinyilatkoztatás” megismerését kell célul kitűznie. (Lásd  E. G. White: Előtted az élet. 154-156.o., ahol a szerző ugyanazt hangsúlyozza ki, amit Jób ebben a szakaszban.) Jóbot kigúnyolják a barátai, mert tájékozottságuk csak az emberi lét határáig terjed, de Jób egy azok közül, „akikhez Isten szólt, és akiknek Ő válaszolt” (4.  vers). A megváltás titka bolondság a világnak. Annak ellenére, hogy Isten a természet felett áll – ezt a tényt hangsúlyozták ki Jób barátai azzal, hogy rámutattak Isten korlátlan hatalmára – Jób egy személyes Istent mutat be, aki válaszol annak, aki Őt hívja (4. vers).

A gonoszok virulnak és biztonságban vannak, mert Isten időnként megengedi, hogy így legyen (6. vers). Jób felszólítja barátait, hogy alaposan figyeljék meg az állatok tudását, a madarakét, a földét, az óceánokét és a tenger halaiét (7-8. vers). Mindez a tudás a Teremtőre mutat, ahogyan Mózes első könyvének első fejezetében is láthatjuk. Jób megerősíti azt, ami az 1Móz 2:7-ben áll: „Kezében van minden élőlény élete és minden egyes ember lelke” (10. vers).

Jób barátainak valóban tanulmányozniuk kellene az érzékeket, a fül hallóképességét, amely által a szavakat megértjük, az íny ízlelő képességét, amellyel az ételeket kóstoljuk (11. vers). Mózes a fáraó palotájában nevelkedett,  és az  egyiptomi egyetemen a kor legjobb professzorai oktatták, tehát valószínű, hogy ezekről a témákról is tanult. A tapasztalati tudást évek során és egy hosszú élet alatt lehet megszerezni (12. vers). Jób rámutat, hogy az ilyenfajta tudás csak addig tart, amíg az ember él, nem maradandó. Istennél van a maradandó tudás: „Őnála van a bölcsesség és a hatalom, Övé a tanács és az értelem” (13. vers). Az emberi tudás bepillantást nyerhet a dolgokba, de Isten tudománya messze meghaladja az emberi bölcsességet. Egyik ember ismeretei segíthetnek a másiknak, de egyetlen ember bölcsessége sem képes ennek a világnak mélyebb megértésére, mint Isten örökkévaló bölcsessége.

Jób mindentudónak mutatja be Istent, az Egyetlennek, aki teljesen rendelkezik ezzel a világgal. (14-25. vers). Tanácsadókat visz tévútra, és bolonddá teszi a bírákat (17. vers). Ő az, aki királyokat szabadít ki, és megtéveszti a papokat (18-19. vers). Lényegében Istennek van hatalma adni és elvenni: a szót és az ítélettételt (20. vers), titkok feltárását (22. vers), nemzeteket (23. vers), értelmet (24. vers), az erősek befolyását és hatalmát (21. vers).  A következő fejezetben Jób ezekkel a gondolatokkal folytatja majd.

Drága Istenünk! Kérünk, mutasd meg nekünk a Te kinyilatkoztatásod távlatait, hogy a bepillantások által nyert tudásunkat helyesen értelmezzük és meg tudjuk osztani bölcsességedet és megváltásodat ezzel a világgal!

Koot van Wyk

230. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  16. fejezetéhez (december 29 – január 4.).

A lelkiismereti szabadságot oly könnyű nagy becsben tartani, amikor magunkról van szó, mégis nehéz kiterjeszteni a testvéreinkre. Nagy önteltségünkben néha azt hisszük, hogy megoldhatjuk a világ problémáit, amennyiben ráerőszakoljuk Isten akaratát másokra. Helytelenül, de úgy véljük, ha megköveteljük a jó cselekedeteket, az azt eredményezi, hogy az embereknek jó indítékaik lesznek. Sajnos azonban éppen az ellenkezője igaz. Ami a világot hivatott megtisztítani, az fogja végül az egyházat megrontani! Amikor meg nem tért emberektől követeljük meg, hogy úgy tegyenek, mintha szentek lennének, méghozzá a Szentlélek ereje nélkül, a vallás hagyománnyá változik. Míg a jó cselekedetek természetesen fakadnak az Istent szerető szívből, a meg nem tért szív számára csak fáradságos munkát jelentenek.


A Zarándok Atyák sokat feláldoztak azért, hogy kivívják a szabadságukat, hogy meggyőződésük szerint gyakorolhassák hitüket, de amint megszerezték, rögtön megpróbálták a törvényhozás erejével megtartani azt. Amikor Isten akaratát államhatalmi törvényekkel próbálták megvédeni a Zarándokok, a hűségük felhígult, és gyakran le is győzte a nagyobb arányban jelen lévő hagyomány és babona. Még ma is gyakran tapasztaljuk olyan erők jelenlétét, amelyek törvényhozással kísérelik meg szabadságunkat korlátozni a hitünk szerinti Istentisztelet gyakorlásában. Az örökkévalóság hosszú ideig tart és nem éri meg feladni azt a kényelem és a kompromisszum kedvéért e kérdésben. Isten a Bibliát és a Szentlelkét adta nekünk, hogy az Ő ösvényén kalauzoljanak minket. A mi egyetlen biztos fogódzkodónk abban rejlik, hogy erős, elkötelezett kapcsolatot ápolunk vele, és minden új elgondolást a Szentírás mérlegének próbája elé állítunk.

Lisa Ward
Vidéki Élet adventista tisztviselő
Cleburne, Texas, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: