2022. május 1., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 1 - VASÁRNAP - 3 Mózes 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%2018&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten és Úr. Ebben a fejezetben Isten néha Úrként (Jahve) néha Istenként (Elohim) mutatkozik be. Üzenet és mondanivaló van abban, ahogyan Isten bemutatkozik. Jahve a közösségnek, a szeretetnek a szövetségnek az Istene, aki közel jön az emberhez és közösséget alkot vele. Elohim a hatlomnak, az erőnek az Istene. Ő, aki mindent teremtett, és fenntart, akinek hatalma végtelen. Isten azzal indokolja, hogy erkölcsi tisztaságot kér, hogy Ő a szeretet és a szövetség Istene, de egyben Ő a Mindenható, Teremtő is.  

2.    Az erkölcsi tisztaság Istene. Az Istentől távol élő emberek erkölcseit, vágyait, értékítéletét megrontotta a bűn. Ennek a következménye a sok nyomorúság és szenvedés. Isten ettől akarja óvni népét és meg akarja mutatni, hogy milyen az az élet, amit Ő tervezett, és amilyet Ő teremtett. A romlott pogányságot is vissza akarja vezetni eredeti tervéhez, mert az az igazi élet, a nagybetűs élet, amit Ő adott az emberiségnek. Népén keresztül ma is ezt akarja adni romlott és szenvedő világunknak.

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki figyelmeztet; tanít; útbaigazít; megvéd a rossztól; aki népe tisztaságán keresztül üzen a világnak és segít visszatalálni az erkölcsi tisztasághoz és az igazi boldogsághoz.                  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 13. fejezet

13. fejezet – A nyomtatott írás szolgálata (1. rész)

Elsőrendű fontosságú munka

Ha létezik feladat, amely minden másnál előbbre való, ez kiadványaink eljuttatása a nyilvánossághoz, így késztetve azt a Szentírás kutatására. A misszionáriusi szolgálat – a kiadványaink eljuttatása a családokhoz, beszélgetve, imádkozva velük és értük – nemes hivatás. (The Colporteur Evangelist, 80.)

Minden hetednapi adventista kérdezze meg magától: „Mit tehetek a harmadik angyal üzenetének hirdetéséért?” Krisztus eljött a világba, hogy átadja ezt az üzenetet szolgájának, hogy az is továbbítsa azt a gyülekezeteknek. Hirdetni kell minden nemzetnek, ágazatnak, nyelvnek és népnek. Hogyan kell átadnunk? Irodalmunk terjesztése az egyik olyan eszköz, amelyen keresztül az üzenetnek hirdettetnie kell. Minden hívő szórja az erre az időre szóló üzenetet tartalmazó traktátusokat, röpiratokat és könyveket. Könyvevangélisták kellenek, akik nekivágnak, hogy terjesszék kiadványainkat mindenfelé. (Southern Watchman, 1904. január 5.)

A folyóiratok és a könyvek az Úr eszközei, amellyel az erre az időre szóló üzenetet folyamatosan az emberek elé tárja. A lelkek igazságban való felvilágosításában és megerősítésében a kiadványok sokkal nagyobb munkát végeznek majd el, mint amekkorát az Ige szolgálata egymagában megtehet. A csendes hírnökök, amelyek a könyvmunkás szolgálata által az emberek otthonaiba kerülnek, minden módon megerősítik majd az evangélium szolgálatát; a Szentlélek ugyanis, amikor olvassák a könyveket, éppúgy befolyásolja gondolataikat, ahogy azokét is készteti, akik az Ige prédikálását hallgatják. Ugyanúgy az angyalok szolgálata kíséri az igazságot tartalmazó könyvek útját, ahogy a lelkész munkáját is segítik. (Testimonies, VI, 315–316.)

Ne hagyjuk ellankadni a könyvevangélista-munkát. A jelenvaló igazságra világosságot árasztó könyvek kerüljenek annyi ember szeme elé, amennyi elé csak lehetséges. Területeink elnökeinek és más fontos tisztségben levőknek kötelességük valamit tenni e téren. (Southern Watchman, 1905. április 25.)

A világhoz el kell jutnia az igazság világosságának az Ige könyveinkben és folyóiratainkban fellelhető evangéliumhirdető szolgálatán keresztül. Kiadványainknak be kell mutatniuk, hogy minden dolgok vége elérkezett. (The Colporteur Evangelist, 100.)

Isten felszólítja népét, hogy cselekedjenek élő emberek és ne rest, tunya és közömbös lények módjára. El kell vinnünk kiadványainkat a világban élőkhöz, és ösztökélnünk kell őket az igazság elfogadására. (Southern Watchman, 1905. április 25.)

Kiadványaink most az evangélium magját szórják, és hathatósan közreműködnek abban, hogy ugyanannyi lelket Krisztushoz vigyenek, mint a prédikált Ige. Egész gyülekezetek jöttek létre a könyvterjesztés eredményeképpen. E munkából a Megváltó valamennyi tanítványa kiveheti a maga részét. (Review and Herald, 1880. június 10.)

Egy mennyből jövő hírnök állt közöttünk, az intés és a tanítás igéit szólva. Világosan értésünkre adta, hogy az országról szóló evangélium az az üzenet, ami után szomjúhozik a világ, s hogy ezt az üzenetet, amint az a már nyomtatásban levő és a még kiadásra váró kiadványainkban fellelhető, terjesztenünk kell a közelben és a távolban élő embereknek.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1012/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 13. fejezetéhez (május 1-7.).

Mindenféle szolgálatra érdemes odafigyelni, de különleges figyelmet kell szenteljünk az irodalmi szolgálatnak. Azáltal, hogy olvassák az igazsággal teli irodalmat, amit a kiadóink adnak ki, sokan, akik különben nem tennék, maguk kezdik el kutatni a Szentírást, és örök életet nyernek.

A könyvek és a brosúrák, amiket felkínálunk, csendes pásztoroknak bizonyulnak, és eljutnak oda, ahova a prédikátorok nem tudnak: az otthonokba, illetve világ körüli útra is. Ahogyan Krisztus parancsolta, hogy menjünk el a világ valamennyi szegletébe, az irodalmunknak is ugyanezt kell tennie. Azáltal, hogy a létező valamennyi nyelven nyomtatunk ki anyagokat, a szolgálatunk hatása jóval túlnyúlhat azon, amit valaha lehetségesnek gondoltunk.

Áldást jelent, hogy ingyenesen felajánlhatunk röpiratokat, azonban az irodalmi művek eladása és előfizetése révén az evangelizáció képes önfenntartóan működni és növekedni, vagyis többeket elérni a hátralévő időben. Ezenfelül nem csak vallási kiadványokat kell nyomtatnunk, hanem egészségügyi témájú könyveket is. Eszünkbe kell jusson, hogy Jézus hamarosan eljön! Ne hagyjunk egyetlen egy követ sem mozdítatlanul, menjünk el minden városba és országba, és ragadjunk meg minden alkalmat, hogyha Krisztussal és az Ő szeretetével egy újabb lelket megismertethetünk.

Christian Charles

Főiskolai hallgató, Hartland Főiskola, Rapidan, Virginia, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: